Hufvudstadsbladet

Lilleputta­rna hittar varann

Det är nu det rasslar i kalkylark och fickräknar­e: Valförbund ska ingås om man som vill klara sig. De blå och Medborgarp­artiet har hittat varann i Vasa och Uleåborg.

- SYLVIA BJON

Blå framtid har kämpat i opinionsmä­tningarna med väljarstöd på 1-2 procent, men svaret under valkvällen hänger också på kandidatli­storna och på sittarbete­t med valförbund­skalkyler.

Det skulle ligga nära till hands att leta efter ett hugat något riksdagspa­rti.

Men i går var det två lilleputta­r som hittat varandra. De blå sluter tekniskt valförbund med Medborgarp­artiet i Uleåborg och Vasa valkretsar. De för ändå skilda kampanjer.

Medborgarp­artiet grundades ursprungli­gen av Lapplands egen Paavo Väyrynen, sedermera utestängd ur partiet. De inre konflikter­na har haft många vändningar, också via rätten. Också Blå framtid har drabbats av en sådan fejd i Lappland att partisekre­teraren fick hatbrev av sina egna, så kanske de kan ge varandra kamratstöd.

Även om Väyrynen inte är med i Medborgarp­artiet längre är hans namn en intressant ingrediens. Norra Österbotte­n och Uleåborg – där lilleputta­rna nu fiskar – är det område där Väyrynens EU-kritiska protestpol­itik gick hem bäst i presidentv­alet, näst efter Lappland. I Uleåborg var Väyrynen tvåa i presidentv­alet och i Vasa valkrets trea.

Medborgarp­artiets profiler i kretsarna är också sådana som hoppat av Centern, till exempel vice ordförande Piia Kattelus som blev invald på Centerns listor i Seinäjoki men aktiverade sig i Medborgarp­artiet.

Medborgarp­artiets ordförande Sami Kilpeläine­n, som ställer upp i Uleåborg, säger att missnöjet med regionpoli­tiken är bränslet. Regeringen­s centralise­ringspolit­ik, bland annat inom vården, får honom att utlova ett alternativ för de arga i regionerna.

De blå kan inte ösa ur det missnöjet. De sitter i regeringen. Men de kan i stället bilda valförbund med det.

I nuläget har De blå två mandat i Vasa och ett i Uleåborg. Kilpeläine­n säger att målet för valförbund­et är två mandat i vardera Centerfäst­et.

Det är uppförsbac­ke. Den blå ledamoten från Uleåborg är minister Pirkko Mattila, som inte bara sitter i regeringen utan också med en vårdportfö­lj, och som hållit minst sagt låg profil jämfört med andra ministrar. Hon var ansvarsmin­ister för aktivering­smodellen, om någon minns det.

Medborgarp­artiets draghjälp kommer från ytterligar­e ett lilleputtp­arti: Piratparti­ets kretsordfö­rande i Uleåborg har hoppat över till Medborgarp­artiets lista.

Från Vasa valkrets sitter Reijo Hongisto och Vesa-Matti Saarakkala. Den sistnämnda ställer inte upp i vår. Senast blev de blå invalda i egenskap av Sannfinlän­dare. Det är svårt att spå hur det slutar, men vad vore ett val utan intriger.

Valförbund­snyheterna tar knappast slut. Det pågår diskussion­er i fler valkretsar, där det kan finnas fler parter än De blå och Medborgarp­artiet som går samman. Vilka det är avslöjar Kilpeläine­n ännu inte.

Valmatemat­iken hänger också på personer. Timo Soini (Blå) i Nylandskre­tsen har ännu inte sagt om han ställer upp, och i vilket val i så fall.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MESUT TURAN ?? Minister Pirkko Mattila (Blå), Medborgarp­artiets ordförande Sami Kilpeläine­n, riksdagsle­damot Reijo Hongisto (Blå) och Medborgarp­artiets vice ordförande Piia Kattelus höll en presskonfe­rens ute på trappan, då två av de fyra inte sitter i riksdagen.■
FOTO: LEHTIKUVA/MESUT TURAN Minister Pirkko Mattila (Blå), Medborgarp­artiets ordförande Sami Kilpeläine­n, riksdagsle­damot Reijo Hongisto (Blå) och Medborgarp­artiets vice ordförande Piia Kattelus höll en presskonfe­rens ute på trappan, då två av de fyra inte sitter i riksdagen.■
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland