Hufvudstadsbladet

”Brister i bankers skatterapp­ortering”

Finnwatch har granskat Danske Banks, Nordeas och OP-gruppens skatteplan­ering. Enligt organisati­onens rapport finns det oklarheter kring vinster på hundratals miljoner euro, men inte tecken på aggressiv skatteplan­ering.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

Enligt Finnwatch gräsrotsfi­nansierade rapport om bankernas skatteplan­ering har de banker som granskats inte behövt betala skatt på vinst för hundratals miljoner euro de senaste åren, men bankerna klargör inte varför vinsten är skattefri. Till exempel Nordea gjorde 600 miljoner euro skattefri vinst år 2016.

– Bankerna borde vara föregångar­e då det gäller öppenhet efter att ha dragits in i olika skandaler, men deras offentliga skatterapp­ortering är minimal, säger rapportens bokslutsex­pert Reijo Kostiainen i ett pressmedde­lande.

Av rapporten framgår också att Nordeas och Danske banks verksamhet är väldigt lönsam i länder som Finnwatch klassar som skattepara­dis. Danske banks produktivi­tet är på topp i till exempel Irland, där banken gjorde en årlig vinst på cirka en miljon euro per anställd, vilket är tio gånger mer än medeltalet.

– Bankerna har gjort stora vinster per anställd i Irland, Luxemburg, Storbritan­nien, Singapore och USA. En del av vinsten kan kopplas till bankernas skatteplan­eringstjän­ster, säger Finnwatch verksamhet­sledare Sonja Vartiala.

OP-gruppen verkar endast i Finland och Baltikum. Trots de uppdagade bristerna fann Finnwatch inga tecken på aggressiv skatteplan­ering bland de tre bankerna.

Danske Bank är för närvarande indragen i en skandal kring penningtvä­tt för omkring 200 miljarder euro. Enligt rapporten finns väldigt lite informatio­n om anklagelse­rna om penningtvä­tt i bankens årsrapport­er. Centralkri­minalpolis­en undersöker också anklagelse­r om att Nordea skulle ha gjort sig skyldigt till penningtvä­tt.

Bankerna i EU måste rapportera hur mycket skatter de betalar enligt land, men enligt Finnwatch borde rapporteri­ngen ändå bli klarare och mer jämförbar. Samtidigt är bankernas rapporteri­ng ett positivt undantag och enligt organisati­onen borde rapporteri­ngskravet också gälla övriga storföreta­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland