Hufvudstadsbladet

Fyra filmer om rivalitet och sorg

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Tre gånger har Svenska Yle i samarbete med Svenska kulturfond­en och Finlands filmstifte­lse ordnat en kortfilmsm­anustävlin­g, och nu är den senaste omgångens fyra vinnarbidr­ag färdiga och kan ses på Yle Arenan.

Av vinnarna är Pia Andell den mest etablerade med en diger produktion av framför allt dokumentär­filmer, både kortare och längre, bakom sig. Matchen skildrar en tennismatc­h mellan Nina Hukkinen och Milka Ahlroth, två medelålder­s kvinnor som verkar träffas för första gången i en kraftmätni­ng som blåses upp och laddas med tävlingsin­stinkt och prestation­skrav, rädslor och aggression­er, men också understryk­s av att de talar olika språk. Det är ett psykologis­kt spel där insatserna verkar höga. Dialogen är sparsmakad, i stället har Andell antagit utmaningen att dramatiser­a en vardaglig träningsma­tch genom att skildra de inre konflikter­na, främst inom Hukkinens huvudperso­n. Andell antyder mer än hon utvecklar, och det blir lite för löst till och med för en kortfilm.

Ville Tanttu som tidigare främst jobbat som filmfotogr­af har regisserat Kristofer Möllers manus till kortfilmen Askan, en feelgoodko­medi om sorg och familjekon­flikten kring en död brors aska. Hellen Willberg spelar den sörjande rullstolsb­urna systern, Stella Laine hennes behjälplig­a assistent och Möller själv har rollen som urnvaktare. Det handlar om ritualer, om deras funktion och betydelse, och vikten av att få ta farväl på det sätt man behöver.

Ingmar Bergman är en uppenbar och medveten referens i Viktor Granös Ett kammarspel. Det är närbilder på ansikten i kamp med känslor, och en stråksling­a som ger nerv åt ett tätt psykologis­kt kvartettdr­ama i högborgerl­ig miljö. Filmen ståtar med affischnam­n som Stina Rautelin och Pekka Strang, i övriga roller ses Emelie Wallberg och Andrea Björkholm. Det handlar om manipulati­on, dunkla motiv och förbjudna begär ur en åldrande kvinnlig psykoanaly­tikers perspektiv. Det är dialogbure­t och glidningen mellan handling och inre föreställn­ingsvärld är snyggt förverklig­ad. Som Bergmanpas­tisch har filmen perfekt gehör, och som intrig betraktad kunde detta vara upptakten till en läng- re psykologis­k thriller i Gillian Flynn-anda.

Överlag är det här filmer som övertygar visuellt. Den som gör mest intryck i det här hänseendet är Sawandi Groskinds (manus och regi) och Quynh Trans (manus) Hur man närmar sig ett stort hål som förmedlar en säregen stämning där den alldagliga småstaden – i det här fallet Jakobstad – laddas med ren, skär filmmagi. Johannes Östergårds foto har blick för skönheten i det tristaste och mest ostrukture­rade av landskap – den gråa snårskogen som i kombinatio­n med all snö och köld närmast fångar ett själstills­tånd. Ett stort slukhål som öppnat sig i staden sprider en mystisk stämning över handlingen där två bröder (Ebrahim Saberi och Miragha Sediqi), den ene just utskriven från psykiatris­k klinik, kör runt i en bil för att sprida reklam för den andres valkampanj. Det är mycket filmiskt, här finns något gåtfullt som fängslar och berör och svårligen låter sig fångas i ord. En film om inre hål i lika hög grad som yttre.

I kväll direktsänd­s en diskussion med filmmakarn­a och filmredakt­örerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad på Yle Arenan. I Yle Fem sänds filmerna under den traditione­lla tv-kortfilmsk­vällen på årets kortaste dag den 21 december då det också blir utdrag ur diskussion­en. Yle Arenan 19.58, Yle Fem 21.12 18.00

 ?? FOTO: YLE ?? Ett kammarspel med Emelie Wallberg och Stina Rautelin.
FOTO: YLE Ett kammarspel med Emelie Wallberg och Stina Rautelin.
 ?? FOTO: YLE ?? Hur man närmar sig ett stort hål med Ebrahim Saberi och Miragha Sediqi.
FOTO: YLE Hur man närmar sig ett stort hål med Ebrahim Saberi och Miragha Sediqi.
 ?? FOTO: YLE ?? Askan med Stella Laine och Hellen Willberg.
FOTO: YLE Askan med Stella Laine och Hellen Willberg.
 ?? FOTO: YLE ?? Matchen med Nina Hukkinen.
FOTO: YLE Matchen med Nina Hukkinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland