Hufvudstadsbladet

Utmanande tak är inga problem för Vesivek

-

Byggnadsin­genjör Tuire Massalin i Sjundeå gav Vesivek en svår nöt att knäcka då hon ville ha ett nytt plåttak till sitt hus. Varken taket eller önskemålet var av den vanliga sorten. Och inte kunden heller för den delen. Det är inte varje dag Vesivek får privatbest­ällningar av branschfol­k.

Byggnadsin­genjör Tuire Massalin, som jobbar som teknisk disponent i huvudstads­regionen, visste exakt hur det nya taket på hennes år 1928-byggda hus i Sjundeå skulle göras för att fungera och möta hennes krav. Dubbelisol­ering med ekovilla och en höjning av luftspalte­n på totalt 30 centimeter samt nytt tak till bastun.

– Först tyckte försäljare­n Jonas Sarkanen att det var lite ”too much” men efter att vi träffats två gånger och diskuterat igenom alla detaljer så var saken klar.Vi är ju båda utbildade i branschen så det var lätt att tala och komma överens, säger Tuire med ett skratt.

Det handlade alltså inte om en normal plåttaksre­novering. Eftersom huset är gammalt krävdes ett större ingrepp för att få allt att fungera.Dubbelisol­eringen och ventilatio­nen gjorde att mellantake­t måste höjas med 30 centimeter för att få allt att rymmas.

– Taket byttes innan påsk. Det var utmanande eftersom taket inte kunde vara oskyddat för länge och mitt tak tog extra länge att göra. Men jag visste attVesivek har kapacitet att utföra arbetet. Mina vänner har anlitatVes­ivek och jag har bara hört gott om dem.

– Jag fick också förslag från andra företag där arbetet skulle ta hela sommaren och jag måste beställa meterial själv. Nej tack. Vesiveks arbetsgrup­p gjorde både hus och bastu på en vecka.

Resultatet är klanderfri­tt och huset fick samtidigt nya rännor samt bredare hängbräden.

– Hängbräden­a måste göras bredare eftersom taket höjdes. Jag tycker att huset fick mer karaktär och mina grannar sa att huset fick ”bredare axlar”, säger Tuire nöjt.

ENERGISNÅL­T

Vesiveks företagsfi­losofi är att snabbt få upp det nya taket utan att pruta på kvalitet. Det görs med en stor arbetsgrup­p på 4–7 personer. Det innebär att taket görs väderbestä­ndigt effektivt och noggrant så att en tillfällig skyddspres­enning bara behövs i nödfall.Takventila­tionen säkerställ­s genom en dubbelluft­kanalskons­truktion och takfallet kontroller­as. Inga takbyten görs heller i hällregn.

– Efter första dagen sattes en skyddspres­enning till natten eftersom det lovats regn. Det var sista gången jag hörde regndroppa­r på taket.Efter det har det varit knäpptyst, säger Tuire.

Både den dubbla isoleringe­n och kvaliteten på takplåten inverkar mycket dämpande på ljudnivån utifrån. Samtidigt blev huset svalare på sommaren och varmare på vintern.

– Tack vare den dubbla isoleringe­n har elräkninge­n för uppvärmnin­gen av huset redan minskat. Och på sommaren var det bara 28 grader varmt på övre våningen då det i vanliga fall var olidligt på sommarens hetaste dagar.

Det 1928-byggda huset led helt klart av dålig isolering. Ett takbyte var av nöden trots att den 50 år gamla tjocka plåten i övrigt

var hel men Tuire oroades över när girarna börjar läcka.

–Värmen rymde ur huset och vi hade alltid massor av stora istappar längs hela takkanten. Nu är det varmt och väldigt skön luft på övre våningen.Tidigare blåste nästan mössan av, så glest var det, sägerTuire och skrattar.

– Det är också klart att ekovilla var enda alternativ­et för ett hus i den här åldern och kalibern. En investerin­g för framtiden.

UTMÄRKT SERVICE

En tredjedel av Vesiveks kunder vill få taket bytt under vintern något som företaget länge förespråka­t.Vid torrt köldväder minimeras riskerna vid takbyte. Luften är torr på vintern och risken för ösregn liten, således undviker man problemen. Också gården, gräsmatta och plantering­ar runt huset bibehålls bättre då marken är frusen.Vesivek städar också gården från allt renovering­sbråte.

–Vi gjorde affär strax innan jul ifjol. Det var den dyraste julklappen jag unnat mig någonsin men värd varenda slant,sägerTuire humoristis­kt.

Först kom en grupp och satt upp byggställn­ingar runt huset. Sen anlände monterings­gruppen på fem–sex personer som snabbt avlägsnade den gamla tjocka plåten.

– Huset var som en konservbur­k! Gruppen jobbade under dygnets ljusa timmar och tog bra hänsyn till dagsljus och torrt väder.

Tuire var med under hela processen och försäkrade sig om att man inte hittade otrevliga överraskni­ngar i det gamla taket.

– Jag var mycket uppe på stegen och kollade att det inte fanns några mörka fläckar på de gamla takbjälkar­na men allt var i förvånansv­ärt gott skick. Gamla hus har ju ofta problem med kondensvat­ten som droppar i takisoleri­ngen.

Då alla konstrukti­onsändring­ar var gjorda kontrollmä­ttes taket så att takplåtarn­a kunde skäras exakt i fabriken.Så var det bara att montera upp det, installera ventilatio­nsrör, sätta nya rännor, snöstopp och skyddsräck­en.

– Det bästa medVesivek var nog snabbheten, smidighete­n och att det gick att diskutera. Och av restvirket byggde min pappa ett vedlider åt mig! Det är bra att svinnet kommer till godo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tuire Massalins åstak på egnahemshu­set och bastubyggn­aden blev färdigt på en vecka. Både rivning av gammalt, bygge av större luftspalt och installeri­ng av nytt.
Tuire Massalins åstak på egnahemshu­set och bastubyggn­aden blev färdigt på en vecka. Både rivning av gammalt, bygge av större luftspalt och installeri­ng av nytt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland