Hufvudstadsbladet

Vältajmat uruppföran­de i klimatkris­ens tidevarv

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

KöRSåNG

Akademiska sångföreni­ngen

Olli Kortekanga­s: Missa Silvestris (uruppföran­de), Milhaud, Poulenc, Frescobald­i. Dirigent Kari Turunen, Erica Back, mezzosopra­n, Ilpo Laspas, orgel. Pauluskyrk­an 17.11.

Jag tror på Gud, stjärnorna­s och stoftets skapare, människorn­as och myrornas herre som har fört oss genom ödemarken, där forsarna vittnar om Hans kraft, stormarna om Hans vrede och bergen om Hans höghet.

I programbla­det redogör tonsättare­n Olli Kortekanga­s för hur diplomaten, författare­n och professorn Göran Stenius (1909–2000) dikter i Missa Silvestris (Skogens mässa) spontant tilltalade honom vid första anblicken.

Kortekanga­s identifier­ar i Stenius en kreativ konflikt mellan hans traditions­medvetenhe­t och starka individual­itet. Han noterar hur Missa Silvestris till sin struktur motsvarar en katolsk mässa, men genom sina naturbilde­r blir nästan panteistis­k (trots att det inte råder något tvivel om författare­ns fasta tro på kyrkans läror).

Texterna måste vid tiden för uppkomsten ha uppfattats som irrläror åtminstone av någon, men det faktum att dikterna tonsätts knappt tjugo år efter författare­ns död, på en annan konstnärs eget initiativ, visar på hur väl de stått emot tidens tand och att författare­n kanske till och med var före sin tid i kommentera­ndet av det humanekolo­giska förhålland­et ur ett religiöst perspektiv.

Läsningen av Stenius dikter för tankarna till en satsning som Kyrkpresse­n gjorde för något år sedan när man publicerad­e julevangel­iet på finlandssv­enska dialekter. Om Kyrkpresse­n prövade somliga läsares tålamod beträffand­e vad man får göra med en bibeltext, tänjer Stenius på gränserna för vad man kan göra med mässordina­riet. Men att konfronter­as med en bekant text där något är lurt, i stället för att upprepa gamla mantran, hjälper i sig att ta frågorna på allvar och luska ut textens verkliga innebörd och budskap för att sedan ta det till sig.

Och resultatet är synnerlige­n uppfriskan­de. I klimatkris­ens tidevarv, i en tid när var och varannan lider av ångest över klimatet, när Finlands skogsindus­tri genomgår en massiv metamorfos, och när beslutsfat­tarna inte tycks kunna bestämma sig för om skogen primärt skall utnyttjas som kolsänka eller biobränsle, har Olli Kortekanga­s genom Stenius funnit ett sätt att höja en röst för ett klimatmedv­etet alternativ, ett sätt för människan att bättre ta hand om skapelsen.

ädelt klingande fe

Jag har inte alltid låtit mig övertygas av Kortekanga­s skapelser, men den här gången slår han huvudet på spiken. Med sin gedigna erfarenhet både av kyrko- och vokalmusik vet han exakt vilka knappar han skall trycka på för att få satsen att klinga, för att balansera en orgel mot kör och solist, hur länge man kan tänja på en ton och i vilka register man kan placera en manskör. Kören pendlar mellan unisonosån­g och flerstämmi­g sats, och orgeln används både diskret och i sin fulla rätt.

Mot fonden av manskören gestaltar sig Erica Backs ädelt klingande mezzosopra­n ofta som en fe, men i Confiteor får hon sjunga hela partiet allena, vilket känns som en passande lösning med tanke på biktens natur. Det som kanske överraskar mest är hur återhållsa­m Gloriasats­en är – trumpetern­a och fanfarerna lyser med sin frånvaro när texten handlar om tystnaden.

Så vad skall man kombinera en dylik missa med? Till en början är det överraskan­de att höra akademarna sjunga fransk repertoar, men MilhaudsPs­aume 121 och PoulencsFy­ra

Att konfronter­as med en bekant text där något är lurt, i stället för att upprepa gamla mantran, hjälper i sig att ta frågorna på allvar och luska ut textens verkliga innebörd och budskap för att sedan ta det till sig.

små böner efter Franciskus av Assisi klingade hur fint som helst, ömsom majestätis­ka, ömsom rofyllda och andäktiga, ofta med en söt twist. Skickliga Ilpo Laspas förmedlade i ett solonummer ett inslag från barocken genom Frescobald­is tolvdelade variations­svit till en aria av Ruggiero.

Akademiska sångföreni­ngen sjöng kvalitativ­t kvällen under ledning av Kari Turunen med särkskilt njutbar diktion. Till slut härskade lugnet, som sprang direkt ur Stenius text:

Jag tror på kallelsens enfald, varandets mångfald och sällhetens välsignade olikhet Samt på rymdens lovsång och stillheten i din boning, Maria, förklarad.

 ?? FOTO: SAARA VUORJOKI ?? Olli Kortekanga­s.
FOTO: SAARA VUORJOKI Olli Kortekanga­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland