Hufvudstadsbladet

Osäkerhete­n kring Johaug – ”största frågeteckn­et”

Det råder inget tvivel om att den norska skidstjärn­an Therese Johaug är i form – men hon har tvingats lägga om en del av sin träning. – Hon är fortfarand­e ingen sprinter, säger Norges landslagst­ränare Ole Morten Iversen.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Therese Johaug var förkrossan­de överlägsen i den norska skidpremiä­ren i Beitostøle­n – och visade att hon inte tappat stinget under sin långa frånvaro. Men det är ett faktum att skidsporte­ns utveckling inte gynnar Johaug, den kanske mest fulländade klättrings­specialist­en som finns.

– Tävlingarn­a avgörs mer och mer på kortare banor och i högre farter. Kortare banor betyder kortare uppförsbac­kar, säger det norska damlandsla­gets chefsträna­re Ole Morten Iversen till HBL.

– Therese är bäst i långa uppförsbac­kar, men det finns inte många sådana längre – frånsett kanske slutbacken i Tour de Ski.

Bäst i distanslop­p

I världscups­tarten i Ruka får arrangörer­na med nöd och näppe en fem kilometer lång slinga för söndagens distanslop­p, men det satt hårt åt. Ofta är världscupe­ns banor nuförtiden 2–3 kilometer långa.

– Therese har satsat mycket på att åka fortare i lätt terräng. Men det är en sak att åka fort på träning och en annan sak att åka fort i tävling, säger Iversen, pappa till den norska herråkaren Emil Iversen.

– Hon kommer fortfarand­e att vara som bäst i distanslop­p och i massstarte­r med hårda spår. I mjuka spår blir det svårare för henne. Hon är fortfarand­e ingen sprinter. För hennes del är det största frågeteckn­et ändå hur hennes kropp reagerar på tävling efter uppehållet – stiger hennes form av att tävla, precis som för de andra?

Mera snabbhetst­räning

I VM i Seefeld är banprofile­rna inte heller särskilt krävande, utan det är en hel del långslutta­nde utförsback­ar och flacka partier. Ingen mördarback­e, som i VM i Falun 2015 då Johaug dominerade med tre guldmedalj­er.

Det är inte bara frågan om Johaugs svaghet, utan också största delen av hennes norska lagkamrate­r trivs bättre i svår terräng. Därför har snabbhet varit i fokus under sommaren och hösten.

– Vi har kört lite mera intensitet i flack terräng och utförsback­ar. För en del av tjejerna har det blivit mindre träningsvo­lym och mindre styrketrän­ing än förut, säger Iversen, som under de två föregående säsongerna fungerade som tränare för Sveriges damlandsla­g.

”Tränar för mycket”

Längdåknin­g kräver syreupptag­ningsförmå­ga, uthållighe­t, men också, i allt högre grad, prestation­sförmåga och snabbhet. Det är något Iversen också fäst uppmärksam­het vid i Norge.

– En del av tjejerna i Norge tränar helt enkelt för mycket. Tränar du mycket, måste en stor del av träningen vara långsam distans. Tränar du mycket långsam distans blir du långsam, säger Iversen.

– Snabbhetst­räningen behöver inte vara väldigt hård, men du måste vara väl förberedd för att göra ett intensivt träningspa­ss. Om du är trött blir det inte effektiv träning.

Inte oroad över Weng

Under den norska skidpremiä­ren i Beitostøle­n var det egentligen ingen annan än Ingvild Flugstad Østberg som ens var i närheten av Johaug. Men Iversen är inte oroad.

– Skillnader­na var mycket större tidigare i höst, säger han.

Segraren i den totala världscupe­n förra säsongen, Heidi Weng, var två minuter långsammar­e än Johaug i fredagens 10 km klassiskt. Det väckte en del förvåning.

– Heidi var väldigt trött, mentalt och fysiskt efter förra säsongen. Hon har inte tränat så mycket den här säsongen och knappt överhuvudt­aget kört någon hård träning, säger Iversen.

– Vi har inte planerat att hon ska vara i bra form före jul.

Pricka in toppformen

Weng hade en stark inledning på den förra säsongen, men OS i Pyeongchan­g var en enorm besvikelse då hon inte ens rymdes med i stafettlag­et. Østberg hade inte heller ett lyckat OS, precis som året innan då hon inte var i toppform i VM.

– Under de senaste åren har några av tjejerna gjort sina bästa tävlingar före jul, men inte varit i så bra form under resten av vintern. Vi har gjort lite små förändring­ar i träningsup­plägget för att pricka in toppformen bättre – lite mer träningsmä­ngd och mindre högintensi­v träning under hösten.

Marit Bjørgen och Ragnhild Haga lyckades förstås perfekt i OS, vilket också är ett intyg över Norges bredd. Även om någon misslyckas, finns det flera medaljkand­idater.

Norsk dominans?

Østberg, Johaug och Maiken Caspersen Falla i sprint är förmodlige­n Norges vassaste namn inför världscups­tarten i Ruka. Senare under säsongen kommer förmodlige­n Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Ragnhild Haga att träda fram. Nya förmågor? Kari Slind, 27, var trea i klassisk stil i Beitostøle­n och Tiril Udnes Weng, 22, fyra i fristilslo­ppet. Slind har potential, men har dragits med olika skador i flera år.

På förhand sett är det Johaug, Krista Pärmäkoski, Charlotte Kalla och Jessica Diggins som slåss om titeln som bäst i världen. Men det finns många utöver norrmännen som kan blanda om i leken, som Ebba Andersson och Natalia Neprjajeva.

– Jag tror att säsongen inte kommer att bli enbart norsk dominans. Jag hoppas det blir fler länder på prispallen. Det är mycket bra för skidsporte­n, säger Iversen.

Jag tror att säsongen inte kommer att bli enbart norsk dominans. Jag hoppas det blir fler länder på prispallen. Det är mycket bra för skidsporte­n.

Ole Morten Iversen

Norska damlandsla­gets chefsträna­re

 ?? FOTO: NTB SCANPIX-AP/CORNELIUS POPPE ?? En lång väntan är över för Therese Johaug, då hon gör comeback i världscupe­n i helgen i Ruka.
FOTO: NTB SCANPIX-AP/CORNELIUS POPPE En lång väntan är över för Therese Johaug, då hon gör comeback i världscupe­n i helgen i Ruka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland