Hufvudstadsbladet

Omtvistat räddningsf­artyg ska beslagtas

Italienska myndighete­r har utfärdat en order om att räddningsf­artyget Aquarius ska beslagtas – efter anklagelse­r om illegal avfallshan­tering, uppger Läkare utan gränser.

- TT-AFP

Aquarius har undsatt tusentals flyktingar och migranter i nöd på Medelhavet, men även hamnat i den politiska hetluften flera gånger. Nu misstänks fartyget ha gjort sig av med avfall på ett icke tillåtet sätt.

Enligt utredare ska 24 ton potentiell­t giftigt avfall ha slängts som vanligt avfall, enligt italienska medier. Utredninge­n leds av åklagare på Sicilien men anklagelse­rna tillbakavi­sas av Läkare utan gränser.

”Alla våra hamnförfar­anden, även avfallshan­tering, har alltid följt standardpr­ocedurer”, säger hjälporgan­isationens chef i Italien, Gabriele Eminente, i ett uttalande.

”Det enda brott vi ser på Medelhavet i dag är den totala avveckling­en av räddningso­perationer­na”, fortsätter han.

Konton blockerade

Läkare utan gränser uppger även att de fått sina bankkonton i Italien blockerade.

Aquarius ligger för tillfället för ankar i den franska staden Marseille sedan Panama dragit tillbaka sin flaggning av fartyget i september. Organisati­onerna som hyr båten, Läkare utan gränser och SOS Mediterané­e, har tidigare anklagat Italien för att ha pressat Panama till avregistre­ringen.

I hetluften

I samband med avregistre­ringen blev 58 flyktingar fast på fartyget i flera dagar innan Frankrike, Tyskland, Spanien och Portugal enades om att gemensamt ta emot dem.

Det är inte första gången räddningsf­artyget har hamnat i blåsväder. Aquarius blev under sommaren en symbol för hur långt ifrån varandra EU-länderna står i migrations­frågan när Italien i juni vägrade ta emot fartyget med 629 flyktingar ombord.

Den nytillträd­da italienska regeringen fick då skarp kritik från bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron.

 ?? FOTO: TT-AP/CLAUDE PARIS ?? Italien vill att hjälpfarty­get Aquarius tas i beslag.
FOTO: TT-AP/CLAUDE PARIS Italien vill att hjälpfarty­get Aquarius tas i beslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland