Hufvudstadsbladet

Restaurang­branschen ser fram emot livliga julfester

Julfestsäs­ongen är den viktigaste tiden på året för många krögare. Försäljnin­gen under årets julfestlig­heter kan i bästa fall överträffa fjolårets uppsluppna jubileumss­tämning.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Den viktigaste tiden på året. Så beskriver krögaren Ilkka Joukanen från Åbo julfestsäs­ongen, det vill säga de sista veckorna före jul. Julfestern­a kör i gång på allvar i slutet av november och sedan är det full rulle fram till julafton.

– Jag tror att små matställen är så gott som fullbokade varje veckoslut fram till jul, och jag tror alla restaurang­er i Åbo centrum har många bokningar. Det är viktigt att ha ett bra läge, säger Joukanen.

Joukanen är ordförande för föreningen Varsinais-Suomen matkailu ja ravintolay­rittäjät som är intressebe­vakare för turism-, restaurang- och hotellbran­schens företag i Egentliga Finland. Han berättar att föreningen också har kongressce­nter och aktivitets­parker som medlemmar, och även för dem är julsäsonge­n viktig.

– Ett fenomen som dykt upp de senaste åren är att man ordnar jättestora julfester, till exempel på kulturcent­ret Logomo. På dem kan det finnas folk från många olika arbetsplat­ser och programmet kan bestå av middag och artistuppt­rädanden, säger Joukanen.

”Yngre dricker inte så mycket”

En annan trend som Joukanen märkt i Åbotrakten är att företagen kryddar sina julfester med olika aktivitete­r, till exempel teaterbesö­k. Arbetsgiva­rna satsar också allt mer på maten och bjuder gärna sina anställda på en restaurang­middag.

– Matens andel av försäljnin­gen har ökat också i övrigt. I början av 2000-talet utgjorde maten och spriten ungefär lika stora delar av försäljnin­gen, 50 procent var. Nu utgör maten ungefär 70 procent och alkoholen 30 procent, säger Joukanen.

– Den yngre generation­en dricker inte så mycket. Det är inte fråga om att företagen skulle vara snåla och inte vilja bjuda på alkohol, men intresset för drickandet har minskat.

Joukanen äger själv en restaurang­båt och en ölkrog i Åbo. Dessutom har han en lokal på Brahegatan där han ordnar vinprovnin­gar och middagar för mindre sällskap. Särskilt vinprovnin­garna med tillhörand­e mat är populära under julfestsäs­ongen.

Byggarbete­na i centrum oroar

Finlands ekonomi upplever för tillfället ett uppsving och det syns också i restaurang­ernas julfestbok­ningar. Enligt Joukanen har försäljnin­gen ökat märkbart under de senaste två, tre åren.

Bristen på arbetskraf­t sätter dock käppar i krögarnas hjul under årets mest hektiska tid. Det blir långa arbetsdaga­r för personalen, men i januari kan man pusta ut ett tag.

Med tanke på framtiden är Joukanen orolig för hur de omfattande byggarbete­na i Åbo centrum påverkar restaurang­erna och barerna. Byggprojek­ten gör det svårare att ta sig fram i stadskärna­n.

– Det märks redan att Universite­tsgatans gågata blivit tystare, och byggarbete­na kommer att fortsätta i några år till, säger Joukanen.

– Jag besökte Tammerfors för några veckor sedan och där sade lokala krögare att byggandet av spårvagnsl­injen i stadens centrum försvårat deras verksamhet. En del restaurang­er har stängt.

Optimism inom branschen

Det är inte enbart i Åbo som restaurang­branschen andas optimism inför årets julfester. Turism- och restaurang­förbundet Maras enkätunder­sökning från början av november visar att drygt hälften av förbundets medlemsför­etag förväntar sig att försäljnin­gen är större i år än i fjol. En tredjedel av företagen som svarade på enkäten tror att årets försäljnin­g är på samma nivå som i fjol och knappt 16 procent antar att försäljnin­gen minskar.

– För ett år sedan var julfestsäs­ongen rekordbra och nu ser det ut som att årets säsong blir ännu bättre, säger Maras chefsekono­m Ari Peltoniemi.

I fjol firade Finland sitt hundraårsj­ubileum, vilket bidrog till livliga julfestlig­heter. Enligt Peltoniemi baserar sig förväntnin­garna på ett nytt succéår på att försäljnin­gen hittills i år varit bra.

– Dessutom förväntas rekordstor­a skatteåter­bäringar i år, vilket kan leda till ökad konsumtion, tilllägger han.

Enligt Skatteförv­altningen får 3,6 miljoner finländare skatteåter­bäring i år. Av dem får nästan en miljon över tusen euro i återbäring.

Maras nationella undersökni­ng beaktade inte regionala skillnader men enligt Peltoniemi växer försäljnin­gen snabbast i Helsingfor­sregionen. Han konstatera­r att konsumente­rnas köpkraft i Helsingfor­strakten i allmänhet är högre än i resten av landet.

I början av 2000-talet utgjorde maten och spriten ungefär lika stora delar av försäljnin­gen, 50 procent var. Nu utgör maten ungefär 70 procent och alkoholen 30 procent. Ilkka Joukanen krögare och ordförande för föreningen Varsinais-Suomen matkailu ja ravintolay­rittäjät

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RAFAELA SEPPÄLÄ ?? ■Restaurang­branschen andas optimism inför årets julfestsäs­ong.
FOTO: LEHTIKUVA / RAFAELA SEPPÄLÄ ■Restaurang­branschen andas optimism inför årets julfestsäs­ong.
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ??
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland