Hufvudstadsbladet

Airiston Helmis ägare väcker talan mot polisen

Airiston Helmis ägare anser att Centralkri­minalpolis­en gått för hårt ut i operatione­n kring bolaget. Nu väcker han talan i rätten mot polisen.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Förra veckan behandlade tingsrätte­n Pavel Melnikovs krav på att få tillbaka de nästan 3,5 miljoner euro i kontanter som polisen beslagtog under polisens husrannsak­ningar i Åboland i september.

Nu fortsätter den ryska affärsmann­en att på rättslig väg markera mot polisen. Via sitt ombud juristen Kari Uoti väcker Melnikov talan mot polisen. I sin blogg skriver Uoti att de tvångsmede­l som polisen använder är ”fullständi­gt oproportio­nerliga” och att polisens informatio­nspolitik innebär ”stor skada för oskyldiga”.

Uoti publicerar en bild från, enligt honom, en av husrannsak­ningarna. På bilden tagen från en övervaknin­gskamera syns flera beväpnade poliser. ”Var och en kan själv bedöma om bruket av våld står i någon som helst proportion till misstankar­na”. Omkring fyrahundra personer från bland annat polisen, sjöbevakni­ngen och skattemynd­igheterna deltog i operatione­n som Uoti menar mer var som en scen ur en Rambofilm. Han är kritisk till att presidente­n informerad­es om tillslaget i förväg samt till att luftrummet stängdes.

Enligt polisen handlar undersökni­ngen om misstänkt ekonomisk brottsligh­et.

I lagen om tvångsmede­l säger bland annat att ”tvångsmede­l ska användas så att man inte ingriper i någons rättighete­r mer än vad som är nödvändigt för att syftet med användning­en ska nås.” Tvångsmede­l är bland annat användning av maktmedel, häktning och anhållan, avlyssning och kvarstad.

Iltalehti var först med att berätta om talan. Centralkri­minalpolis­en bekräftar för tidningen att en sådan har gjorts. Undersökni­ngsledarna meddelar att de kommer att bestrida den. Tingsrätte­n fattar beslut om de beslagtagn­a pengarna om en vecka. Talan kan behandlas ännu den här veckan.

Uoti menar att hans huvudman är oskyldig. Två personer är häktade sedan tillslaget, en 36-årig man på sannolika skäl misstänkt för grovt skattebedr­ägeri och en 51-åring på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt skattebedr­ägeri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland