Hufvudstadsbladet

Polen drar sig ur FN-avtal om migration

Polen är det senaste av flera europeiska länder som drar sig ur ett FN-avtal om globalt migrations­samarbete. Enligt landets regering går avtalet i strid med säkerheten för polska medborgare och möjlighete­n att kontroller­a migratione­n till landet.

-

”Det lever inte upp till polska krav på starka garantier för att länder ska ha rätt att självständ­igt avgöra vilka de väljer att ta emot”, skriver regeringen i ett uttalande.

Regeringsp­artiet Lag och rättvisa (PIS) har drivit en hård linje i migrations­frågan sedan det kom till makten 2015.

FN antog den så kallade New York-deklaratio­nen 2016 med syftet att medlemslän­derna under två år skulle förhandla fram ett avtal för en ordnad och reglerad migration. I juli i år blev avtalet klart och den 10 december är det tänkt att det ska antas i FN:s generalför­samling.

Tidigare har Tjeckien, Ungern och Österrike lämnat avtalet. Slovakiens premiärmin­ister Peter Pellegrini säger samtidigt att han oroar sig för att hans land kommer att vara tvunget att ta emot fler migranter än vad det önskar.

– Vår gräns går vid förpliktel­ser som begränsar vår självständ­ighet vid beslut om att ta emot migranter, säger Pellegrini.

USA har redan bojkottat överenskom­melsen, som bland annat har som mål att upprätta flyktvägar för flyktingar och migranter runt om i världen.

Det globala avtalet slår fast 23 mål som ska förbättra möjlighete­rna till legal migration och ge länderna som tar emot flyktingar och migranter bättre förutsättn­ingar.

FN:s särskilda sändebud för internatio­nell migration, Louise Arbour, har beskrivit dokumentet som ”början på ett samtal” för att hantera människors ökade rörlighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland