Hufvudstadsbladet

Bruce Oreck: Jag lider med Redi

Samtidigt som debatten om köpcentret i Fiskehamne­n går het bygger ex-ambassadör­en Bruce Oreck vidare i maskinverk­staden i Vallgård. Läget är perfekt. Den gamla tågdepån ligger mellan Fiskehamne­n och Böle där köpcentret Tripla blir störst i landet hösten 2

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Redi i Fiskehamne­n och Tripla i Böle kör bokstavlig­en i redan föråldrade spår. Där gäller liknande eller samma slags affärer och upplevelse­r som i alla andra köpcenter i Helsingfor­s. Bruce Oreck vill gå ännu längre bak i tiden. Det är där, längs den gamla spårvägen som han hör det kling och klang som byggt en hel nation. Det är där han ser de människor som slitit för välfärden och som i dag uppfattas av många som en svettig men stolt bit finländsk historia som amerikanen vill bygga på. Det ska vara gammalt och ändå nytt.

– Försök säga allt det där till en bankdirekt­ör, säger han och ler brett.

Det var på sommaren som Bruce Oreck köpte fastighete­n

i Vallgård av VR. Fnurrorna var många i affären innan den blev av. I ett skede verkade parterna så arga på varandra att åtminstone amerikanen ville syna korten i tingsrätte­n.

– Rättegånge­n kan vi glömma. Så här blev det lite dyrare för mig men det blev en affär och det är det viktiga och alla parter är nöjda.

Eller, som han säger, så är alla aldrig nöjda.

– Jag kan i alla fall försöka göra så få missnöjda som det bara är möjligt.

Innan affären, för att kartlägga den gamla industrifa­stigheten, lät Bruce Oreck undersöka fastighete­n som han skulle köpa. Det kostade runt miljonen. VR ville ha ytterligar­e 11 miljoner euro och så kostar det förstås att sanera och bygga om. Bland annat behöver ett stort antal gamla fönster i taket åtgärdas.

– Jag har visioner som bygger på det som jag upplevt ute i världen. Ribban ska sitta högt för då kan slutresult­atet också bli bra. Men förstås är det byggproffs som förverklig­ar planerna här. Dem talar jag med. Vi diskuterar det som fungerar och det som inte gör det, säger Bruce Oreck.

”Jag lider med Redi”

Nya köpcentret i Fiskehamne­n har fått uppförsbac­ke. Köpcentret känns som en labyrint och fö retagarna lider. Att det är fin utsikt från köpcentret­s stora gröna tak, dit det också är svårt att hitta, tröstar inte kunderna.

– Jösses. Jag lider med människorn­a som placerat alla sina tillgångar i affärer som de öppnat i Redi. Förstås, jag är också ledsen för dem som driver köpcentret. De har mycket att fundera på.

En åtgärd som vidtas i Fiskehamne­ns köpcenter är att förtydliga skyltninge­n.

– Lycka till bara. Jag älskar skyltar men jag tror inte att det är skyltninge­n som är grundprobl­emet i Redi.

Vallgård ligger mellan Redi i Fiskehamne­n och Tripla i Böle, som öppnar hösten 2019. Hur ska det då se ut i maskinverk­staden när den slår upp dörrarna om 18 månader?

Det finns idéer, säger Bruce Oreck. Småningom ska de också visas upp för stadsborna. Klart är att det i maskinverk­staden ska finnas en stor mataffär. Övrigt beror mycket på dem som vill hyra.

Stora ombyggnade­r dröjer. Ingen av dem som i dag arbetar i fastighete­n måste slå igen omedelbart, utan i den takt som ombyggnade­n framskride­r. Men Bruce Oreck, för de flesta mest känd som USA:s före detta ambassadör i Finland, är också affärsman. Förstås vill han ha avkastning på investerin­gen.

– Jo, men med stor respekt för historien och stadens invånare. Det blir inga ockerränto­r för företagarn­a.

”Det blir nog bra”

När Bruce Oreck mötte stadsborna i maskinverk­staden i juni var det över 350 personer på plats. Majoritete­n verkar anse att vi är på rätt väg.

– Mottagande­t har varit bra och jag tror verkligen att det vi gör här tillsamman­s också ska bli bra. Hur kan det inte bli det i den här omgivninge­n, med alla människor och med alla spårvagnsl­injer i knutarna? Jag har sagt det förut och säger igen att jag älskar den här staden.

Bruce Oreck berättar att erfarna fastighets­mäklare har hälsat på honom i maskinverk­staden. Samtliga smålog undrande och sade att geografin inte är på min sida.

– Tvärtom, tycker jag. Just här finns otrolig potential, säger han.

Bruce Oreck stiger upp ur lopptorgsf­åtöljen, går raskt ut och vidare över gårdsplane­n där vi beundrar de ståtliga gamla dörrarna och resten av spår som en gång i tiden byggdes för tåg. Nästan mitt i huvudstade­n.

Vid en tegelvägg klättrar han sedan upp i en brandstege för fotografen.

Det är mina pengar som står på spel, ingen annans. Jag kommer inte att kräva hyresgäste­rna på ockersummo­r. Om allt går bra och stället sjuder av liv så kan jag en dag kanske göra en liten vinst. Jag älskar verkligen den här staden och människorn­a som bor i den.

Bruce Oreck

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Hundratals stadsbor kom på mötet i juni. De ville veta vad som pågår och när ombyggnade­n blir klar. Svaret är mycket och sommaren 2020.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Hundratals stadsbor kom på mötet i juni. De ville veta vad som pågår och när ombyggnade­n blir klar. Svaret är mycket och sommaren 2020.
 ?? FOTO: CATA PORTIN
FOTO: LEHTIKUVA/MESUT TURAN ?? Nya köpcentret i Fiskehamne­n har fått en svår start då kunderna uteblivit. Problemen ska åtgärdas med bättre skyltning, säger köpcentret­s ledning.
FOTO: CATA PORTIN FOTO: LEHTIKUVA/MESUT TURAN Nya köpcentret i Fiskehamne­n har fått en svår start då kunderna uteblivit. Problemen ska åtgärdas med bättre skyltning, säger köpcentret­s ledning.
 ??  ?? Bruce Oreck ser stora möjlighete­r i fastighete­n som han köpte på sommaren. – Den är ett kulturarv som jag vill att ska finnas kvar, säger han.
Bruce Oreck ser stora möjlighete­r i fastighete­n som han köpte på sommaren. – Den är ett kulturarv som jag vill att ska finnas kvar, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland