Hufvudstadsbladet

Brexit eller Mayxit

-

De sega förhandlin­garna mellan Storbritan­nien och EU om brexit har nu avslutats med ett avtal om hur det skall skötas – för en övergångsp­eriod av 21 månader. Vad som sker efter denna övergångsp­eriod är fortfarand­e helt öppet.

I själva verket står såväl detta avtal som regeringen Mays öde helt öppet. Fyra ministrar lämnade regeringen därför att de ansåg avtalet vara en kapitulati­on inför EU:s krav. Så ser det åtminstone ut för de häftigaste brexitivra­rna, men jag har svårt att tro att ens en sådan clownfigur som Boris Johnson själv skulle ha trott på att de lögnaktiga och löjliga löften de gav skulle bli verklighet bara britterna fick tillbaka sin självständ­ighet från EU.

Egentligen har Theresa May rätt då hon försvarar avtalet med att konstatera att det var det bästa man kunde få från förhandlin­garna. För henne var alternativ­et en hård brexit med alla de omedelbara svårighete­r och förluster den skulle ha förorsakat, inklusive gränskontr­ollen mellan Irland och Ulster. Det återstår att se om det finns tillräckli­gt många konservati­va parlaments­medlemmar som är färdiga att välja den i stället för Mays förkastlig­a kapitulati­on.

Det enda riktiga alternativ­et är en ny folkomröst­ning där britterna får bestämma om de hellre vill stanna i EU eller godkänna brexit på de villkor som avtalet ger. I dag har man en mycket klarare bild om vad brexit i själva verket skulle betyda, och det skulle vara mycket svårare att förvränga verklighet­en med den lögnkampan­j som ännu för två år sedan gick igenom.

Majoritete­n av de konservati­va parlamenta­rikerna, inklusive May själv, röstade emot brexit och den största delen av dessa har knappast ändrat åsikt. Både den hårda brexitflyg­eln och EU-realistern­a kan, om de förenar sina krafter, fälla May som statsminis­ter, men de kan inte enas om vad skulle komma i stället.

Det här skulle egentligen vara Labourleda­ren Jeremy Corbins chans att gå till historien. Han har inte varit den katastrof för partiet som de brittiska medierna har försökt göra honom till och partiet gjorde sitt bästa val i fjol sedan 2001. Som det enda partiet i den europeiska socialdemo­kratiska familjen har Labour under Corbyn lockat miljontals unga väljare till partiet och nästan trefaldiga­t partiets medlemskap.

Corbyn kan ännu missa sina chanser om han inte kan överge sina gamla farhågor om EU – han var ju ursprungli­gen EU-motståndar­e och hans bristande engagemang för partiets linje som var emot brexit i folkomröst­ningskampa­njen var iögonenfal­lande. Naturligtv­is är en stor andel av partiets äldre väljare fortfarand­e för brexit, men på partiets kongress i höst var en överväldig­ande majoritet med de nya unga medlemmarn­a i spetsen för att få britterna stanna i unionen och Corbyn måste anstränga sig för att hindra att kongressen rakt ut skulle ha begärt en ny folkomröst­ning.

Tar Corbyn och Labour en klar ställning för en ny folkomröst­ning är jag nästan säker på att den också blir av med resultatet att brexit förkastas. Antagligen skulle detta leda till nyval och en Labourrege­ring. Men om Corbyn fortsätter fumlandet och nöjer sig med att kräva ett bättre avskedsavt­al kommer, tror jag, han aldrig att bli premiärmin­ister och för det kan han endast skylla sig själv.

Det enda riktiga alternativ­et är en ny folkomröst­ning där britterna får bestämma om de hellre vill stanna i EU eller godkänna brexit.

 ??  ?? ERKKI TUOMIOJA är riksdagsle­damot (SDP), medlem i utrikesuts­kottet och tidigare utrikesmin­ister och har sympatiser­at med Labour sedan 1950-talet då han först följde Michael Foot i tv-debatterna i England.
ERKKI TUOMIOJA är riksdagsle­damot (SDP), medlem i utrikesuts­kottet och tidigare utrikesmin­ister och har sympatiser­at med Labour sedan 1950-talet då han först följde Michael Foot i tv-debatterna i England.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland