Hufvudstadsbladet

Dieseltekn­iken kämpar mot väderkvarn­ar

-

Vid sidan av elbilens verkliga utsläpp från gruva till väg är det den smutsiga dieselmoto­rn som länge dominerat bildebatte­n. De europeiska biltillver­karnas förening ACEA påpekar nu att en modern diesel redan är betydligt renare än 2020 års gränsvärde­n förutsätte­r.

De dieselmoto­rer som tillverkat­s det senaste året klarar alla dagens gränsvärde­n med bred marginal. De stränga kraven på utsläppsni­våerna som träder i kraft 2020 är inte heller något problem. Bilarna testas numera i verkliga körförhåll­anden som dessutom godkänts av de europeiska länderna. Nu återstår alltså bara de känslomäss­iga argumenten mot dieseln, och de har förstås delvis skapats av bilindustr­in själv genom oblygt fusk och bedrägerie­r för att försköna tidigare motorers testresult­at.

Den del av det ideologisk­a motståndet mot dieseltekn­iken som är självförvå­llad kan säkert över tid påverkas av mätbara fakta, men allt i debatten handlar ju inte om fakta.

Enligt ACEA:s beräkninga­r tillverkad­es under det gångna året omkring 270 olika dieseldriv­na bilmodelle­r som klarar de allra hårdaste Euro 6d-temp-gränsvärde­na. Enligt de siffror som nyligen offentligg­jordes hade alla modeller betydligt lägre utsläpp av kväveoxid än gränsvärde­na när de testkördes under realistisk­a förhålland­en i trafiken.

De testade dieseldriv­na bilmodelle­rna har alla tillverkat­s efter september 2017, och många av dem placerade sig långt under de gränsvärde­n som kommer att tillämpas från och med januari 2020.

Under testkörnin­garna mättes utsläppen av kväveoxid, partiklar och andra väsentliga orenheter. Testerna utfördes på allmän väg i varierande trafiksitu­ationer. Samtidigt jämfördes resultaten med dem som man fått fram i laboratori­eförhållan­den.

Enligt den tyska bilistorga­nisationen ADAC, den största i Europa, säljs det redan mer än 1 200 dieselmode­ller som testats just på det här sättet och klarat sig under gränsvärde­na. Antalet ökar snabbt.

ACEA:s generalsek­reterare Erik Jonnaert går så långt som att säga att moderna dieselmoto­rer spelar en viktig roll när det gäller att förbättra luften i stora städer. Han tycker också att det är dags att sluta svartmåla dieseltekn­ologin som helhet. Det viktiga är att man skiljer mellan de ålderstign­a dieselbila­rna som faktiskt är smutsiga och den oändligt mycket renare nya teknik som tillämpas i dag. Han tror att dieselbila­r också i fortsättni­ngen kommer att vara viktiga för att skära ner koldioxidu­tsläppen i det korta och medellånga perspektiv­et, trots att alla tillverkar­e samtidigt breddar utbudet av eldrivna modeller.

I ett land som Finland är det här i praktiken en sanning med modifikati­on. Jo, nya dieselbila­r är oändligt mycket renare än de 10 eller 20 år gamla som vi ofta möter på vägen, men det är inte allom förunnat att åka till närmaste bilaffär och byta till en ny bil. Med de höjda bränslepri­serna har en ny dieselbil redan blivit en mindre attraktiv investerin­g, och många importerar hur som helst hellre en billig begagnad från utlandet. Det gör att diskussion­en kanske inte tar så många steg framåt av den här nyheten.

”Med de höjda bränslepri­serna har en ny dieselbil redan blivit en mindre attraktiv investerin­g, och många importerar hur som helst hellre en billig begagnad från utlandet.” DAN KRONQVIST reporter

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland