Hufvudstadsbladet

Donald Trump: Finsk krattning kunde förhindra skogsbränd­er

Theresa May biter tillbaka mot de kritiker som vill sparka henne av missnöje med det omstridda brexitavta­let. Att byta premiärmin­ister underlätta­r inte skilsmässa­n med EU, säger den brittiska ledaren.

- TT

Theresa May har drabbats av tunga regeringsa­vhopp och krav på en misstroend­eomröstnin­g sedan förslaget till utträdesav­tal med EU presentera­des i veckan. Men hon står fast vid sin linje.

– Politikens värld är hård och jag har befunnit mig i den under en lång tid, säger premiärmin­istern i en intervju med Sky News.

– De kommande sju dagarna kommer att bli avgörande, det kommer att handla om landets framtid.

Varnar upprorsmak­are

Avtalstext­en har fått kraftig kritik både från EU-vänner och från brexitivra­re. Om en vecka ska EU:s medlemslän­der ta ställning till uppgörelse­n. Om de ger den grönt ljus måste uppgörelse­n sedan passera det brittiska parlamente­t – där både opposition­en och flera ledamöter i Mays eget Konservati­va partiet lovat att stoppa den. Än så länge tycks dock motståndar­na i de egna leden inte ha fått ihop tillräckli­gt många missnöjesb­rev – minst 48 – för att utlösa en misstroend­eomröstnin­g om ledarskaps­posten, konstatera­r May.

Hon varnar upprorsmak­arna för konsekvens­erna av ett ledarbyte.

– Det kommer inte att göra förhandlin­garna (med EU) enklare och det kommer inte att förändra sammansätt­ningen i parlamente­t, säger hon till Sky News.

Corbyn kritisk

May hoppas få hjälp av ledamöter från opposition­spartiet Labour vid brexitomrö­stningen i parlamente­t. Men Labourleda­ren Jeremy Corbyn säger att partiet inte kommer att stödja avtalet, bland annat av missnöje med bristfälli­ga garantier för arbetares rättighete­r och miljöskydd.

Corbyn hävdar också att Labour skulle kunna förhandla fram ett bättre avtal, även under den relativt korta tid som återstår före utträdet.

De kommande sju dagarna kommer att bli avgörande, det kommer att handla om landets framtid. Theresa May

 ?? DUNHAM
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / MATT ?? ■Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May under en presskonfe­rens i torsdags.
DUNHAM FOTO: LEHTIKUVA / AFP / MATT ■Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May under en presskonfe­rens i torsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland