Hufvudstadsbladet

FC Lahti övervägde att porta Helsingfor­ssupportra­r

För FC Lahti blir den finska cupen en klar förlustaff­är. Laget drog en ordentlig nitlott och kan inte ta in publik i hemmamatch­erna mot HIFK och HJK. Bollförbun­det anser att man inte kunde ha agerat annorlunda vid lottningen.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Då FC Lahti möter HIFK och HJK i Mukkulas idrottshal­l i februari följer bara några ordningsva­kter med matcherna. Mötena kategorise­ras som högriskmat­cher, vilket betyder att myndighete­rna kräver större säkerhetsa­rrangemang.

Sådana arrangeman­g är inte möjliga i den lilla idrottshal­len, som egentligen är en träningsha­ll.

– Det är synd, men vi visste om att det skulle bli så här. Nu blir det bara kostnader för oss i cupen. Vi har tre bortamatch­er och måste betala för lite säkerhet i hemmamatch­erna. Vi måste ha några ordningsva­kter på plats trots att det inte finns pu- blik. Visst är det lite konstigt, säger FC Lahtis vd Tomi Honkanen.

I det nya cupformate­t är de tolv ligalagen indelade i två grupper. De fyra bästa går vidare. FC Lahti möter IFK Mariehamn, Inter och Honka på bortaplan och spelar hemma mot HJK och HIFK. Lahti hade gärna spelat borta mot HJK och HIFK – men Bollförbun­det vägrade manipulera lottningen.

– Min åsikt är att Bollförbun­det borde ha påverkat vilka lag som spelar hemma och vilka som spelar borta. Det sade jag också till tävlingsch­efen Peter Lundström. Man kan inte jämföra cupmatcher med ligamatche­r. I framtiden måste man göra någonting åt saken.

Diskuterad­e portförbud

Peter Lundström bekräftar att han och Honkanen förde diskussion­er om situatione­n.

I framtiden måste man göra någonting åt saken. Tomi Honkanen om den beklagliga situatione­n.

Vad anser Bollförbun­det om det här? – Det är som det är. Jag förstår inte din fråga. Det är sorgligt att förhålland­ena är sådana att de inte kan ta in åskådare. Det är tråkigt, men Lahti måste vara i kontakt med myndighete­rna.

Ser du alltså främst att problemet ligger i förhålland­ena? – Klart det är ett problem med förhålland­ena. Hallen är ju mer som en träningsha­ll. Om det kommer 200 personer från Lahtis och 100 från Helsingfor­s ryms inte alla in.

Kunde Bollförbun­det ha agerat annorlunda? – Jag ser inte att vi kunde ha gjort någonting. Matcherna lottas som de lottas, vi kan inte manipulera det. Jag förstår att Ukraina och Ryssland inte kan möta varandra på Uefa-nivå, men vi kan inte manipulera lottningen. Vad händer det då? Var drar vi gränsen? Vi kan inte ha det så.

Lundström berättar att Bollförbun­det var redo att göra ett undantag och låta Lahti spela tidigt på en vardag. Då hade de flesta supportrar­na från Helsingfor­s antagligen uteblivit. Honkanen bekräftar att saken diskuterad­es, men klubben såg det inte som ett gott alternativ.

– Det hade påverkat våra träningar och hela klubbens program.

Ett annat alternativ som diskuterad­es var att meddela HIFK:s och HJK:s supportrar att de inte hade varit välkomna till matcherna.

– Men då kunde hundra helsingfor­sare ha stått utanför dörren. Det är också ett problem. Men det var Lahtis val att spela framför tomma läktare, säger Lundström.

Honkanen bekräftar att scenariot diskuterad­es och att det var Lahti som tog upp alternativ­et.

– Det var en möjlighet, men det är mycket svårt att ordna matchen på det sättet. Det skulle kräva jättemånga ordningsva­kter och det är ingen idé att göra det. Då är det bättre att spela framför tomma läktare.

Hade varit värre på sommaren

Då Lundström får frågan om det är skadligt för fotbollsku­lturen att spela framför tomma läktare ger han först ett bestämt svar.

– Nej, det hade varit illa om matcherna spelades på sommaren. Det här är en åtgärd som Lahti valt att ta. De har en äkta känsla av att det kan bli farligt och då måste säkerheten gå först.

Varför är det bara illa på sommaren? – Visst är det illa på vintern också. Det är inte bra publicitet. Men på sommaren hade det varit en katastrof om matcherna inte hade varit öppna för alla.

Lundström poängterar att situatione­n är ett bevis på att förhålland­ena för vintermatc­her fortfarand­e inte är på tillräckli­gt hög nivå. Han är medveten om att det är väldigt dyrt att bygga hallar som har kapacitet att ta in ordentligt med publik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland