Hufvudstadsbladet

Rysk kandidat nobbades av Interpol

- TT

Storpoliti­ken följde med in i Interpols ordförande­strid när generalför­samlingen inte lyckades få till en kvalificer­ad majoritet för någon kandidat. Efter flera omgångar stod det dock klart att sydkoreane­n Kim Jong-Yang – och inte den ryske förhandsfa­voriten Aleksandr Prokoptjuk – leder organisati­onen framöver.

I de två första omgångarna krävdes två tredjedela­rs majoritet, vilket varkendera kandidaten lyckades samla. Först i den tredje omgången, i vilken aspiranter­na enbart behövde hälften av rösterna kunde den tillförord­nande Interpolch­efen Kim Jong-Yang väljas till ny ordförande. Alla de 162 röstberätt­igade medlemslän­derna deltog i chefsstrid­en i Dubai.

Svårighete­rna med att utse en ny ledare för den internatio­nella polisorgan­isationen följde på en skandaloms­usad höst då den tidigare toppchefen Meng Hongwei försvann under en hemresa till Kina i september. Ordförande­valet föregicks av hätska politiska utspel, där bland annat amerikansk­a senatorer riktat frän kritik mot Rysslands möjlighet till större inflytande över Interpol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland