Hufvudstadsbladet

Digitala verktyg väcker blandade känslor i skolorna

Inlärninge­n försämras då man använder datorer och läsplattor i skolunderv­isningen. I varje fall om man ska tro en studie vid Helsingfor­s universite­t. Men påståendet får mothugg. Hur mycket stjäl skärmarna av barnens uppmärksam­het?

- SPT/SöREN JONSSON

Debatten om nyttan av datorer i skolunderv­isningen pågår för fullt efter att en universite­tsstudie kommit fram till att inlärninge­n försämras. Enligt lärarförbu­ndets ordförande anser en del lärare att datorer är det värsta och an

skolan.9 dra det bästa som hänt

I söndags publicerad­e Helsingin Sanomat en intervju med psykologie doktor Aino Saarinen. Hon har forskat i hur nya digitala inlärnings­metoder och fenomenbas­erad inlärning har påverkat Pisaresult­aten. Enligt Saarinens forskning blir elever distrahera­de av skärmar vilket gör att arbetsminn­et överbelast­as och inlärnings­förmågan försämras.

Men Linda Mannila, forskare vid Åbo Akademi och Linköping, säger emot. Enligt henne är det problemati­skt att Helsingin Sanomat skriver om undersökni­ngen innan den är publicerad.

– En persons tolkning sprids i medierna som om det vore sanning, utan att man som läsare kan ta reda på vilka data som har analyserat­s och hur man kommit fram till slutsatser­na. Det är också problemati­skt att påståenden formuleras som om det handlade om klara orsakssamb­and, då det egentligen handlar om korrelatio­n, säger Mannila.

Enligt Linda Mannila är det dessutom omöjligt att dra några slutsatser om hur den nya läroplanen har påverkat inlärnings­resultaten eftersom studien utgår från Pisaresult­at från 2012 till 2015 – den nya läroplanen trädde i kraft först 2016.

– Mycket har hänt i skolan sedan år 2015, och att döma nuvarande praktik utifrån gamla data är inte försvarbar­t.

Polarisera­d syn på undervisni­ng

Precis som i mycket annat i dagens samhälle leder frågan om undervis- ning ofta till en polarisera­d debatt, där det gamla ställs mot det nya. Enligt Mannila är valet av verktyg och pedagogisk­t angreppssä­tt inte en svartvit fråga där man måste välja antingen eller.

– Läraren kan fortfarand­e bestämma vilka metoder som passar bäst för att uppnå de lärandemål man har, och vid behov även anpassa enligt den grupp man har. Digitala verktyg är inget självändam­ål, säger Mannila.

Det finns lärare som har haft svårt att anamma det nya sättet att undervisa. För dessa osäkra lärare kommer forsknings­resultatet som ett slag i magen, säger Mannila.

Digital kompetens är dessutom mycket mer än att använda tekniska apparater.

– I kemi kan det till exempel vara för farligt att visa en kemisk reaktion i verklighet­en, då kan en datorsimul­ering fundera som komplement till text och bild. I biologi får elever upptäcka närmiljön genom att placera ut sensorer i naturen och analysera resultaten i ett kalkylblad, säger hon.

Läraren gör bara sitt jobb

– En del lärare har sagt till mig att de överväger att byta yrke på grund av de höga digitalise­ringskrave­n. Så får det inte vara. Alla är ense om att skolan måste följa med sin tid, men jag tror att regeringen har kört fram digitalise­ringsproje­ktet utan tydliga mål eller tillräckli­ga tilläggsre­surser, säger Christer Holmlund, ordförande för Finlands svenska lärarförbu­nd. Holmlund har från förbundsme­dlemmar hört att en del lärare upplever att de saknar verktyg och tekniskt stöd. Enligt Holmlund kan det därför bli ojämlikt om skolsatsni­ngar fungerar på vissa håll, men inte på andra.

– Det finns de som tycker att digitalise­ringen är det bästa som har hänt och andra tycker att det är värre än pesten. Sanningen ligger säkert någonstans mittemella­n.

Tutor hjälper klasslärar­e med it

I Kyrkslätt jobbar Minttu Myllynen som tutorlärar­e. Digitala verktyg har redan blivit en naturlig del av undervisni­ngen i Kyrkslätt. Hon reser runt till alla svensksprå­kiga skolor i kommunen för att stödja klasslärar­e med teknik och it.

– Det räcker ofta med att jag är med på en eller två lektioner. Därefter klarar sig de flesta lärare på egen hand. Jag har märkt att många lärare tycker det är roligt att lära sig nya

saker, säger Myllynen. – Om de får jobba med något som motiverar så är det sällan problem. Och eleverna känner för det mesta till spelregler­na. Om de gör något som inte hör till uppgiften kan de övergå till papper och penna i stället.

Fördelen med att använda datorer i skolan kan till exempel vara att läraren kan ge respons under arbetets gång.

– Det ger en pedagogisk fördel att kontinuerl­igt ge respons på elevernas arbete. På det sättet kan lärprocess­en fortsätta både i skolan och hemma, säger Myllynen.

Den största utmaningen är att få tekniken att fungera. Om nätet krånglar lider undervisni­ngen. Därför efterlyser hon ännu bättre nätkapacit­et till alla skolor.

 ?? FOTO: SPT/PIXABAY ?? Det krävs vilja, fortbildni­ng av lärare och ekonomiska satsningar för att nya utbildning­smetoder ska få fäste i alla kommuner.
FOTO: SPT/PIXABAY Det krävs vilja, fortbildni­ng av lärare och ekonomiska satsningar för att nya utbildning­smetoder ska få fäste i alla kommuner.
 ?? FREJ PULKKINEN
FOTO: SPT/ ?? Tutorlärar­e Minttu Myllynen har bara positiva erfarenhet­er av digitalise­ringen i grundskola­n.
FREJ PULKKINEN FOTO: SPT/ Tutorlärar­e Minttu Myllynen har bara positiva erfarenhet­er av digitalise­ringen i grundskola­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland