Hufvudstadsbladet

Metoo-böckerna flyttar fokus mot männen

Först kom berättelse­rna om övergreppe­n. Nästa våg av metooböcke­r tar steget vidare, mot förövarna, men också mot alla vanliga män som undrar varför de ska bära skulden för någon annans brott.

- kultur@hbl.fi

Calle Brunell är psykolog och har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att samtala med män, bland annat om deras syn på sexualitet. I januari ger han ut boken Man – närhet och ansvar i ljuset av #metoo där han lyfter frågan om hur män ska förhålla sig till metoo.

Han hoppas att man i framtiden kommer att kunna prata om ett ”före” och ett ”efter” metoo. Kanske gjorde det faktum att vittnesmål­en kom så nära – att berättelse­rna om sexuella trakasseri­er och övergrepp kunde handla om ens flickvän, syster, mamma eller nära kompis – att många män rannsakade sig själva.

”Luktar ganska illa”

– Man kan inte ta på sig andra mäns juridiska ansvar, men man kan fundera på om det finns delar i mig som upprätthål­ler en manlighet som i sina värsta stunder leder till sexuellt våld eller övergrepp. Det betyder inte att alla män begår övergrepp eller att all manlighet är dålig, men det finns delar av manlighete­n som luktar ganska illa, säger Calle Brunell.

Han framhåller att det var naturligt att det var kvinnornas berättelse­r som tog plats och att männen lyssnade och inte pratade så mycket. Men han tycker också att det pratades väldigt mycket om män och ganska lite till dem.

– Jag tyckte att det fanns en öppning, det var något som hände i metoo som öppnade en liten spricka i något, kanske i själva mansrollen. Och jag tyckte att där bakom skymtade jag en man som önskade att bli tilltalad. Och det tilltalet tyckte jag saknades lite i metoo.

Skakade anrik institutio­n

Nästa år kommer också Dagens Nyheter-journalist­en Matilda Gustavsson­s bok om Kulturprof­ilen och den klubb som han drev, med ekonomiskt stöd av Svenska Akademien. Hennes reportage där 18 kvinnor vittnade om sexuella trakasseri­er och övergrepp inledde krisen som fortfarand­e skakar den anrika institutio­nen. Ännu så länge är inte mycket känt om bokens innehåll, men det är inte svårt att gissa att den kommer att orsaka ny debatt.

I vår kommer även Christian Catomeris och Knut Kainz Rogneruds granskning av Akademien, en bok som har fått titeln Den nobla fasaden – Svenska Akademien, den dolda historien. Enligt förlaget Polaris ska Den nobla fasaden avslöja ”den gömda sanningen bakom den nuvarande krisen, och ge oss en inblick i dramatiken bakom kulisserna som startade långt före #metoo-rörelsen”. I december sänds också en dokumentär­film av Catomeris och Rognerud i SVT.

Anders Olsson, Akademiens ständiga sekreterar­e, säger till TT att han inte har ställt upp för intervjuer vare sig för böckerna, eller dokumentär­filmen.

– Men jag tror att några ledamöter kommer att vara med, exempelvis Horace Engdahl och Kristina Lugn.

TT/SARA ULLBERG

 ?? FOTO: VILHELM STOKSTAD/TT ?? 2019 publiceras ett par böcker som handlar om Svenska Akademien och skandalen kring den så kallade Kulturprof­ilen.
FOTO: VILHELM STOKSTAD/TT 2019 publiceras ett par böcker som handlar om Svenska Akademien och skandalen kring den så kallade Kulturprof­ilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland