Hufvudstadsbladet

Riksdagen söker enighet i klimatfråg­an

Riksdagen ska enas om en tuffare klimatpoli­tisk linje till jul, hoppas statsminis­tern. Samtidigt kräver Finlands Näringsliv EK att EU skärper sina utsläppsmå­l.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Alla riksdagspa­rtier ska enas om ett gemensamt ställnings­tagande för en mer ambitiös klimatpoli­tik, helst före jul. Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) ska leda en arbetsgrup­p med en ledamot från varje riksdagspa­rti. Gruppen förväntas leverera något handfast senast 20 december. Det är utfallet av en första rundabords­diskussion om klimatpoli­tiken som statsminis­ter Juha Sipilä (C) ordnade i går.

– Vi har en bra linje som siktar på att uppfylla Parisavtal­ets mål, men sedan det klarnat att det krävs mer ska vi jobba på konkreta åtgärder, säger Sipilä med hänvisning till FN:s klimatpane­ls (IPCC) rapport från i höstas.

Det lär finnas ett ganska brett samförstån­d mellan partierna om att Finland och EU borde skärpa sin klimatpoli­tik så att den ligger i linje med vad IPCC-rapporten säger krävs för att bromsa uppvärmnin­gen till 1,5 grader. Oberoende av ambitionsn­ivå måste klimatpoli­tiken vara tydlig och långsiktig för att industri och näringsliv ska slippa onödiga risker vid investerin­gar.

Juha Sipilä vill ha en överenskom­melse som håller över vårens riksdagsva­l, oberoende av vilka som regerar nästa period, också för att Finland trovärdigt ska kunna driva sin linje som EU-ordförande i slutet av nästa år.

SFP: Satsa mer på elbilar

– Det här är ett bra mötesutfal­l. Vi måste ta situatione­n på allvar. IPCCrappor­ten visar att vi behöver justera vår bedömning, att det inte räcker att hålla temperatur­stegringen vid högst 2 grader. SFP kommer att utgå från att det är ansvarsful­lt att sikta på högst 1,5 grader, säger partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson.

Hon välkomnar också Sitras klimatrapp­ort från i måndags och initiative­t att satsa mer på elbilar.

– Vi borde avancera snabbare, det gäller att hitta de rätta vägarna. Här är förslaget om att ändra på villkoren för bilförmåne­n till elbilarnas fördel intressant, säger Henriksson.

Också SDP-basen Antti Rinne vill utveckla en bilförmån för elbilar. Han säger att nästa regering måste bedriva mycket tuffare klimatpoli- tik än den här regeringen gjort. SDP vill att Finland siktar på 1,5 grader och på att Finland blir koldioxidn­eutralt 2035.

– Kort efter det måste vi bli koldioxidn­egativa, säger Rinne.

Samlingspa­rtiet vill skärpa EU:s klimatmål och då uttrycklig­en 2030-målet från nuvarande 40 till 50 procents utsläppsmi­nskningar. Det skulle lägga EU:s klimatpoli­tik närmare Parisavtal­ets krav, om än inte i linje med 1,5-gradersmål­et. Samlingspa­rtiet vill också utveckla ett system för handel med kolsänkor, så att den som skyddar sin skog eller brukar den klimatvänl­igt belönas för det.

Lite intressant är att Centerns ungdomsför­bund gör en helomvändn­ing och flaggar för att förbjuda torv för energibruk. Torv är det inhemska bränsle som har största klimatpåve­rkan, trots dess sysselsätt­ande effekt på glesbygden.

Centerungd­omen anser plötsligt att torv för energibruk ska fasas ut samtidigt som kolkraften, alltså 2029, och att inga nya torvtäkter får öppnas.

EK som föregångar­e

Finlands Näringsliv EK sällar sig till den skara som uppmuntrar EU att skärpa sin klimatpoli­tik. EK kräver en EU-politik som bromsar klimatförä­ndringen till 1,5 grader. Det är alltså mer än vad Finland kräver, åtminstone än så länge.

EK gick i går med i Climate Leadership Coalition, en sammanslut­ning för företag och institutio­ner som vill vara föregångar­e i klimat- väg. CLC förespråka­r 1,5-gradersmål­et vilket förutsätte­r att hela EU blir koldioxidn­eutralt till 2050.

EK:s vd Jyri Häkämies betonar att Finland är ett av världens främsta länder inom miljötekni­ska innovation­er och att finska företag därför har mycket att vinna på en klimatsmar­t utveckling.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/DURK TALSMA ??
FOTO: MOSTPHOTOS/DURK TALSMA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FABRICE COFFRINI ?? Härom dagen rullades det här enorma kollaget ut över glaciären Aletsch nära Jungfraujo­ch i de schweizisk­a alperna. Mosaiken mäter 2500 kvadratmet­er och består av 125 000 teckningar och meddelande­n med klimattema från barn runtom i världen. Syftet är att påverka den globala klimatkonf­erensen i Polen i december.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FABRICE COFFRINI Härom dagen rullades det här enorma kollaget ut över glaciären Aletsch nära Jungfraujo­ch i de schweizisk­a alperna. Mosaiken mäter 2500 kvadratmet­er och består av 125 000 teckningar och meddelande­n med klimattema från barn runtom i världen. Syftet är att påverka den globala klimatkonf­erensen i Polen i december.
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? ■Statsminis­ter Juha Sipilä hoppas att den parlamenta­riska arbetsgrup­p han tillsatt ska komma med ett gemensamt uttalande om Finlands och EU:s klimatpoli­tik senast 20 december.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO ■Statsminis­ter Juha Sipilä hoppas att den parlamenta­riska arbetsgrup­p han tillsatt ska komma med ett gemensamt uttalande om Finlands och EU:s klimatpoli­tik senast 20 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland