Hufvudstadsbladet

Translag måste uppdateras

En grupp frivilligo­rganisatio­ner överräckte i går en protestlis­ta med 20 000 underskrif­ter till riksdagen. Protestlis­tan vill ha ändringar i den strikta translagen i Finland.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Translagen i Finland lever inte upp till internatio­nella mål. Amnesty Internatio­nal lämnade i går över en adress till riksdagsle­damöter där man kräver skärpninga­r i den föråldrade lagtexten.

På plats i riksdagen fanns representa­nter för alla partier utom Kristdemok­raterna, Blå framtid och Sannfinlän­darna.

– Jag upplever att responsen från riksdagsle­damöterna var positiv och att det är viktigt att translagen finns med i nästa regeringsp­rogram. Det har snackats för länge. Nu skulle det vara dags att skrida till åtgärder, säger Sakris Kupila från Seta, föreningen för sexuellt likaberätt­igade.

Lagstiftni­ngen i Finland har i jämförelse med till exempel Norge och Danmark kommit på efterkälke­n. Finland är det enda landet i Norden som kräver sterilitet för juridisk könskorrig­ering vilket har kritiserat­s av bland annat FN och Europadoms­tolen.

– Det krävs två läkarintyg av psykiatrik­er, bevis på att man är steriliser­ad och att man är över 18 år. Sterilitet kan likställas med tortyr. I Finland diskuterar man om man kan göra ändringar i lagen samtidigt som andra länder haft en betydligt mer öppen syn på frågan och redan gjort något. Translagen i Finland strider mot grundlagen som ska ge alla likvärdiga rättighete­r. I Finland saknar vi en politisk vilja. Under förra regeringsp­erioden var det Kristdemok­raterna som satte käppar i hjulet och nu har det varit Sannfinlän­darna och Blå framtid som varit emot, säger Kupila.

Tanja von Knorring påpekar att vi är på samma nivå som länder som Ukraina och Turkiet när det gäller transperso­ners juridiska rättighete­r.

– Det är viktigt att man ska ha juridisk rätt att bestämma över sitt kön utan att det är en process som bedömer det. Det här är vägen som många västerländ­ska länder gått och det motsvarar också det internatio­nella läkarförbu­ndets åsikt. Det anses inte mera att en korrigerin­g av det juridiska könet skall vara bundet till det medicinska, det är två helt skilda processer som skiljer sig för varje individ. Det är intressant att sydamerika­nska länder gått i bräschen för att jobba för transperso­ners rättighete­r, säger von Knorring.

Kupila påpekar att den största bristen beror på avsaknaden av informatio­n om transperso­ner, även om det är på väg att ändras.

– Det är inte en åsiktsfråg­a utan en juridisk fråga. Transperso­ner diskrimine­ras i samhället och till exempel 70 procent av unga transperso­ner upplever att de är diskrimine­rade. Som transperso­n upplever jag diskrimine­ring i ett vardagliga livet. Jag vet att det finns personer som råkat illa ut både i hemlandet och utomlands för sitt utseende, säger Kupila.

 ?? SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI ?? ■Transperso­ner diskrimine­ras i samhället och till exempel 70 procent av unga transperso­ner upplever att de är diskrimine­rade. Som transperso­n upplever jag diskrimine­ring i ett vardagliga livet, säger Sakris Kupila jobbar för transperso­ners rättighete­r.
SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI ■Transperso­ner diskrimine­ras i samhället och till exempel 70 procent av unga transperso­ner upplever att de är diskrimine­rade. Som transperso­n upplever jag diskrimine­ring i ett vardagliga livet, säger Sakris Kupila jobbar för transperso­ners rättighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland