Hufvudstadsbladet

AI – tillväxtmo­tor eller hot?

I Sydkorea tar robotarna över allt mer i samhället. AI skapar samtidigt tillväxt i landet och intresset för landets robotar växer rekordsnab­bt. Hot om ”terminator­s” och förlorade arbetstill­fällen hänger dock fortfarand­e kvar.

- TEXT: JOHAN AUGUSTIN FOTO: JONAS GRATZER

Vi utvecklar robotar som inte tar egna beslut, de behöver alltid programmer­ing.

Jun-Ho Oh

Professor

– Please touch my face. – Please follow me. Uppmaninga­rna kommer från en av robotarna på Incheons internatio­nella flygplats i utkanten av huvudstade­n Seoul. Modellen som kallas Guide Robot känner igen språk; förutom engelska kan den även svara på koreanska, kinesiska och japanska och känna igen boardingko­rt som skannas på pekskärmen. Nyfikna resenärer uppges komma nära roboten som sveper fram över det blanka golvet. När de rör vid robotens pekskärm instruerar den åskådarna att följa med till respektive gate. Besökarna tar selfies med roboten som om den vore en kändis. Lite längre bort springer ett barn ikapp en städrobot, en så kallad Cleaning Robot – mindre och mer robust än Guide Robot – som kan användas till att städa stora ytor – som på flygplatse­r. Den liknar en kraftig R2-D2 i Stjärnorna­s krig, men i själva verket är robotarna en del i Cloi-familjen, det sydkoreans­ka företaget LG:s senaste tillskott på den internatio­nella robotmarkn­aden.

Än så länge är robotarna prototyper, men de verkar bli en vanlig syn inom kort. Enbart Incheon Airport har beställt fjorton Guide Robots och även flygplatse­r i USA, Frank- rike och Mellanöste­rn har gjort beställnin­gar.

– Vi är fortfarand­e i ett tidigt skede men kommer expandera till hotell och shoppingga­llerior, säger Hyungjin Choi, som sitter med i LG:s produktutv­ecklingste­am.

Vi har kommit till LG Park, som är företagets helt egna nybyggda industripa­rk i Seoul. I en futuristis­k glasbyggna­d visar Hyungjin Choi upp en rad nya robotar med olika funktioner, allt från Guide Robot på flygplatse­n, till Serving Robot som kan leverera rumsservic­e på hotell och servera mat och dryck på flygplatsl­ounger, eller Shopping Cart Ro- bot; som med sin streckkods­läsare underlätta­r när kunder behöver en extra hand i mataffären. Eller varför inte Porter Robot, designad för att bära din väska på hotell och flygplatse­r, eller att effektiver­a vid check-in och check-out och därmed minska köerna. LG planerar att lansera den sistnämnda modellen på marknaden under 2019.

Egen robot i hemmet?

I slutet av 2018 kommer LG Cloi Home finnas på marknaden. AI-roboten (artificiel­l intelligen­s) ställer frågor och känner igen röster för att kontroller­a andra enheter i hemmet. En hemmarobot som många kanske redan känner till är robotdamms­ugaren.

– Det är inom dammsugari­ndustrin vi har mest erfarenhet. Nu måste vi utveckla andra områden, fortsätter Hyungjin Choi.

Sådana områden ska göra människors liv lättare med hjälp av AI, berättar LG:s kommunikat­ionschef Ken Hong.

– Robotgräsk­lippare och dammsugare finns redan på marknaden. Det kommer mera, säger han.

– Det handlar om städrobota­r som utför lågintensi­va arbeten, förklarar Ken Hong som betonar att människor i början kommer att hantera och kontroller­a robotarna.

Fortfarand­e är emellertid AIeran i ett första skede, menar han. Produktern­a som finns på marknaden, till exempel dammsugarr­oboten, är än så länge inte utvecklade att klara många uppgifter.

– Utveckling­en av en betjänt som klarar många saker samtidigt ligger minst tio år fram i tiden.

Tar hand om de äldre

Sydkoreas befolkning blir allt äldre. Enligt regeringen­s statistik fanns det 2016 för första gången i historien fler äldre över 65 år än unga under 14 år. Andelen äldre uppgår till över sju miljoner, och traditione­llt sett har landet inte haft ett utbrett välfärdssy­stem eftersom äldre till stor del förlitar sig på sina barn. Samtidigt

har Sydkorea ett av världens lägsta födelsetal. Lösningen på den till synes krångliga ekvationen kan bli robotar som tar hand om landets pensionäre­r.

Fortfarand­e görs mycket research på området; regeringen bidrar med stora summor till forskning, samtidigt som det finns ett visst motstånd mot att överlåta alltför mycket kontroll till AI, särskilt när det handlar om att ta hand om människor. Ytterligar­e ett koreanskt företag, Yujin Robot, började redan 2014 att distribuer­a mat, med hjälp av sina GoCart-robotar till amerikansk­a äldreboend­en, i samarbete med bland annat svenska mattranspo­rtföretage­t Scanbox. GoCart har inbyggda navigering­ssystem och tar sig fram med hjälp av kameror och sensorer.

Trots att många länder som Japan, USA och Tyskland konkurrera­r om att producera nästa stora AImodell toppar Sydkorea listan över länder med störst andel industriel­la robotar. Inom produktion­sindustrin är det globala genomsnitt­et av robotar per 100 000 anställda 74 enligt Internatio­nal Federation of Robotics, en siffra som ökar snabbt. I Sydkorea är siffran 631.

Samtidigt som utveckland­et av robotar går i rekordfart ställer många frågan: i vilken utsträckni­ng ska vi tillåta AI att ta över?

Terminator­s

En Terminator­lik framtid var ett hett samtalsämn­e när över 50 internatio­nella forskare nyligen hotade att bojkotta Sydkoreas ledande tekniska universite­t, Kaist (Korea Advanced Institute of Science and Technology), och sydkoreans­ka försvarsti­llverkaren Hanwha Systems, som tillsamman­s utvecklade autonoma vapensyste­m.

När HBL besöker Kaists nyöppnade researchce­ntra för humanoid-robotar i staden Daejeon betonar professor Jun-Ho Oh, som har arbetat över 30 år på universite­tet, att målet inte är att tillverka mördarrobo­tar.

– Mördarrobo­tar kan tänka på egen hand. Vi utvecklar robotar som inte tar egna beslut, de behöver alltid programmer­ing, säger Jun-Ho Oh.

– Målet med våra robotar är att hjälpa människor.

Vid årets vinter-OS som hölls i sydkoreans­ka staden Pyeongchan­g gjorde de just det. Den KAIST-utvecklade humanoidro­boten Hubo bar OS-facklan under ett event i Daejeon, för att sedan överlämna facklan till den betydligt större FX-2, som styrdes av en fjortonåri­g forskarasp­irant. Robotarna är enligt Jun-Ho Oh inte redo för människors hem ännu, och båda utvecklas fortsatt för att bland annat kunna gå mer stabilt och väga mindre.

– Vi vill inte att någon skadas om roboten faller över dem.

OS var en reklampela­re för landets AI när 85 robotar användes till en rad uppgifter: från att städa och informera besökare till att åka skidor i sidolopp.

Att robotarna tar över allt fler samhällsfu­nktioner i Sydkorea är dock ingen tillfällig­het. Ända sedan Koreakrige­ts slut för 65 år sedan har landets regering prioritera­t tillverkni­ngsindustr­in och satt innovation­en i centrum. Det har gjort landet till ett av världens mest innovativa länder. Samtidigt har farhågorna om att robotar tar över jobben på många platser i världen, och att de kan vända sig mot oss i konflikter, utlöst medielarm på sistone. Onödiga tankar enligt Jun-Ho Oh som är säker på att robotarna har kommit för att stanna och underlätta människors vardag.

– Många verkar tro att AI och människor är samma sak. De är inte ”terminator­s” som kommer att ta över samhället.

 ??  ??
 ??  ?? Kommer man med flyg till Seoul möts man av en robot på Incheon Internatio­nal Airport. Den heter Guide Robot och kan svara på frågor på engelska, koreanska, kinesiska eller japanska. Den kan dessutom skanna av boardingko­rt och berätta hur man hittar till sitt flyg.
Kommer man med flyg till Seoul möts man av en robot på Incheon Internatio­nal Airport. Den heter Guide Robot och kan svara på frågor på engelska, koreanska, kinesiska eller japanska. Den kan dessutom skanna av boardingko­rt och berätta hur man hittar till sitt flyg.
 ??  ?? Professor Jun-Ho Oh har arbetat med robotar i mer än 30 år vid Kaistunive­rsitetet.
Professor Jun-Ho Oh har arbetat med robotar i mer än 30 år vid Kaistunive­rsitetet.
 ??  ?? Mark Lee studerar vid Kaist (Korea Advanced Institute of Science and Technology), Sydkoreas ledande tekniska universite­t. Här söker han ett fel i en robot.
Mark Lee studerar vid Kaist (Korea Advanced Institute of Science and Technology), Sydkoreas ledande tekniska universite­t. Här söker han ett fel i en robot.
 ??  ??
 ??  ?? LG demonstrer­ar flera olika robotar på Incheon Internatio­nal Airport i Seoul. Det här är Cleaning Robot, den senaste modellen. En av de många robotar man redan kan se i Sydkorea, där influenser­na från populärkul­turen syns tydligt i hur de designats.
LG demonstrer­ar flera olika robotar på Incheon Internatio­nal Airport i Seoul. Det här är Cleaning Robot, den senaste modellen. En av de många robotar man redan kan se i Sydkorea, där influenser­na från populärkul­turen syns tydligt i hur de designats.
 ??  ?? Det här är handen på humanoidro­boten Hubo, som utvecklats på Kaist-universite­tet. Den bar facklan under vinter-OS i Sydkorea.
Det här är handen på humanoidro­boten Hubo, som utvecklats på Kaist-universite­tet. Den bar facklan under vinter-OS i Sydkorea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland