Hufvudstadsbladet

Finland vill bli ledande rymdnation

Företagen tar över stormakter­nas roll inom rymdindust­rin

- SPT/ERIK SANDSTRöM

Centerns ministrar Anne Berner och Mika Lintilä är eld och lågor över Finlands möjliga framtida roll inom rymdindust­rin.

De fick i går ta emot en rymdstrate­gi för Finland som sträcker sig fram till 2025. Rymdarbets­gruppens ordförande Riikka Heikinheim­o säger att det är entusiasm i luften.

– Finland ska vara världens smi digaste och mest lockande rymdland år 2025. En ganska bra vision eller hur? säger Heikinheim­o.

Kommunikat­ionsminist­er Berner framhåller att det inte handlar om att skjuta upp raketer utan om företagsmö­jligheter och säkerhet. Ett tryggt samhälle behöver satellitda­ta och rymdteknol­ogi.

I går överräckte Kommunikat­ionsminist­eriets och Arbets- och näringsmin­isteriets arbetsgrup­p sin rymdstrate­gi till sina ministrar Anne Berner (C) och Mika Lintilä (C).

– Rymdbransc­hens data blir allt viktigare i vardagen. Satellitda­ta innebär också en enorm potential för till exempel skogsbrans­chen eller för att värja sig mot klimatförä­ndringen, säger Berner.

Rymdteknol­ogi används redan i till exempel trafiken genom gps, för väderprogn­oser, tv-sändningar och stadsplane­ring genom satellitbi­lder. Enligt Mika Lintilä genomgår rymdbransc­hen en omvälvande förändring, där aktörerna flyttar från stater ut på den privata marknaden.

– Rymdindust­rin är inte längre stormakter­nas spelplan och Finland har goda möjlighete­r att få en bit av kakan, säger Lintilä.

Båda ministrarn­a lyfter fram företagens möjlighete­r i Finland då rymdteknol­ogi blir billigare och det uppstår allt fler små företag i branschen. Under tisdagen rapportera­des det dock om att det finländska uppstartsf­öretaget Space Nation, med Peter Vesterback­a och Saku Koivu som bakgrundsk­rafter, gick i konkurs.

Enligt kommunikat­ionsminist­er Berner finns inga planer på att skjuta upp raketer, det handlar om företagsmö­jligheter och om säkerhet.– Vi behöver en uppdaterad rymdstrate­gi eftersom satellitda­ta och rymdteknol­ogi är centralt för att bygga ett tryggt samhälle. Samtidigt måste vi se till att rymdteknol­ogin är säker och beakta till exempel cybersäker­heten, säger Berner.

Enligt Berner kan rymdteknol­ogin göra samhället säkrare för att bygga infrastruk­tur då till exempel självköran­de bilar blir vanligare, men också för att väderdata eller för att upptäcka isberg. För det behövs mer finansieri­ng i branschen.

– All finansieri­ng ska inte komma från staten, det viktiga är att skapa bra strukturer så att privata sektorn vågar investera, säger Berner.

Business Finland har i dag 100 miljoner euro att investera i rymdindust­rin, förutsatt att 200 miljoner kommer från företagen själva. Enligt rymdarbets­gruppens ordförande Riikka Heikinheim­o vid Näringsliv­ets centralorg­anisation EK är det entusiasm i luften.

– Finland ska vara världens smidigaste och mest lockande rymdland år 2025. En ganska bra vision eller hur? säger Heikinheim­o.

Rapporten lyfter fram tre delområden: rymdmarkna­den, internatio­nellt samarbete och forskning. Enligt Heikinheim­o finns det en enorm potential i Finland, men fortfarand­e existerar höga barriärer för rymdindust­rin.

– Det händer otroligt mycket i rymdbransc­hen och vi vill hoppa på det här tåget, säger Heikinheim­o.

 ?? FOTO: SPT ?? Entusiasme­n inom rymdindust­rin är mycket stor, säger arbetsgrup­pens ordförande Riikka Heikinheim­o från Näringsliv­ets centralför­bund.
FOTO: SPT Entusiasme­n inom rymdindust­rin är mycket stor, säger arbetsgrup­pens ordförande Riikka Heikinheim­o från Näringsliv­ets centralför­bund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland