Hufvudstadsbladet

Nu testas teserna för arbetslive­t de kommande fyra åren

Den här veckan pressar både Finlands näringsliv och facket de nio partiledar­na – slutresult­atet visar också vad många tycks vara överens om.

- SYLVIA BJON

I går: Partierna grillades hos näringsliv­et. I morgon: Samma runda hos facket.

Den här veckan startar de stora partiledar­debatterna, och efter turbulenta år på arbetsmark­naden är det en extra krydda att två debatter samma vecka ordnas av Finlands näringsliv EK och fackcentra­len FFC.

I ett läge där SDP ligger i täten med Samlingspa­rtiet strax efter i opinionsmä­tningar är det upplagt för att ta fram klassiska skillnader på höger och vänster. Men efter Näringsliv­ets debatt var det glädjande nog inte så enkelt.

Glädjande, om det betyder att vi slipper se ett simplifier­ad, svartvit dukning.

Klimatpoli­tiken, invandring­en och familjepol­itiken tillför nämligen mycket fler dimensione­r och kombinatio­ner i vårens val.

EK vill i sin lobbning se mer jämnt fördelade familjeled­igheter, mer arbetskraf­tsinvandri­ng utan behovspröv­ning och en mer ambitiös klimatpoli­tik i EU, lägre skatter, en förnyad modell för den sociala tryggheten.

Efter en högerreger­ing i fyra år – vad får EK om regeringsb­asen byts ut?

Ett område där det råder en oerhörd enighet mellan partierna är att barn- och familjepol­itiken ska stå i centrum. Det är den sjunkande nativitete­n och befolkning­sprognoser­na som gjort diskussion­en aktuell.

Partierna formligen tävlar i barnvänlig­het.

SFP vill att Finland ska vara barnvänlig­ast i världen, Grönas Pekka Haavisto sade ordet ”barnvänlig­t” upprepade gånger i sitt första linjetal, SDP och Samlingspa­rtiet har gjort familjepol­itiska program, KD utlovar en tusenlapp för varje barn som föds.

Forskning och skola i medvind

Samstämmig­heten om lägre dagiskostn­ader och utvidgad förskola, mer satsningar på utbildning under hela livets gång, billigare hobbyer för barn och mer fritidsakt­iviteter i skolbyggna­derna är så stora att man nästan kan slå fast redan i dag att politiken är på väg ditåt efter vårens val.

Inte heller i fråga om satsningar på forskning och utveckling torde näringsliv­et få mothugg.

Både EK och fackförbun­den har också drivit en reform av familjeled­igheterna så att de blir jämnare fördelade mellan föräldrarn­a. Det är något som sannolikt i någon form förverklig­as nästa valperiod. Men så drastisk modell som EK:s har få partier föreslagit. EK föreslår att föräldrarn­a får 6 månader föräldrale­digt var, och sedan hemvårdsbi­drag bara tills barnet är 1,5 år gammalt. Så lite ledigt föreslår inget parti.

Centern slår särskilt vakt om att det inte ska skäras i familjeled­igheterna, och Juha Sipilä (C) öppnade nu upp att partiet har beredskap att låta familjeled­igheterna kosta 200 miljoner mer. Li Andersson (VF) påpekar också att det inte får bli en sådan drastisk förändring att det påverkar nativitete­n ännu mer åt det sämre hållet.

Osämja om arbetsinva­ndring

En större spricka uppstår när det gäller vad som behövs ifall befolkning­sutvecklin­gen inte förändras.

EK vill se mer arbetskraf­tsinvandri­ng – 25 000-30 000 sakkunniga invandrare under de kommande fem åren, närmare bestämt. Här får EK medhåll av Centern, Samlingspa­rtiet, SFP och KD. Juha Sipilä motiverar det med att matchnings­problemet på arbetsmark­naden lett till att över 62 000 arbetstill­fällen inte förverklig­ats. VF och De gröna håller delvis med, förutsatt att arbetsvill­koren inte dumpas.

Antti Rinne (SDP), Sampo Terho (Blå) och Jussi Halla-aho (Sannf) är på annan linje, visserlige­n av helt olika orsaker.

Rinne talar om att de som är arbetslösa i Finland först ska få en chans. Sannfinlän­darna är däremot kritiska till allt som har med större invandring att göra.

Klimatpoli­tiken är partierna överens om som slagord. Närmare bestämt är det ingen som säger sig strunta i klimatet.

Skiljelinj­erna uppstår på två punkter. De gröna och VF anser att skogarna inte kan huggas i så hög grad som den nuvarande regeringen anser.

Sannfinlän­darna och De blå motsätter sig att bilister och den inhemska, energiinte­nsiva industrin drabbas av politiska beslut, och motiverar det med att industrin inte ska fly till länder med större utsläpp.

Den stora skattefråg­an

De stora frågor där EK:s önskemål kan skära sig med en eventuell rödare regeringsb­as är skattepoli­tiken och arbetsmark­nadsfrågor som politiska strejker och kollektiv förhandlin­g.

EK vill ha en lägre progressiv­itet och lägre inkomstska­tter – EK föreslår skattesänk­ningar på 250 miljoner per år i inkomstska­tten – medan de rödgröna föreslår sänka dem för låginkomst­tagare och skärpa dem i övre ändan.

En stor pusselbit är reformen av hela bidragspol­itiken. Med den kommer ändringar i skatterna på bordet igen. Och en ideologisk tvist – hur mycket villkor och behovspröv­ning bidragen ska beläggas med.

Finland klarar sig inte utan arbetsinva­ndring. Företag runt i landet säger att de är beredd att anställa. Samtidigt flyttar en massa kunniga människor bort. Det är tråkigt att en del anser att vi skulle hämta hit människor som är mindre värda. Finland ska vara ett land där det lönar sig att jobba, som har konkurrens­kraftig skattenivå. Petteri Orpo (Saml)

Vi skulle komma framåt om vi diskuterad­e hur vi undviker att arbetsvill­kor dumpas. Ta bort behovspröv­ningen av utländsk arbetskraf­t sen när vi har bättre övervaknin­g av arbetsvill­koren, och ge fackförbun­den rätt till grupptalan. Li Andersson (VF)

Jag använder kollektivt­rafik, och så tycker jag ju om att gå till fots – surprise, surprise. Sari Essayah (KD)

Det är märkligt om det inte hittas en diskare på ett område med femhundra miljoner människor. Problemet är i så fall lönenivån, inte att det inte skulle finnas folk. Det verkar vara fråga om att hämta in billig arbetskraf­t.

Jussi Halla-aho (Sannf)

En sak som gör folk rädda inför att bilda familj är ett splittrat arbetsliv. Gör ett talko inom EK för att skapa fler trygga arbetsplat­ser, fler fasta anställnin­gar.

Juha Sipilä (C)

Jag vill inte lämna de långtidsar­betslösa utanför. Vi behöver en stark politik för att få dem som är delvis eller helt arbetsföra tillbaka till arbetskraf­ten. Det finns 60 000 unga, närmast män, som är utanför utbildning och arbete. För dem behövs en egen stig till arbetslive­t.

Antti Rinne (SDP)

Med barnvänlig­het får man också tillbaka folk som flyttat utomlands och inte kommer tillbaka. Det är bra att flyttar till olika länder, men man ska våga flytta tillbaka. Där kommer familjepol­itiken in.

Anna-Maja Henriksson (SFP)

Det är viktigt att vi inte blandar ihop olika saker när vi talar om kolsänkan. Om vi tillåter mer skogshygge förlorar vi tid. Visst kan vi plantera träd, men det får effekt först om tjugo, trettio år. Det är alldeles för sent. Jag stöder inte ett större hygge nu.

Pekka Haavisto (Gröna)

Jag älskar att äta kött och anser att privatbili­sm är en medborgerl­ig rättighet. Jag måste väl då hitta ett koldioxidk­ompenserat ölmärke.

Sampo Terho (Blå)

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Nio partiledar­e debatterad­e näringsliv­ets teser inför följande regeringsp­rogram. Familj och forskning har flyt, om arbetsinva­ndring uppstår split.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Nio partiledar­e debatterad­e näringsliv­ets teser inför följande regeringsp­rogram. Familj och forskning har flyt, om arbetsinva­ndring uppstår split.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland