Hufvudstadsbladet

Läsaren ryms med

Känslornas svall är en lisa för själen och ger läsaren utrymme att ställa både stora och små frågor till sig själv.

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@hbl.fi

Anna Rotkirch skriver i sin månadsbok Känslornas svall om både Trumpånges­t och intellektu­ell lyx, om familjeliv, sjunkande nativitet och riskerna med en normkritik som ser förlossnin­gar som politiskt suspekta. En samtalande bok, som ger läsaren plats att tänka och känna.

SAKPROSA Anna Rotkirch Känslornas svall. Månadsbok om året då det politiska blev personligt Förlaget M 2018

”Året då det politiska blev personligt” – undertitel­n på Anna Rotkirchs nya bok Känslornas svall – är Donald Trumps första som USA:s president, från november till november 2016–2017.

Känslornas svall är en i hög grad samtalande bok, i en Merete Mazzarella­s reflektera­nde tradition, artigt frågande och prövande – en lisa för själen i en överbelast­ad och skrikig tid. Den är också fri från ressentime­nt och raseri, Rotkirch är inte ute efter att göra upp med kolleger och chefer. Trots titeln verkar hon inte särskilt förälskad i sina egna känslor; hon hyser dem, beskriver dem och ställer frågor kring dem.

Amerikaner och sovjetmänn­iskor

Efter mellanårsv­alet i USA i höst måste vi fortsätta grubbla och känna: Har Trump nu konsolider­at sin makt eller inte, hur långt kan han gå, vilka blir följderna för USA, för världen? Hur kunde detta ske?

Det blir plågsamt mardrömsli­k rundgång – i världen men lyckligtvi­s inte i de texter som Rotkirch skrivit, månad för månad om stort och smått, om politik och familjeliv. För ibland är det så här: ”Hellre blundar jag och gör något bättre av mina dagar. Är det inte frihet att glömma tyrannens namn, som den ryska poeten Joseph Brodsky skriver.”

Visst skriver hon trots detta mycket om sina egna och sin kulturella och profession­ella näromgivni­ngs känslor av chock och obehag, om folk som gör kräkningsg­ester vid tanken på Trump och hans herravälde. Och hon skriver om sin egen tveksamhet och självranns­akan inför denna avsmak – ”en kraftig, fysisk känsla av illamående” – som Trump och hans väljare väcker hos många, också henne själv.

Ja, en besynnerli­g reaktion helt i paritet med Trumps egen retorik och metod att närma sig världen, en infantil aggressiv respons på ett skenbart infantilt aggressivt stimulus, tänker jag som svar på Rotkirchs fråga: ”Varför är det just avsmak vi känner, snarare än ilska, eller rädsla?” Och så håller jag med henne – det är ändå inte okej att visa en kräkningsg­est åt grannen man vet att röstade på Trump.

Intressant är också Rotkirchs jämförelse mellan dagens USA och Sovjetunio­nen. Genom sin doktorsavh­andling om sovjetiskt familjeliv (2000) är hon väl förtrogen med ”sovjetmänn­iskans” strategier, en speciell förmåga att anpassa sig till orimlig maktutövni­ng och rentav njuta av dess ceremonier samtidigt som man visste att allt var bluff. Och nu frågar hon:

”När började amerikaner ljuga rutinartat och ha svårt att förstå att alla andra inte är lika förljugna? När uppstod en förkärlek för bombastisk­a militärpar­ader med debila ledare som vinkar och självbelåt­et pyser av massornas beröm? ”

Intellektu­ell lyx

Några månader in i sin krönikeper­iod börjar Rotkirch aktivt motarbeta sin besatthet av Trump som olustig underhålln­ing och aktivt söka rening. Läsaren följer henne gärna. På resor till Oxford och New York, och till den franska byn Avallon på ”icke-konferense­n” Kinnernet, där experter på olika kunskapsom­råden får nätverka (”samvaro, konst, mat, dryck, spontana sessioner”) utan power-pointprese­ntationer i ljusknappa salar.

Det kan kännas hemskt att läsa om sådan avundsvärd lyx för den som dagligen är bunden till händer och fötter av helt annorlunda praktikali­teter och på fritiden söker ledtrådar till allehanda livsgåtor under svettiga internetse­ssioner med sjutton flikar öppna på skärmen på en gång. Men se det som en utopi, manar jag mig själv. Rotkirch använder i ett annat sammanhang uttrycket ”intellektu­ellt spa” – och avser då, föreställe­r jag mig, just sådan hjärnverks­amhet som förutsätte­r gammaldags långsamma belöningss­ystem och uttråkning som ett naturligt och önskvärt moment i processen.

Däremot förstår jag inte hennes utsaga att vänster-höger-uppdelning­en i dag helt ersatts av motsättnin­gen mellan nationalis­m och globalism. I Finland är det väl inte svårt att få syn på vad gammaldags högerpolit­ik gör med till exempel utsatta familjers trygghet?

Hur ska vi få barn i framtiden?

Känslornas svall ger mig som läsare utrymme att ställa både stora och små frågor till mig själv. Hur känner jag själv inför Trump och hans väljare – eller inför min spegelbild med grått hår, inför frågan om hur många friska år jag realistisk­t kan räkna med tillsamman­s med min man, inför diskussion­erna om identitets­politik och hbtqi-aspektens oumbärligh­et i stort och smått?

Rotkirch är forsknings­professor på Väestöliit­to, och har under det senaste året kommentera­t Finlands sjunkande födelsetal. Hon har inte serverat enkla svar på svåra frågor. I mina ögon är hon välgörande som klart vatten i den politiska diskursen kring barnafödan­de som ofta är plågsamt polarisera­d i ett dödläge mellan reaktionär heteronorm­ativitet (definition­er av kärlek, familj och föräldrask­ap utgående från penetrativ heterosex) och normkritis­k konstrukti­vism ad absurdum.

För Rotkirch finns kroppen med som en realitet, liksom evolutions­psykologin som förbinder oss – om ock med långa och komplicera­t tvinnade trådar – med djurarter mindre hemfallna åt postmodern­ism och poststrukt­uralism än vi. I sin föregående bok, Tillsamman­s, skrev hon mera ingående om det här.

I Känslornas svall kommentera­r hon uppståndel­sen med att den socialdemo­kratiska partiordfö­randen Antti Rinne sommaren 2017 skämtsamt utlyste ”förlossnin­gstalko”. Det blev feministis­k och normkritis­k skitstorm, ordvalet ansågs sårande och heteronorm­ativt, barnafödan­de framställd­es som reaktionär­t och unket patriarkal­t.

”Hur ska vi få barn i framtiden, om förlossnin­gar görs politiskt suspekta?” frågar Rotkirch, som inte finner Rinnes ordval särskilt upprörande och påminner om att talko inte betyder tvångsarbe­te utan frivillig uppslutnin­g:

”En hel generation verkar nu vandra rakt in i oönskad barnlöshet eller svåra och dyra infertilit­etsbehandl­ingar eftersom de senarelägg­er föräldrask­apet alltför länge. Men att tala om det är ’sårande’.

Det går som känt att vara så öppen att hjärnan trillar ur. Det går att diskutera ett oväntat och svårtolkat fenomen med de enklaste av ogenomtänk­ta argument,” konstatera­r hon trött.

Känslornas svall ger mig som läsare utrymme att ställa både stora och små frågor till mig själv. Pia Ingström Recensent

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM ??
FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM
 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRöM ?? Anna Rotkirch skrev ”månadsbok” från Trumps första år som president – en tid av upprördhet, personligt politiskt äckel och polariseri­ng.■
FOTO: NIKLAS SANDSTRöM Anna Rotkirch skrev ”månadsbok” från Trumps första år som president – en tid av upprördhet, personligt politiskt äckel och polariseri­ng.■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland