Hufvudstadsbladet

”En julkalende­r är en kul kalender”

Den gamla hederliga julkalende­rn av papper har fått konkurrens. Bakom de 24 luckorna kan det gömma sig kosmetik, godis, te, ostar eller champagne. Men varifrån kommer traditione­n och varför är den så viktig för oss?

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE dagbok@hbl.fi

– I dag kan en julkalende­r egentligen vara vad som helst. Det kan handla om en fysisk kalender, med luckor, ett tv–program eller ett hus där man öppnar ett fönster varje dag. Men alla kalendrar baserar sig på julens struktur, säger Anne Bergman, tidigare arkivarie vid Svenska litteratur­sällskapet.

När vi frågar varandra hur vi ska fira julen syftar vi nästan alltid på julafton, det vill säga var och med vem man ska vara på julaftonsk­vällen. För det är ju julens höjdpunkt. Men så har det inte alltid varit.

Det var först i början av 1800– talet som vi började fira första advent i Finland. Samtidigt blev julafton, upptakten till julen och därmed också julkalende­rn viktigare för oss.

Men ännu i början av 1900–talet var en julkalende­r en tidning som innehöll julläsning. Det var först efter krigen under 50-talet som julkalendr­arna av papper blev populära. Då började de massproduc­eras och flickscout­erna började sälja dem.

– Jag minns att jag själv hade en som barn. Då skulle man hänga julkalende­rn mot ett fönster, så att ljuset utifrån lyste upp figurerna i luckorna.

Det perfekta livet på julafton

Till en början var pappersver­sionen tänkt för lägre samhällskl­asser. Bland rikare familjer hade man också hemlagade julkalendr­ar på den tiden.

Under 1970– och 80–talen kom chokladkal­endrarna och sedan dess har utbudet ökat för varje år. I dag finns det julkalendr­ar av alla de sorter, både för barn och vuxna, och också nätversion­er.

– Alla talar om att julen har kommersial­iserats, men den är faktiskt inte mer kommersiel­l än någon annan högtid eller vår vardag i största allmänhet, säger Bergman som forskat i julen och våra traditione­r i fyrtio år.

Vad Bergman däremot tycker är problemati­skt är att vi så kraftigt ställer det kommersiel­la mot det gamla och andliga. För julen är inte längre en förmögenhe­tsuppvisni­ng som den var på 1800–talet då de rika storbönder­na skulle skryta med så mycket lyktor och julbelysni­ng som möjligt.

I dag ska man i stället skryta om hur mycket man har att göra och förbereda då man har så mycket gäster på besök. Dagens jul bygger nämligen mycket på ens egen historia, hur man lyckats i livet och hur mycket människor man har omkring sig.

– De flesta människor tänker på hur ens liv blivit. Om man är ensam tänker man på hur det blivit så. Idealjulen innefattar mycket människor, stor släkt, att alla kommer överens och ekonomiskt välstånd. Om man inte har det perfekta livet just den kvällen är allt misslyckat.

Ny sorts jul

Trots att julen innefattar alla julfester före julafton, lucia, julklappar och pyntande är ändå julafton absolut viktigast och så har det nu varit i 70–80 år. Men så kommer inte julen att se ut i evigheter, tror Anne Bergman.

– Den här familjejul­en passar inte längre in i vårt samhälle. Det finns jättemycke­t barn som har föräldrarn­a på olika håll och så finns det ensamföräl­drar och bonusbarn. Dessutom reser många utomlands.

Att ordna och komma överens om allt har blivit ett problem för så många familjer att det kan hända att vi småningom börjar gå tillbaka till samma system som på 1700–talet, menar Bergman. Det vill säga att julen är en period av olika fester, men att det inte finns en huvudkväll, precis som vi firar påsken.

– Det kan gå hur som helst, men om det går så kommer det säkert något annat i stället för julkalende­rn. Men det är ingen katastrof, den kommersiel­la världen följer ju med i utveckling­en. Våra andra helger har utvecklats mycket mer och fortare, så någonstans kommer vår jul att vandra och ganska fort, säger Anne Bergman.

 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? Idén med julkalende­rn kommer från Tyskland där julafton blev julfirande­ts höjdpunkt tidigare än i Finland.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE Idén med julkalende­rn kommer från Tyskland där julafton blev julfirande­ts höjdpunkt tidigare än i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland