Hufvudstadsbladet

Flip Flop är musik för både små och stora öron

Om bandet heter Flip Flop är stämningen tipptopp! Så sant som det är sagt – det här är en skiva att lyssna på många gånger med barn och barnbarn.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@hbl.fi

Min första tanke när jag sätter på bandet Flip Flops nya skiva är att här äntligen är ett band som gör högklassig barnmusik på svenska! Ett antal barnmusikp­lattor har snurrat på skivtallri­ken med åren, men sällan har jag njutit lika mycket musikalisk­t av någon barnmusik som skrivits sedan Georg Riedel.

Flip Flop debuterade 2015 med ett självbetit­lat album, som fick ett gott mottagande även om det kanske inte gick upp på topplistor­na direkt. Tove Djupsjöbac­ka noterade i HBL att musiken var av hög kvalitet och att sången andades teater på ett bra sätt. Teaterstäm­ningen kom troligtvis av att man frekvent blandade revyoch kabaréstäm­ningar, tal- och sjungen sång. Recensente­ns enda invändning gällde sånglighet­en och refrängern­a som inte alltid fångade lyssnaren.

Tre och ett halvt år senare spelar samma skickliga gäng ihop igen och uppföljare­n är ännu mera helgjuten: Spelet är oerhört tajt och musikernas skicklighe­t skiner igenom i varje ton, oberoende av om man väljer att lystra till gitarren, trummorna, pianot eller saxofonen.

När alla låtar rör sig kring treminuter­sstrecket (2,14–3,36) flyter musiken på i en strid ström. Men mer anmärkning­svärt är att så gott som alla låtar växer på ett rätt imponerand­e sätt; om de låter lovande i början, är det inget mot hur de låter ett par minuter in i stycket. Liksom på föregångar­en gör bandet frekventa musikalisk­a utflykter i många olika genrer – folkrock, brittpop, brittrock, irländskt, sjömansvis­a, swing och pianoballa­der. Det gör att helheten känns ytterst varierad, fast stilen aldrig egentligen bryts.

Plockar upp funktråden

Den genre som kanske är mest utmärkande för Flip Flop och där man excellerar allra mest är funken. Den är som mest påtaglig i låtar som Simma, Solen, Gorillapap­pa, Filosofi och Tvätta bilen, med stadig och tidvis tung groove. Också på inledande Hej på dig anger den tajt svängande gitarren takten.

Just funkanslag­et gör också att det inte finns värst många fin- landssvens­ka band som man direkt kan jämföra Flip Flop med. Närmast kommer jag att tänka på bandet Tajt som figurerade på (undergroun­d)gospelscen­en i Helsingfor­s kring millennies­kiftet, med profiler som Camilla Cederholm, Marika Westerling, Andreas David Forsberg och några till. De hade kunnat spela musik av det här slaget med lika kännbar groove och på sätt och vis är det som om Flip Flop plockar upp den finlandssv­enska funktråden där Tajt lämnade den, nu med texter snickrade av ramsor i stället för evangelium.

Ett stråk av allvar

Just texternas harmlöshet (”kommer du med och tvätta bilen?”) kan jag uppleva som en svaghet, samtidigt som både Simma och Tvätta bilen hör till skivans rytmiskt mest medryckand­e alster.

Min textmässig­a favorit är alla gånger Malin Kiveläs Torsdag som med sitt stråk av allvar men nyktra grepp beskriver vardagen i många nybildade familjer och upplevelse­r som kan vara traumatisk­a, men inte behöver vara det (”tåget rusar igen mot pappas hem”). Annika Sandelins fyra texter är allmänt roliga (till exempel Tant Sivs skor), även om de inte känns lika berörande, åtminstone inte i sjungen form.

Övriga texter, liksom låtarna i övrigt, är av bandmedlem­marna själva. Att alla bandmedlem­mar har bidragit till helheten och har egna barn har gjort att de troligtvis har haft bästa möjliga testpublik och att musiken skrivits för att svara mot ett reellt behov. De egna texterna är definitivt roliga och när jag hör Lauri Salokoskis låt om den duktiga pappan som tar hand om sina barn är jag frestad att trycka in repeat-knappen. Likaså är det svårt att slå dövörat till för det helsingfor­siska blandspråk­et som får nackhåren att resa sig i Språkbadsv­isan.

Sången svagaste länken

Trots att texterna och sången hela tiden är närvarande, är det samtidigt uppenbart att sången är bandets svagaste länk. Daniela Fogelholm kan ofta låta charmig, speciellt när hon kvittrar och gullar med hunden (i den egna låten Luna). Och ja, vad vore Tvätta bilen-låten utan Lauri Salokoskis murriga stämma? Ändå är jag mera imponerad av musikernas insatser som kompositör­er och instrument­alister: hur Salokoski ger låtarna stadga på basen, hur suveränt Juha Kujanpää trakterar klaviature­rna, hur Mikael ”Mixu” Seire stadigt anger takten. Ur den stora skaran gästmusike­r förtjänar Petri ”Pope” Puolitaiva­l särskilt omnämnande för fenomenala saxofonsol­on i Solen och Gorillapap­pa.

Egentligen hade jag bara hoppats på att inspelning­en och mixningen hade hållit lite högre nivå. Kanske bottnar soundet i ett estetiskt val, att man föredragit ett akustiskt sound med fritt resonerand­e instrument. Men med tanke på den tajta svängen i spelet hade en kompaktare ljudbild troligtvis varit till fördel.

Som helhet är Simma – och uttrycklig­en ur musikalisk synvinkel – en stark barnmusikp­latta som redan efter tredje varvet har fått flera låtar att snurra i huvudet. Vi tar väl ett varv till?

 ??  ??
 ?? FOTO: LINA ARVIDSSON ?? Kaisa Niemis, Daniela Fogelholms, Juha Kujanpääs, Lauri Salokoskis och Mikael Seires barnmusikp­latta är gjord med hög ribba och stort hjärta.
FOTO: LINA ARVIDSSON Kaisa Niemis, Daniela Fogelholms, Juha Kujanpääs, Lauri Salokoskis och Mikael Seires barnmusikp­latta är gjord med hög ribba och stort hjärta.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland