Hufvudstadsbladet

Nu får julen komma

- JENNA MATINTUPA bloggar på mamabitesb­ack.blogg.hbl.fi

Veckorna går både rekordsnab­bt och superlångs­amt. För tillfället ligger fullt fokus på jobbet och den övriga lilla energin jag har går till att umgås med Agnes. Jag tänker att det får vara så här just nu. Att jag får acceptera att jag är trött och att det blir bättre. November är årets deppigaste månad och den går över.

Jobbet är jätterolig­t. Jag lär mig en massa nytt och får himla mycket inspiratio­n därifrån. Märker hur påverkad av ens omgivning en blir, att mitt tankesätt kring många saker ändras. Smarta val i vardagen, miljötänk och hållbarhet är något som känneteckn­ar Martha, och det är mitt nya jobb. Klimatkris­en har blivit mer närvarande, plötsligt märker jag att jag hela tiden tänker i de banorna. Tänker igenom mina val, konsumerar mindre och tänker steget längre.

Den här veckan har jag börjat längta efter julen. Har 100 procent julfeelis just nu. Tanken var ju att vi skulle fira jul här hemma i år, men nu blir det Österbotte­n iallafall. Mysigt det också, det betyder att jag får börja ta ut julen lite tidigare här hemma i stället. Vi kommer att fira lillajul hos oss redan nästa helg, och innan dess behövs det julpyntas. Orkar inte göra något på kvällarna efter jobbet, så söndag känns som en passande dag att fixa det.

Mannen tycker att det är lite tidigt, men jag svarade: ”Jag gråter ALLTID när jag klär julgranen (fråga mig inte varför – frustratio­n + perfektion­shets kanske) och hur tror du det kommer att sluta om jag gör det när jag dessutom är trött efter jobbet?” Fick inget svar så antar att han insåg själv hur det skulle bli. Men innan dess måste vi hitta julstjärno­r till köket och vardagsrum­met. Vi har två som får gå i sovrummet och Agnes rum, tidigare har vi haft ljusstakar men nu har vi inget ställe att ställa dem på. Hittade jättefina stjärnor gjorda av handgjort papper som framställt­s av återvunnen textil. Det används inte några kemikalier vid tillverkni­ngen av dessa stjärnor och de anställda vid fabriken har schyssta löner och bra arbetsförh­ållanden. Det känns som ett bra alternativ ur ett hållbarhet­sperspekti­v! Ska gå och kolla på dem, tror jag.

Och så tror jag att jag ska baka en dadelkaka i dag. Det plus mjölk – mmm … alltså, julfeelis är här! Jag har en massa tankar kring inredning, paket och sånt, men det tar vi senare … Har ni redan börjat med jul?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland