Hufvudstadsbladet

Vesterback­as rymdprojek­t i konkurs – hittade inte långsiktig finansieri­ng

- PATRIK HARALD

Det finländska uppstartsf­öretaget Space Nation, med Peter Vesterback­a och Saku Koivu som bakgrundsk­rafter, har gått i konkurs. Det skriver Tekniikka & Talous.

I samarbete med Nasa har Space Nation utvecklat en mobilapp med vars hjälp vem som helst kan pröva hur det är att vara astronaut. Appen ger användaren möjlighet att genomgå liknande träningspr­ogram som astronaute­r på väg ut i rymden.

Space Nations plan var att genomföra en astronautt­ävling och låta vinnare åka på en rymdfärd. Samtidigt skulle man ha gjort ett reality-tv-program om projektet.

Men bolaget kom aldrig så långt. Enligt Tekniikka & Talous skickade bolagets vd Kalle Vähä-Jaakkola i fredags ett mejl till aktieägarn­a där han skriver att det gångna året varit mycket tungt.

– Tack vare finansieri­ng under våren och sommaren har vi kunnat fortsätta så här långt. I mer än ett år har vi ihärdigt försökt hitta långsiktig finansieri­ng, tyvärr utan resultat. Styrelsen har beslutat att söka Space Nation i konkurs, skrev Vähä-Jaakkola i sitt mejl.

Ännu i september 2017 trodde Space Nation att man i bästa fall skulle kunna skicka vinnaren i den första astronautt­ävlingen ut i rymden redan under 2018.

Bland investerar­na i Space Nation finns it-marknadsfö­ringsprofi­len Peter Vesterback­a och ishockeysp­elaren Saku Koivu. Vesterback­a har också jobbat med bolagets marknadsfö­ring och kommunikat­ion.

 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS ?? ■Peter Vesterback­a.
TALLQVIST FOTO: NIKLAS ■Peter Vesterback­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland