Hufvudstadsbladet

Har Pargas rent mjöl i påsen?

- HEINZ RAMM-SCHMIDT Helsingfor­s

AIRISTON HELMI HBL har upprepade gånger förtjänstf­ullt rapportera­t om Airiston Helmis mystiska etablering i Finlands vackraste skärgård. Man har liksom alla andra publikatio­ner koncentrer­at sig på penningtvä­tt och spionage.

Tyvärr har frågan om rättighete­n att förstöra delar av Skärgårdsh­avet ända till Gullkrona-arkipelage­n kommit i skymundan. Här har Pargas stad knappast rent mjöl i påsen. Vid olika tillfällen har Pargas’ representa­nt dekla- rerat att alla byggnadslo­v och tillstånd har skett enligt lagen. Det är möjligt, men enligt vilken lag? Byggnation­en i det ömtåliga Skärgårdsh­avet följer inte samma regler som på fastlandet, här gäller strandplan­er som omöjliggör en stadsmiljö.

En vanlig finländare skulle aldrig ha fått lov att bygga flervåning­shus, massor av bryggor och helikopter­plattforma­r i dessa trakter. Jag har kontaktat planerare i en grannkommu­n som säger att hos dem skulle sådana lov aldrig godkännas.

Man frågar sig om Pargas har varit utsatt för påtryck- ning från någon högre ort för att frångå normal rutin om byggnadslo­v.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland