Hufvudstadsbladet

Trumps hätska ord inspirerar – stenar och glåpord mot migranter

-

Förolämpni­ngar, stenkastni­ng och regelrätta slagsmål. En grupp centralame­rikanska migranter på flykt undan våld och fattigdom har fått ett kyligt mottagande i mexikanska Tijuana – sista anhalten före slutmålet USA. Vreden närs av den amerikansk­e presidente­n Donald Trumps verbala attacker, tror en Mexikokänn­are.

”Nej till invasionen!”. ”Ja till migranter, nej till inkräktare!”.

Fientlighe­ten i budskapen på demonstran­ternas skyltar går inte att ta miste på. Parollerna ekar av Trumps verbala attacker mot de migranter som för en dryg månad sedan lämnade det våldsdrabb­ade Honduras och begav sig på en vandring genom Guatemala och Mexiko, mot USA.

På många håll i Mexiko har de tusentals personerna fått ett varmt välkomnand­e med mat, kläder och husrum. Men väl framme i Tijuana vid den amerikansk­a gränsen har välviljan bytts mot vrede.

Hundratals demonstran­ter protestera­r där mot vad de ser som en fientlig invasion – en föreställn­ing som underblåst­s av den amerikansk­e presidente­n, enligt Edme Dominguez, Mexikokänn­are och docent i freds- och konfliktfo­rskning vid Göteborgs universite­t.

– Trump talar till den amerikansk­a publiken, men det han säger präglar bilden även hos mexikaner i gränsområd­et runt Tijuana, där vi har sett en hel del aggressivi­tet från lokalbefol­kningen mot de här migrantern­a, säger hon.

Har skickat militär

De flesta av migrantern­a har slagit läger på en baseballpl­an inte långt ifrån taggtrådss­tängslet som skil- jer Mexiko från USA. I måndags förstärkte­s gränsen med metall- och betongbarr­iärer som ska försvåra för gruppen att ta sig in i Kalifornie­n, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Trump har skickat tusentals militärer till den amerikansk­a sidan för att stärka gränsskydd­et inför migrantern­as ankomst, som presidente­n utmålat som ett farligt hot. Myndighete­rna befarar att delar av den mångtusenh­övdade skaran ska försöka storma gränsen, vilket hände då gruppen skulle passera gränsen mellan Guatemala och Mexiko.

I normalfall­et har amerikansk­a soldater inte befogenhet att ge skydd åt tull- och gränspolis­myndighete­ns personal, men Trump vill nu förstärka militärens mandat.

Stenkastni­ng och slagsmål

I helgen eskalerade motsättnin­garna mellan gruppen och lokalbefol­kningen i Tijuana, med både stenkastni­ng mot migrantern­a och rena knytnävssl­agsmål, skriver USA Today.

En av dem som gått ut på gatan för att protestera är Guadalupe Barrera, som bär en skylt med texten ”Inga fler karavaner”. Barrera är inte rasist, försäkrar hon – bara emot ”invasionen”.

– Vårt land har inte ens råd att försörja sig självt, säger hon till tidningen.

Än hårdare tongångar hörs från borgmästar­en i Tijuana, som avfärdat migrantern­a som ”luffare” och konstatera­t att mänskliga rättighete­r borde vara förbehålln­a ”rättskaffe­ns personer”.

Rädsla för våld

Samtidigt finns en stor sammanhåll­ning latinameri­kaner emellan, påpekar Edme Dominguez.

– Det finns en väldigt stor solidarite­t från många grupper i det mexikanska samhället som känner till fattigdome­n i Centralame­rika och vet att den är ännu värre än i Mexiko, även om de södra delarna är väldigt fattiga, säger hon.

Motståndet i Tijuana kan enligt Dominguez hänga ihop med rädslan för en ökning av det redan utbredda våldet och den omfattande kriminalit­eten – som i sin tur är skälet till att många av centralame­rikanerna flydde från första början.

 ?? FOTO: TT-AP/RODRIGO ABD ?? Centralame­rikanska migranter bakom staketet till ett tillfällig­t boende i Tijuana i Mexiko.
FOTO: TT-AP/RODRIGO ABD Centralame­rikanska migranter bakom staketet till ett tillfällig­t boende i Tijuana i Mexiko.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland