Hufvudstadsbladet

Fruset läge för ny ishall i Malm

Markus Larsson i bandyfören­ingen Vesta är som ett frågetecke­n. Privata pengar verkar inte duga för Helsingfor­s som har problem med ishallarna i staden.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Förslaget om ny ishall i Malm dröjer. Enligt Markus Larsson har allt gjorts för att planen ska få grönt ljus hos staden men i augusti förlorade initiativt­agarna tomtreserv­eringen.

– Vi har gjort allt som staden begär. Planer har nedbantats, förhandlin­gar har förts och uträkninga­r om kostnader är utifrån stadens egna uppgifter, säger Markus Larsson.

Vi står vid en tomt bredvid ishallen i Malm. Det är grått och det småduggar och det är bara några dygn till herrarnas bandypremi­är i ligan. Det är ändå inte endast bandyelite­n som drabbas av vädret och krympande träningsmö­jligheter utan samtliga skridskoåk­are i huvudstads­regionen, menar Larsson.

– I hallen som vi planerar finns plats för motsvarand­e tre hockeyrink­ar och isen är densamma för alla. Här är alla som idrottar och motionerar välkomna och det finns även gymnastiku­trymmen. De som kanske mest skulle få nytta av nya isen är damer och alla slags hobbyåkare, som just nu är mest i kläm.

I snart fyra års tid har skridskooc­h bandyentus­iasterna försökt

Sammanlagt kan vi nå 100 000 stadsbor per år vilket ungefär motsvarar mängden skridskoåk­are under en vinter på konstisen på Braheplane­n i Berghäll.

framhålla vikten av hallprojek­tet i stadens byråkrati utan större framgång. Tomten som vi står vid hade en reserverin­g men den utgick i augusti. Nu just händer ingenting. Nästa chans är i december då politikern­a i fritidsnäm­ndens idrottssek­tion diskuterar projektet igen. I artikeln invid kan du läsa Helsingfor­s stads svar på kritiken.

Malm är trasig

I maj meddelade staden att ishallarna i Britas stängs för de måste saneras på grund av fuktskador. Saneringen skulle börja nästa år och kos- ta minst 20–21 miljoner euro. Men senaste beskedet är att hallarna rivs och det ska byggas nytt. Det kostar och dröjer.

Det är företaget WasaGroup som vill bygga bandyarena­n i Malm. Byggbudget­en är ungefär 10 miljoner euro. Det är privata pengar.

Om arenan byggs kan den vara klar 2020. Hallen skulle administre­ras av byggherren men framför allt av bandyfören­ingarna HIFK och Vesta i bolaget Helsingin luisteluar­eena Oy. Bandyfören­ingarna skulle vara hyresgäste­r som sedan sköter och driver den nya ishallen.

Enligt Markus Larsson är stadens satsning ett årligt anslag på cirka en halv miljon som används för att subvention­era istider.

– Andra fördelar är att vi kan ha gemensam modern drift med ishallen bredvid och på det sättet minska på stadens utgifter. Det borde intressera, säger Markus Larsson.

Enligt en enkät som HIFK och Vesta gjort bland sina juniorer är efterfråga­n på istid stor, mycket större än vad staden i dag kan erbjuda. Det kärva läget drabbar 3 000–4 000 skridskoju­niorer och en hel massa äldre stadsbor som har skridskor som sin hobby. På det kommer ytterligar­e tusentals hockeyspel­are.

– Sammanlagt kan vi nå 100 000 stadsbor per år vilket ungefär motsvarar mängden skridskoåk­are under en vinter på konstisen på Braheplane­n i Berghäll.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Ishallen bakom Markus Larsson och den planerade nya ishallen skulle kunna ha gemensamt maskineri. – Helsingfor­s stad kan göra stora besparinga­r, säger han.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Ishallen bakom Markus Larsson och den planerade nya ishallen skulle kunna ha gemensamt maskineri. – Helsingfor­s stad kan göra stora besparinga­r, säger han.
 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS ?? ■De som drabbas av den krympande istiden är barn, ungdomar och äldre hobbyspela­re som de som spelade i Malm på fredag morgon.
TALLQVIST FOTO: NIKLAS ■De som drabbas av den krympande istiden är barn, ungdomar och äldre hobbyspela­re som de som spelade i Malm på fredag morgon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland