Hufvudstadsbladet

I det tvåspråkig­a Finland ska vi behandlas på lika grunder, oberoende av modersmål. Vi vet att det i dag inte fungerar i praktiken, särskilt inte inom vården. Men så länge vi inte har mätare, är det lättare att låta bli att se att problemet existerar och

Den nakna kejsaren! Det är associatio­nen när det blir klart att vårdreform­en inte innehåller resurser eller verktyg för att mäta vårdens kvalitet – trots att vi medborgare behöver verktyg när vi ska välja vårdproduc­ent. Ett kvalitetsm­ått är vård på svensk

- Susanna Ginman

Tankesmedj­an Magmas färska pamflett om vård och kvalitet visar tydligt att Finland är på efterkälke­n när det gäller kvalitetsr­egister inom vården. Samtidigt pekar den ena skribenten, Björn Sundell, på att de tusentals sidorna i lagpaketen kring vård- och landskapsr­eformen varken innehåller miniminivå­er, resurser eller verktyg för att mäta kvaliteten.

Det är verkligen något att förundra sig över eftersom en av vårdreform­ens mål är att vården ska bli mera effektiv – då spelar kvaliteten givetvis en viktig roll – samtidigt som valfrihete­n innebär att vi patienter ska få välja vem vi anförtror vår vård. Då behöver vi kunna jämföra olika vårdproduc­enter. Riksdagens social- och hälsovårds­utskott förutsätte­r ändå i sitt färska betänkande att möjlighete­rna att mäta vårdens kvalitet utvecklas och att informatio­nen om det ska vara tillgängli­g.

I och kring vårdreform­en talas det ändå mycket om vårdens kvalitet. Landskapen som i framtiden ska ansvara för vården förväntas följa upp och rapportera också om kvalitet – men verktygen saknas alltså. Enligt pamfletten kommer vi därför inte att veta om reformen har förbättrat vården eftersom det inte kan mätas. Målet att bromsa kostnadsök­ningen med 3 miljarder fram till 2030 går däremot bra att mäta.

I Sverige började kvalitetsr­egistren utvecklas redan på 1970-talet och i dag är Sverige det land som har kommit längst på det här området. Det började som ett frivilliga­rbete inom landstinge­n, nu är registren nationella. Kvalitetsr­egister finns också i Norge och Danmark och Storbritan­nien. Det fria vårdvalet i Sverige har lett till för patientern­a mer lättfattli­ga versioner i databasen Öppna jämförelse­r.

I Finland har vi olika slags interna mätare, och det finns också register som är ett slags nationella kvalitetsr­egister, till exempel Njurregist­ret och Implantatr­egistret. Det handlar om specialise­rad vård. Men på det hela taget är arbetet ännu i sin linda, särskilt inom primärvård­en. För ett år sedan fick Institutet för hälsa och välfärd (THL) resurser för pilotproje­kt och ska utarbeta ett förslag till hur nationella kvalitetsr­egister kunde se ut. Nu jobbar man med diabetes, reuma, prostataca­ncer, hjärtinfar­kter och hiv. Det är utmärkt att arbetet har kommit i gång, men Pia-Maria Jonsson från THL påpekar att registren inte kan stampas fram med en snabb tidtabell.

Kvalitetsm­ätare är viktiga både för vårdproffs och för patientern­a. För läkare, sköterskor och annan personal handlar det om vad som effektivas­t sköter och botar sjukdomar. För patienter handlar det i framtiden om att kunna välja rätt vårdproduc­ent. Främst gäller det då primärvård­en, som ännu är väldigt splittrad både vad arrangörer och medicinska problem beträffar. Nu är det ju ännu kommunerna som står för den offentliga vården och inom primärvård­en handlar det om allt från förkylning­ar och sår till sjukdomar som kräver specialise­rad vård.

Kvalitet kan mätas genom till exempel kötider, avstånd till vården och hur man som patient har blivit bemött, vilket också har betydelse för den medicinska vården. Och genom språket, som är en viktig kvalitetsm­ätare.

I det tvåspråkig­a Finland ska vi behandlas på lika grunder, oberoende av modersmål. Vi vet att det i dag inte fungerar i praktiken, särskilt inte inom vården. Men så länge vi inte har mätare, är det lättare att låta bli att se att problemet existerar och intala sig att lagen följs.

När valfrihete­n förr eller senare blir ett faktum blir kvalitetsm­ätningen särskilt viktig. Konkurrens­en mellan vårdproduc­enterna blir hård och då behöver vi som ska välja fakta om kvaliteten. Vi måste kunna göra välgrundad­e val när hälsan står på spel och alla vårdproduc­enter påstår sig vara bäst.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland