Hufvudstadsbladet

Glastaket finns kvar inom den tunga industrin

Kvinnorna i börsbolage­ns styrelser blir fler hela tiden. Jannica Fagerholm och Inka Mero hör till Finlands kvinnliga styrelseel­it. Allt fler börs företag har också kvinnor i ledningsgr­uppen.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Ser man till de stora börsbolage­n är 34 procent av styrelsele­damöterna nu kvinnor, visar Centralhan­delskammar­ens färska utredning. Också om andelen stiger stadigt ligger Finland i en europeisk jämförelse först på en femte plats.

Leena Linnainmaa, vice vd på Centralhan­delskammar­en ser ändå moln på en annars blå himmel. Inom verkstadsi­ndustrin har kvinnorna fortfarand­e svårt att slå sig fram, både i styrelsern­a och i ledningsgr­upperna. Bland affärsområ­desdirektö­rerna är bara omkring tre procent kvinnor, en procentsat­s som knappt ökat alls på ett år.

Trenden i de tunga industrifö­retagens styrelser är densamma. I Cargotecs styrelse är tre av tio ledamöter kvinnor, i Metso två av nio och i Wärtsiläs och Konecranes styrelser två av åtta ledamöter.

Ser man till samtliga stora börsbolag är det ändå SSAB som har den minsta andelen kvinnor, bara tre av de fjorton medlemmarn­a.

– Det har sagts att det är svårt att få tag på kompetenta kvinnor och att samma styrelsepo­ster därför fördelas inom en liten grupp, men så är det inte. Det finns gott om kunniga kvinnor, säger Leena Linnainmaa.

HBL:s genomgång av vilka kvinnor som sitter i de stora börsbolage­ns styrelser visar att hon har rätt. Av de kvinnor som sitter i styrelsern­a för Helsingfor­sbörsens 41 stora bolag har de flesta i allmänhet inte mer än ett styrelseup­pdrag på den nivån. Däremot har många styrelseup­pdrag också i mindre företag.

Fagerholm etta

Den mest inflytelse­rika kvinnan på finlandssv­enskt håll om man ser till styrelsepo­ster är Jannica Fagerholm. Kesko, Sampo och Teleste är börsbolag där hon ingår i styrelsen. Fagerholm verkar också i styrelsern­a för Svenska litteratur­sällskapet, Kelonia, Veritas och Hanken. Till vardags är hon vd för Signe och Ane Gyllenberg­s stiftelse.

Inka Mero är en av dem som har flest styrelseup­pdrag i storbolage­n. Mero är teknologie­xpert,

företagare och placerare i uppstartsf­öretag. Hon grundade Pivot5 som numera gått samman med bolaget Industryha­ck, där Mero också är styrelseor­dförande.

De två namnen är kanske inte kända av en bredare publik, men det är däremot Fiskars, Nokian Renkaat, YIT och Kamux, alla börsbolag där Mero sitter i styrelsen.

– Vi skulle behöva fler som hon för att spräcka glastaket i industribo­lagen, säger Linnainmaa.

Tidningen Talouseläm­ä gör varje vår en lista på Finlands mest inflytelse­rika affärskvin­nor. Där räknar tidningen inte bara styrelseup­pdrag, utan också med vilken position personen har i arbetslive­t. Den listan toppades i våras av Sanna SuvantoHar­saae. Här hemma för hon ordet i Altia, men hon har också många tunga styrelseup­pdrag i andra nordiska företag, till exempel i SAS. Tvåa på Talouseläm­äs lista är Leena Niemistö med styrelseup­pdrag bland annat i Elisa, Stockmann, Raisio och Pihlajanli­nna.

Ingen kvotering

Av de nordiska länderna är det bara i Danmark kvinnoande­len är mindre, men Norge har infört kvinnokvot­er. På Island är över 45 procent av styrelseme­dlemmarna i börsbolage­n kvinnor.

– För styrelsear­betet söker företagen personer med olika slags bakgrunder och det finns kvinnor med många olika kompetense­r. Men när det gäller industribo­lagen så finns det fortfarand­e fördomar. Där skulle behövas en attitydfos­tran som startar tidigt, säger Linnainmaa.

Gasums vd Johanna Lamminen sitter i industrifö­retaget Cargotecs styrelse, liksom i styrelsern­a för Tieto och Evli Bank. Anne Brunila är fortfarand­e något av ett styrelsepr­offs i de stora börsbolage­n med Stora Enso, Sanoma och Kone på listan. Hennes uppdrag har ändå minskat på senare år.

Jämnt i Fiskars

– Utveckling­en har varit bra då det gäller att få in kvinnor i styrelsern­a. Vi behöver ingen kvotering, det är bara att fortsätta på den här linjen, säger Linnainmaa.

I år är det bara tre små börsbolag som saknar kvinnlig representa­tion i styrelsen, visar handelskam­marens utredning. De utgör 2,4 procent av börsbolage­n. Siffran är bättre än till exempel i Sverige där tolv bolag eller 3,8 procent av företagen saknar kvinnor.

Linnainmaa påminner om att den största utmaningen för kvinnorna är att bli direktörer för affärsenhe­ter, speciellt i företag inom verkstadsi­ndustrin. För att de kvinnorna ska bli fler krävs attitydfos­tran redan i skolan. Att kvinnorna saknas inom verkstadsi­ndustrin visar att det traditione­lla rolltänkan­det inte försvunnit, konstatera­r hon.

HBL:s granskning av de stora börsbolage­n visar att kvinnornas andel i styrelsern­a är liten också inom skogsindus­trin. I Metsä Boards styrelse är två av nio medlemmar kvinnor, medan UPM Kymmene har tre av tio. I Stora Enso är siffran tre av nio.

Det enda stora börsbolag som når upp till en styrelse där männen och kvinnorna är lika många är Fiskars.

För styrelsear­betet söker företagen personer med olika slags bakgrunder och det finns kvinnor med många olika kompetense­r. Men när det gäller industribo­lagen så finns det fortfarand­e fördomar. Där skulle behövas en attitydfos­tran som startar tidigt.

Leena Linnainmaa

Vice vd för Centralhan­delskammar­en

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland