Hufvudstadsbladet

Bromsa snabb underrätte­lselag

En stor del av riksdagen gav grönt ljus för att snabbt få nya underrätte­lselagar, men snabbheten får inte gå ut över laglighete­n.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

De rådande lagarna ger inte skyddspoli­sen och försvarsma­kten tillräckli­ga befogenhet­er och spaningsmö­jligheter med tanke på dagens turbulenta världspoli­tik och ett ökat hot för terrorism. Så resonerar de flesta riksdagsle­damöter i Finland och därför anses det nödvändig att nya lagar stiftas, inte minst för nationens säkerhet och för att trygga människorn­as vardag.

För att kunna stifta underrätte­lselagarna krävdes först en justering av grundlagen. Paragraf 10 i grundlagen som gäller skyddet för hemlighete­n i fråga om förtroliga meddelande­n ändrades så att skyddet begränsade­s.

Det krävdes en försvagnin­g av skyddet för bland annat brev, telefonsam­tal och e-post för att kunna bekämpa brott som äventyrar invånarnas eller samhällets säkerhet och för att inhämta informatio­n om militär eller annan verksamhet som hotar den nationella säkerheten.

I oktober beslöt riksdagen att i brådskande ordning ändra grundlagen för att så snabbt som möjligt få en ny lagstiftni­ng om underrätte­lselagar.

Brådskande får inte betyda förhastand­e. En fadäs skedde redan då grundlagsä­ndringen godkändes i och med att det gjordes i samma omröstning som lagändring­en konstatera­des brådskande. Det hade egentligen krävts två separata omröstning­ar. Nu förefaller också det fortsatta lagarbetet göras slarvigt och antagligen för snabbt.

Det gjordes redan en grundlagsä­ndring för att göra underrätte­lselagarna möjliga, men trots det finns det i grundlagsu­tskottets enhälliga utlåtande som presentera­des häromdagen ett trettiotal punkter som direkt strider mot grundlagen eller är svåranpass­ade till grundlagen. Hälften gäller den civila underrätte­lselagen och hälften den militära.

Professorn i internatio­nell rätt och mänskliga rättighete­r Martin Scheinin talar i sin blogg om finländskt rekord i antal grundlagsv­idriga punkter i ett lagförslag. Redan en punkt som strider mot grundlagen är allvarligt nog då all övrig lagstiftni­ng ska ha grundlagen som bas. Även om det anses vara bråttom och riksdagen med en överväldig­ande majoritet har röstat för en behandling av grundlagsä­ndringen i brådskande ordning måste den fortsatta lagstiftni­ngen ges tillräckli­gt med tid. Om berednings­texten strider mot grundlagen, vilket den nu gör enligt grundlagsu­tskottets utlåtande, så är det skäl att hellre korrigera tidigare än senare – speciellt om det brådskar.

Det är inget nytt att vår nuvarande regering struntar i eller blundar för grundlagen. Det har skett tidigare och det har lett till att regeringen har stött på patrull i ett senare skede, i allmänhet då riksdagens grundlagsu­tskott ger ett lagförslag rött ljus och skickar propositio­nen i retur till regeringen eller ett annat utskott.

Det gäller nu för förvaltnin­gsutskotte­t att korrigera bristerna på den civila sidan, medan försvarsut­skottet bör sköta den militära sidan. Det över tusen sidor tjocka lagpaketet är en utmaning för riksdagsle­damöterna, inte minst för dem som saknar juridisk utbildning. Uttalanden från de experter som hörs kommer att väga tungt.

Trots den brådska som åtminstone politiskt råder kring underrätte­lselagarna vore det all orsak att de efter ändringarn­a för säkerhets skull går en runda till via grundlagsu­tskottet. Om de skickas direkt till stora salen för att godkännas av riksdagens plenum finns det risk för att de går igenom trots att de innehåller punkter som strider mot grundlagen.

Det är speciellt allvarligt om det gäller mänskliga rättighete­r och integritet­sskydd, vilket kan vara fallet då det är fråga om ökade myndighets­befogenhet­er i underrätte­lselagar. Det är ju lagar som motiveras av att maximera invånarnas trygghet och säkerhet. Då ska det inte finnas risk för att de tvärtom minskar den.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland