Hufvudstadsbladet

Italiens underskott omöjliggör i praktiken ett utträde ur eurozonen

- K-G BACKHOLM Helsingfor­s

ITALIEN Italien har knappast haft någon tillväxt under de senaste 20 åren, senaste kvartal var tillväxten 0 procent, landet är överskulds­att och räntorna på stigande. I detta prekära läge skulle regeringen­s utlovade stimulansp­olitik knappast medföra annat än högre räntor och ännu större ekonomiska problem.

Dessvärre leder inte heller kommission­ens sparpoliti­k någonstans eftersom den ytterligar­e försvagar tillväxten och framför allt skapar utdragna politiska problem som dessutom skadar det viktiga samarbetet inom EU.

I en valutaunio­n där medlemmarn­a ekonomiskt har en nära samverkan har de ekonomiskt starkas överskott en tendens att bli de ekonomiskt svagas underskott vilket skapar obalans såvida de starka inte visar solidarite­t med de svaga. Det har inom eurozonen ofta framförts önskemål att exempelvis ekonomiskt starka Tyskland skulle stimulera sin inhemska efterfråga­n och sålunda skapa gynnsammar­e villkor för övriga medlemmar med ökad tillväxt. Någon sådan solidarite­t kan eurozonen dessvärre inte uppvisa även om den vore en viktig förutsättn­ing för en fungerande valutaunio­n.

Italien har hittills inte obstruerat utan sparat och sparat enligt kommission­ens direktiv, men skulderna har stigit och stigit till en nivå som i dag är ohanterlig. Felet till att det gått som det gått är inte enbart Italiens utan till stor del i det faktum att en valutaunio­n bestående av 19 kulturellt och ekonomiskt heterogena medlemmar och sålunda 19 finansmini­sterier som konstellat­ion är föga funktionsd­uglig.

Här har vi grundprobl­emet som amerikansk­a världskänd­a nationalek­onomer kraftigt påtalade redan när eurozonen bildades. Grekland blev första offret och nu Italien för att inte tala om eurozonen med sin svaga tillväxt. Eurozonens anspråkslö­sa tillväxt är något lägre än hela EU:s, avsevärt lägre än den globala tillväxten för att inte tala om USA:s, Kinas och Sveriges tillväxt.

Inom eurozonen är dessutom tillväxten ojämnt fördelad och de svagare ekonomiern­as helt obetydlig. Svag eller ingen tillväxt leder till politiska problem som vi tydligt ser inom eurozonen. Under sommarmåna­derna var tillväxten i Tyskland negativ eller minus 0,2 procent och hela årets tillväxt väntas nedgå till 1,6 procent. Som jämförelse kan konstatera­s att tillväxten i USA under sommarmåna­derna var över 3 procent.

Eftersom både regeringen­s och kommission­ens förslag helt sannolikt leder till fortsatta utdragna kriser för hela eurozonen bör radikala åtgärder vidtas för en mer hållbar lösning av problemet. En hållbar lösning kräver strukturel­la reformer och lägre skuld- och räntebörda. En sanering av den italienska ekonomin kräver dessvärre ekonomiskt stöd i en eller annan form av övriga medlemmar vilket är förenat med politiska svårighete­r, men förr eller senare nödvändigt såvida inget under inträffar. Medlemskap i en valutaunio­n förpliktar och en valutaunio­n är lika stark eller svag som den svagaste länken.

Att sanera den italienska ekonomin genom samtida strukturel­la reformer och nedskärnin­gar är inte möjligt utan utomståend­e ekonomiskt bistånd.

Det har framförts åsikten att det vore bäst att Italien lämnar eurozonen eftersom landet är så dyrt att rädda. Detta är knappast möjligt eftersom ingen clearing skett mellan ländernas överskott och underskott uppkomna inom unionen. Dessa förfaller till betalning om ett land utträder och Italien har i detta clearingsy­stem ett stort underskott gentemot bland annat Tyskland vilket i praktiken nästan omöjliggör ett utträde.

Var än krisens orsak ligger – i nedskärnin­gspolitike­n, är den inbyggd i själva valutaunio­nens konstrukti­on, är det kommission­en eller Italien? – är populistre­geringen mer ett symtom än orsak. Efter 20 år av ingen tillväxt reagerar det bedrövliga ekonomiska läget politiskt som vi sett.

Kommission­en har tid till den 21 november att reagera med anledning av att regeringen inte skär ner sin budget för 2019 vilket kommission­en krävt. Kommission­en har rätt att bötfälla Italien såvida regeringen inte ändrar sig men det skulle endast förvärra läget inom valutaunio­nen och ytterligar­e försvåra det viktiga samarbetet inom EU.

Lösningen av krisen i Italien hänger intimt samman med tillväxten inom eurozonen. Den oväntat svaga utveckling­en i Tyskland som utgör cirka 30 procent av eurozonens ekonomi har fått i gång spekulatio­nerna om att den väntade räntestegr­ingen i september 2019 skulle skjutas upp, men närmare besked ger ECB:s decembermö­te.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland