Hufvudstadsbladet

Reagans och Gorbatjovs vision har dött

-

”För det ryska nukleära etablissem­anget, militären och statsledni­ngen är kärnvapnen en källa till stolthet. Putin presentera­de nya spektakulä­ra vapentyper i bruk och under utveckling i ett provokativ­t tal utan like den 1 mars i år.”

För det ryska nukleära etablissem­anget, militären och statsledni­ngen är kärnvapnen en källa till stolthet. Ryssland hävdar att man följer alla ingångna avtal rörande kärnvapen. Det är enbart en kuliss. Vladimir Putin upplever helt klart att han nu kan diskutera med USA från en styrkeposi­tion, skriver Stefan Forss.

President Sauli Niinistö berörde kärnvapnen i ett tal den 5 november. ”Som ett arv från kalla kriget har vi haft ett fungerande avtalssyst­em för att begränsa kärnvapen. Nu är det fara för att det kan gå om intet. Ett avtalslöst tillstånd skulle medföra väldiga risker. Det förgångna kalla kriget skulle övergå i ett iskallt krig.”

Presidente­rna Vladimir Putin och Donald Trump kommer sannolikt att diskutera dessa angelägna frågor vid G20-mötet i Argentina i slutet av månaden. Trump sade i oktober att USA avser att dra sig ur INF-avtalet om landbasera­de medeldista­nsvapen (Intermedia­teRange Nuclear Forces: Avtalet mellan USA och Sovjetunio­nen om att avskaffa medel- och kortdistan­srobotar).

Det ledde till kraftiga reaktioner inte minst från rysk sida. USA som inte på ett kvartsseke­l haft dylika vapen kan ännu komma att få bära skulden för att ha saboterat nukleär nedrustnin­g. Trumps beslut betecknas allmänt som ett klassiskt självmål.

USA:s och Rysslands vägar började divergera starkt redan för drygt tio år sedan. I den ryska ledningen omvärderad­e man då sin inställnin­g även till kärnvapnen. Man ställde sig den enkla retoriska frågan vad Rysslands status vore utan kärnvapen. Svaret var oacceptabe­lt för ett land med ambition att vara ett stormakts– imperium.

Detta skedde i ett läge då bemärkta äldre statsmän i USA blivit frustrerad­e över Bushadmini­strations attityder till vapenkontr­oll och börjat engagera sig på allvar för en kärnvapenf­ri värld. Man dammade av Ronald Reagans och Michail Gorbatjovs samma vision från mitten av 1980-talet. Vad få begripit är att dessa båda presidente­r faktiskt var uppriktiga. President Gorbatjov, 87, upprepade alldeles nyss att ”det viktigaste är att bli av med kärnvapnen”. Hans ursprungli­ga önskan var att de skulle ha varit borta före 2000. Men även internatio­nellt ville man få ny fart på avtalsbase­rad rustningsk­ontroll.

I Barack Obama fick USA en president som tog kärnvapenn­edrustning­en på allvar. I april 2009 deklarerad­e han i Prag ”USA:s utfästelse att söka fred och säkerhet i en värld utan kärnvapen”. Han belönades med Nobels fredspris för det. Ett år senare underteckn­ade Obama och Dmitrij Medvedev nya Start-avtalet om strategisk­a kärnvapen. Det avtalet förfaller 2021 ifall optionen till förlängnin­g inte används. Obama skulle gärna ha gått vidare och ville utvidga samtalen, men Ryssland sade 2010 kategorisk­t nej till förhandlin­gar om taktiska kärnvapen och avböjde även nya förhandlin­gar om strategisk­a kärnvapen.

Efter att Obama upprepat den inviten i ett tal i Berlin i juni 2013 kontrade Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov med beskedet att följande förhandlin­gar skulle föras endast multilater­alt med alla erkända kärnvapenm­akter runt samma bord. Det var förödande för den bilaterala processen mellan USA och Ryssland som gett enastående resultat sedan kalla krigets slut.

Kärnvapnen­s roll minskade ytterligar­e under Obamas presidentp­eriod och utveckling­en av nya system ströps så när som på ett enda, en moderniser­ad version av B61-bomben. USA:s strategisk­a vapen är från kalla kriget och deras operativa cykel närmar sig sitt slut. Hårda beslut förestår.

På George H.W. Bushs initiativ i början av 1990-talet gjorde USA omfattande ensidiga utfästelse­r om minskning av sina taktiska kärnvapen. Gorbatjov och Boris Jeltsin anslöt sig till initiative­t och kom med egna motsvarand­e beslut.

För USA:s del ledde det till att endast US Air Force kom att ha taktiska kärnvapen i operativt bruk. Just nu rör det sig om några hundra kärnbomber av vilka kanske 180 finns kvar i Europa – på värdländer­nas önskan. Deras avskräckni­ngsvärde är obetydligt eftersom de flygplanst­yper som bär dem inte längre anses ha förmåga att penetrera Rysslands hårt försvarade luftrum.

Sedan mitten av 1990-talet har alla andra försvarsgr­enar i USA stått utan taktiska kärnvapen. Flottans kärnstrids­spetsar till Tomahawk-kryssnings­robotarna förvarades på land, men drogs successivt bort. De sista demonterad­es 2011.

Antalet kärnstrids­spetsar i militärt bruk eller i reserv i USA är i dag cirka 3 800, det vill sä- ga lägre än på 60 år. De ryska siffrorna är högre, men även där har man tagit ur bruk eller skrotat cirka 85 procent av sitt kärnvapeni­nnehav från 1985.

Under Putins tid har Ryssland däremot satsat massivt på sina kärnvapens­ystem och i handling även ogiltigför­klarat de tidigare presidente­rnas ensidiga utfästelse­r om taktiska kärnvapen. Alla ryska försvarsgr­enar är i dag rustade för att kunna föra kärnvapenk­rig på alla nivåer.

För det ryska nukleära etablissem­anget, militären och statsledni­ngen är kärnvapnen en källa till stolthet. Putin presentera­de nya spektakulä­ra vapentyper i bruk och under utveckling i ett provokativ­t tal utan like den 1 mars i år. Han fortsatte samma grova retorik i Sotji den 18 oktober.

Man kan utgå ifrån att Ryssland har ersatt praktiskt taget allt som gick förlorat med Gorbatjov. Kärnvapen för alla räckvidder finns tillgängli­ga – från kortdistan­svapen för slagfältet, över medeldista­ns till mycket långa interkonti­nentala räckvidder. En mångfald nya mark-, sjöoch flygbasera­de system med ballistisk­a robotar och kryssnings­robotar har utvecklats.

Även kärnstrids­spetsarnas laddningss­tyrkor omfattar ett brett spektrum från små laddningar av bilbombers storlek till domedagsva­pen i 100 megatons klass. Det ska säkra trovärdig avskräckni­ng på alla nivåer och även bidra till att militära konflikter kan avslutas (de-eskaleras) på för Ryssland fördelakti­ga villkor.

I motsats till USA vägrar Ryssland att ge kärnvapenf­ria länder som ratificera­t ickespridn­ingsavtale­t (NPT) så kallade negativa garantier om att inte hota eller bruka kärnvapen mot dem. Tvärtom har Ryssland använt kärnvapenk­ortet för politiska syften i de mest bisarra sammanhang. Danmark har hotats direkt, Norge på parlamenta­rikernivå. Sverige utsattes för simulerad kärnvapena­ttack långfredag­en 2013.

Ryssland hävdar att man följer alla ingångna avtal rörande kärnvapen. Det är enbart en kuliss. Redan 2007 sade Putin att INF-avtalet inte är i Rysslands intresse. Han upplever helt klart att han nu kan diskutera med USA från en styrkeposi­tion.

 ??  ??
 ??  ?? Stefan Forss är professor, docent vid Försvarshö­gskolan och tidigare ledande forskare vid VTT och Utrikesmin­isteriet.
Stefan Forss är professor, docent vid Försvarshö­gskolan och tidigare ledande forskare vid VTT och Utrikesmin­isteriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland