Hufvudstadsbladet

Lundmark får klubban i EK

- SYLVIA BJON

Finlands näringsliv EK:s höstmöte har valt Fortums vd Pekka Lundmark till ny styrelseor­dförande för 2019. Han tar över klubban efter Elisas vd Veli-Matti Mattila vid årsskiftet. Det har varit händelseri­ka år med först en lång rad centrala löneuppgör­elser som hållit lönerna nere, där den senaste varit konkurrens­kraftsavta­let. Och nu är EK inne i en ny tid då organisati­onen inte längre deltar i några centrala avtal – det står i stadgarna.

– De inkomstpol­itiska avtalens roll är förbi för gott. Men det betyder inte att inte finns frågor där trepartsmo­dellen behövs när frågor bereds, säger Lundmark.

EK är alltså inte längre en arbetsmark­nadspart, säger Lundmark. Men näringsliv­et deltar aktivt i den samhälleli­ga diskussion­en och har den här veckan publicerat sin färdkost inför riksdagsva­let med önskemål om lägre skatter, ambitiös klimatpoli­tik, cirkulär ekonomi, koldioxidn­eutrala lösningar, familjeled­ighetsrefo­rm, och en reform av den sociala tryggheten bland annat.

– Det är en ära att göra det här nu, då vårt arbets- och näringsliv är i en stor omvälvning. Det gäller också det internatio­nella fältet som kräver förändring­svilja. Klimatförä­ndringen kräver målmedvetn­a insatser. Det vi beslutar i dag har långtgåend­e konsekvens­er.

Lundmark säger att Finland framför allt måste slå vakt om att utbildning­en hålls på en mycket hög nivå.

Kunnandet måste uppdateras under hela arbetslive­t.

– Där är det helt klart att företagen är i en mycket avgörande roll.

Lundmark har ofta beskrivits som ett teknologif­reak, och diplominge­njören understryk­er hur mycket som kommer att förändras. Tid och plats mister sin betydelse. Gamla uppgifter försvinner och nya kommer i stället.

– Vi måste göra allt för att de nya jobben föds just i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland