Hufvudstadsbladet

Med livet som insats

- KRISTER UGGELDAHL

Det var inte blott de politiska dissidente­rna som tog stryk i Nicolae Ceausescus Rumänien. Ett högt pris för medborgars­kapet i det socialisti­ska paradiset betalade också vanliga medborgare, i det här fallet två unga kvinnor.

I Cristian Mungius 4 månader, 3 veckor och 2 dagar (4 luni, 3 saptamani si 2 zile), Cannes-vinnare anno 2007, möter vi Gabriela (Laura Vasiliu, bilden) och hennes rumskompis och bästis Otilia (Anamaria Marinca). Tjejerna studerar vid Tekniska högskolan, bor på internat, men lyckas efter många om och men komma över ett hotellrum.

Tanken är att Gabriela ska göra abort, illegal abort, men den sena tidpunkten gör att priset skjuter i höjden – såväl bildligt som boktavligt. Förutom att Gabriela genom att utlämna sig åt en mindre nogräknad kvacksalva­re riskerar sitt eget liv tarvar åtgärden också diverse gentjänste­r, sexuella sådana.

Utbud och efterfråga­n är vad som gäller, inte minst på den svarta marknaden som här sopar golvet med det socialisti­ska samhällsma­skineriet.

Mungiu närmar sig den mänskliga tragedin med en närmast naturalist­isk integritet. Tempot är avskalat, fotot är blekt och stämningen tryckande. De facto talar vi om ett persondram­a som tidvis framstår som rena rama thrillern, så i den grad laddat är det.

Fram träder bilden av ett samhälle i fritt, moraliskt fall och inte överraskan­de är det kvinnorna som råkar mest illa ut (faktiskt heter det att tusentals kvinnor fick sätta livet till i den rumänska familjepol­itikens namn). Det oaktat är slutresult­atet starkt, för att inte säga magstarkt. Yle Teema 22.00

 ?? FOTO: NONSTOP ENTERTAINM­ENT AB ??
FOTO: NONSTOP ENTERTAINM­ENT AB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland