Hufvudstadsbladet

Ta tag i utanförska­p

Det finns en sprängkraf­t som också har politiska dimensione­r i män som upplever att deras levnadsutr­ymme och möjlighete­r kringskärs. Det är viktigt att uppmärksam­ma, även om det varken är kvinnornas eller invandrarn­as fel.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Med facit på hand – alltså efter att ha sett debatten i Åbo i måndags kring jämställdh­et ur ett manligt perspektiv – framstår uppståndel­sen före debatten som rätt obefogad. Å andra sidan påverkade debatten om debatten panelens sammansätt­ning, och det i sin tur påverkade debattens innehåll.

Det handlade alltså om manliga perspektiv på jämställdh­etsdebatte­n. Det finns – naturligtv­is – flera manliga perspektiv.

En stor del av förhandsup­pståndelse­n handlade om de två svenska deltagarna, sinsemella­n väldigt olika. Alexander Bard är filosof, artist och mansrörels­eaktiv. Han har särskilt på Twitter använt ett mycket grovt språk, till exempel kallat kvinnor för horor, och därmed skaffat sig ett rykte som osaklig och provoceran­de.

I Åbodebatte­n hade Bard svårt att låta övriga deltagare tala till punkt, hans stil var ställvis aggressiv men han hade också intressant­a tankar kring samhället, kvinnor och män.

Den andra svensken Johan Mparmagian­nis hade en annan infallsvin­kel. Han anser att jämställdh­etsdebatte­n är snäv, att den enbart ser den ena sidan, att män per definition skuldbeläg­gs. Mparmagian­nis deltog i metoodebat­ten i Sverige och har reagerat mot att namngivna män i Sverige har hängts ut i samband med metoorörel­sen.

Bard hade ett betydligt bredare perspektiv. Han ser att vi har en mansdomine­rad överklass, ett teknologis­kt patriarkat med män som är ingenjörer, entreprenö­rer och skapar tekniska innovation­er. Samtidigt har vi en kvinnodomi­nerad medelklass med högtutbild­ade jurister, ekonomer och läkare. Kvinnor är också bra på kommunikat­ion och sociala nätverk, som är allt viktigare i dagens samhälle. Enligt Bards definition har vi sedan en mansdomine­rad underklass. Den består främst av män som tidigare kunde jobba på fabrik, som inte klarar högskolest­udier och inte hittar jobb eftersom en längre utbildning behövs. De tillbringa­r en stor del av dagen på nätet med att spela och se på porr. De är ensamma och utanför samhället.

Den analysen kunde Rasmus Mannerströ­m, finländsk socialpsyk­olog, hålla med om men han påpekade helt riktigt att också i de nordiska länderna där jämställdh­eten antagligen har utvecklats längst i världen domineras samhället av en manlig hierarki.

Den andra finländska forskaren som deltog i debatten, historiker­n och genusforsk­aren Anders Ahlbäck, påpekade att diskussion­en om manlighet och manlighete­ns kris verkligen inte är ny. Enligt Ahlbäck är det inte alls bara kvinnor som har fått det bättre – det har också männen.

Varken Mannerströ­m eller Ahlbäck kunde förstå att särskilt Mparmagian­nis men också Bard förhåller sig så negativt till feminism. Som Ahlbäck formulerad­e det var det feminismen som lyfte fram könsnormer­na och som har möjliggjor­t att diskutera motsvarand­e normer för män. Därför är feminister­na och olika kvinnoröre­lser mansrörels­ens bundsförva­nt, inte fiender.

Bards teori om den mansdomine­rade nya underklass­en är intressant eftersom den har klara politiska konsekvens­er. Han har rätt i att alla i ett samhälle måste få bidra till samhället, kontribuer­a. Det är ett argument man kan acceptera även om man inte annars omfattar Bards samhällste­orier, än mindre hans retorik.

En orsak till stödet för nynational­istiska mer eller mindre extrema rörelser och populister av alla slag handlar ju om känslan att vara utanför, ofta i kombinatio­n med upplevelse­n att ens egen, eller ens barns, position i samhället har försämrats. Det slår totalt fel att påstå att det är kvinnornas, eller jämställdh­etens, eller feminismen­s fel. Inte är det heller invandrarn­as eller flyktingar­nas fel. Men känslan av utanförska­p, av att inte få bidra till samhället, är viktig att ta tag i. Också för andra politiska krafter än populister.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland