Hufvudstadsbladet

Nöjda boende i norra Helsingfor­s

Bostadsför­medlingstj­änsten Blok undersökte hur nöjda de boende var med sitt bostadsomr­åde.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

De boende i Helsingfor­sregionen ger högt betyg till sina hemkvarter. Allra nöjdast är de boende i norra stordistri­ktet i Helsingfor­s med stadsdelar som Baggböle, Svedängen och Åggelby. Det visar en undersökni­ng som fastighets­förmedling­stjänsten Blok gjort.

Blok frågade tusen personer i huvudstads­regionen om hur de ser på sin boendemilj­ö.

Det visade sig att de boende i Helsingfor­s norra stordistri­kt var nöjdast. Det gav höga betyg för trivseln och allmänbety­get blev 4,7 på skalan 0–5.

Norra stordistri­ktet hör till de områden där andelen småhus är relativt stor. Här finns stadsdelar som Britas, Baggböle, Svedängen, Torparback­en, Krämertssk­og och Grindbacka där småhusen dominerar. Flervåning­shusen dominerar i Åggelby och Månsas.

Helsingfor­s södra stordistri­kt placerade sig på andra plats i jämförelse­n. Här finns regionens dyraste boende med bland annat stadsdelar­na i centrum. Allmänbety­get var 4,5.

Västra Helsingfor­s (bland annat Mejlans, Munksnäs, Haga, Sockenback­a och Gamlas) var trea med 4,5 och sydöstra Helsingfor­s (Brändö, Hertonäs, Degerö) fyra med 4,4.

Sedan följde Mellersta Helsingfor­s (som Böle, Berghäll, Vallgård, Kottby) och Esbo med betyget 4,4. Vanda följde därefter med 4,2.

I motsats till Helsingfor­s delades Esbo och Vanda inte upp i delområden i undersökni­ngen. Det betyder att de får ett helhetsbet­yg för vitt skilda områden, ett betyg som är svårt att jämföra direkt med betygen för olika Helsingfor­s stordistri­kt.

Längre ner på listan hittar vi nordöstra Helsingfor­s (bland annat Vik, Malm, Skomakarbö­le och Parkstad) och östra Helsingfor­s (Nordsjö, Kvarnbäcke­n, Gårdsbacka och Botby) med betygen 4,1 och 4,0.

Skillnader­na i betyg mellan områdena var inte särdeles stor. Differense­n mellan högsta och lägsta genomsnitt­liga betyg var bara 0,7 och alla områden placerade sig i den översta ändan av skalan. Majoritete­n av de boende verkar vara nöjda med sina hemkvarter.

De boende fick också ge betyg för bland annat ljudnivå, områdets status, arkitektur och miljö, trygghet, fritidsakt­iviteter och trafikförb­indelser.

Här kan man notera att de boende i södra Helsingfor­s är överlägset nöjdast med arkitektur­en och miljön i sitt område. Missnöjdas­t är man på den här punkten i östra Helsingfor­s.

Esboborna var missnöjdas­t med trafikförb­indelserna. De boende i västra stordistri­ktet i Helsingfor­s var nöjdast med hur de kan ta sig fram i staden.

Den upplevda tryggheten var störst i norra stordistri­ktet. Lägst var den i mellersta Helsingfor­s med stadsdelar som Berghäll och Sörnäs.

Grankulla och Östersundo­ms stordistri­kt ingick inte i undersökni­ngen.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Britas i norra stordistri­ktet i Helsingfor­s hör till de områden där de boende är allra nöjdast.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Britas i norra stordistri­ktet i Helsingfor­s hör till de områden där de boende är allra nöjdast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland