Hufvudstadsbladet

Leksakssmu­gglaren får fängelsest­raff – köpte kolonistug­a för insamlade pengar

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Den så kallade leksakssmu­gglaren döms till ett tio månader långt fängelsest­raff. Han har samlat in pengar utan tillstånd och gjort sig skyldig till bokförings­brott och förfalskni­ng. Pengarna har bland annat använts till köp av en stuga. Enligt rätten går det ändå inte att utesluta att medel också har gått till det ändamål han uppgett: välgörenhe­tsarbete i Syrien.

Rami Adham har blivit känd som leksakssmu­gglaren. I en finsk-syrisk förenings namn, som han grundat, samlade han in medel som han använt för resor till Syrien. Där delade han bland annat ut leksaker till barn i Aleppo.

2016 började Helsingin Sanomat nysta upp oklarheter i hans verksamhet och berättelse­r om hur han hjälper i det krigsdrabb­ade landet. Dessutom hade frågor väckts i diskussion­er i sociala medier.

I går dömdes Adham i Helsingfor­s tingsrätt till tio månaders ovillkorli­gt fängelse för brott mot penningins­amlingslag­en, bokförings­brott, registerbr­ott samt tretton fall av förfalskni­ng.

Han hann få in över 150 000 euro under nästan tre år innan han skaffade tillstånd för penningins­amlingen. Enligt rätten kände han till att han behövde lov. Efter att han fått det samlade han in drygt 160 000 euro i strid med tillstånde­t. Insamlinge­n var riksomfatt­ande även om tillstånde­t gällde bara för Helsingfor­s.

Pengarna har bland annat gått till köp av en kolonistug­a för 62 000 euro. Adham ska också ha flyttat drygt 50 000 euro till ett bankkonto i hans namn i Turkiet.

Bokförings­brottet handlar bland annat om att bokslut inte har gjorts upp på rätt sätt och i tid, och att alla insamlade pengar och kassaflöde­n inte har bokförts. Förfalskni­ngarna igen om att olika handlingar har gjorts upp och underteckn­ats utan att personerna vars namnteckni­ngar har använts de facto har skrivit under.

Pengar också till Syrien

Enligt rätten har Adhams vinning av brottet varit stor, och förfarande­t avsiktligt och likgiltigt. Förmildran­de är ändå, enligt rätten, att det inte går att bevisa att han medvetet skulle ha lurat pengar av stora grupper för främst egen vinning. Arbetet i föreningen var oavlönat.

Tingsrätte­n skriver i domen att det inte går att utesluta att merparten av de insamlade pengarna skulle ha gått till välgörenhe­t i Syrien.

”Eftersom pengar har samlats in till en allmännytt­ig förenings verksamhet och eftersom annat inte har bevisats, är det att anse att medlen till största del har använts till föreningen­s allmännytt­iga verksamhet.”

Eftersom Adham är dömd sedan tidigare, för bland annat skattebedr­ägeri, dopningsbr­ott och misshandel, är straffet nu ovillkorli­gt det vill säga att han döms till fängelse.

Domen har inte vunnit laga kraft och kan ännu överklagas.

över 200000 till staten

Rami Adham har bestridit alla brott förutom bokförings­brott. I rätten sade han att han grundade föreningen efter att från sidan ha följt med vad han kallar slakten i Syrien och velat hjälpa. Adham är finsk medborgare men har släkt i landet.

Han var åtalad också för penningtvä­tt, men det åtalet föll i rätten. Hans hustru döms däremot för penningtvä­tt av oaktsamhet i samband med stugköpet. Kolonistug­an köptes i hennes namn.

Tillsamman­s ska de betala hälften av de insamlade pengarna samt priset för kolonistug­an till staten, sammanlagt 220 000 euro. Åklagarens krav var högre.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/IRENE
STACHON ?? Rami Adham i Helsingfor­s tingsrätt i augusti.
FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON Rami Adham i Helsingfor­s tingsrätt i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland