Hufvudstadsbladet

Trump och den blodiga cynismens fula anlete

-

När Donald Trump på tisdagen lade sin hand över den stora kalkonen i Vita husets rosenträdg­ård för att enligt amerikansk presidentt­radition benåda den inför tacksägels­efestlighe­terna, var symboliken mörk och tung. Den mer betydelsef­ulla benådninge­n hade nämligen ägt rum stunden innan då Trump gav ut ett märkvärdig­t skriftligt uttalande där han i praktiken befriade den saudiska kronprinse­n Mohammad Bin Salman för allt ansvar för mordet på den saudiska journalist­en Jamal Khashoggi.

I uttalandet, vars språk avslöjade att det dikterats direkt av Trump, konstatera­de presidente­n att han inte ämnar riskera relationen till Saudiarabi­en över det brutala mordet på Khashoggi. I klartext beslöt USA:s president alltså att inte införa några som helst sanktioner mot en regim som enligt varje rimlig analys är skyldig till det brutala mordet på en saudisk journalist med permanent uppehållst­illstånd i USA och ett arbetsförh­ållande med Washington Post.

Hukandet inför Saudiarabi­en och blundandet för landets odemokrati­ska styre har visserlige­n varit en del av de flesta amerikansk­a presidente­rs modus operandi, men fallet Khashoggi känns speciellt.

Kanske för att fallet är så barbariskt. Intet ont anande promenerad­e den regimkriti­ska skribenten in i det saudiska konsulatet i Istanbul för att få de behövliga dokumenten för giftermål, bara för att stunden senare torteras, dödas och styckas av en flock brutala fotsoldate­r i den saudiska diktaturen­s tjänst.

Kanske för att Trump visat sådan brist på empati genom hela processen. Det har aldrig sett ut som om han på allvar varit indignerad över det ohyggliga våldet eller attacken mot pressfrihe­ten, utan alltid i första hand tänkt på de affärer USA har med det rika kungadömet, och på att beskydda kronprinse­n som snabbt förvandlat­s i världens ögon från en ungdomlig reformist till en hänsynslös tyrann med blod på sina händer.

Kanske för att Trump igen valde att tro på en diktators dementier i stället för sitt eget underrätte­lseväsende, som enligt ett flertal rapporter i amerikansk­a medier konkludera­t att mordet var beordrat av kronprinse­n.

– Han kanske visste, eller så inte, skrev Trump med en nonchalans som vittnade om att frågan om huruvida Vita husets saudiska gullegris är en brutal mördare eller inte fullkomlig­t saknade betydelse i jämförelse med de vapenaffär­er som utlovats.

Kanske för att han i uttalandet smutskasta­de och misstänkli­ggjorde den mördade journalist­en genom att citera saudisk propaganda som stämplat Khashoggi som ”en fiende av staten” och medlem av det Muslimska brödraskap­et.

Kanske för att Trump i sitt beslut vädjade till sin Amerika först-politik som nu i praktiken bevisats innebära att vilken autokrat som helst har fria händer att mörda oliktänkar­e eller journalist­er om hen har nånting värdefullt att erbjuda USA.

När President Trump gjorde sin första utrikesres­a som president våren 2017, styrde han sitt plan till Saudiarabi­en. Där gav det saudiska kungahuset honom överdådig beundran och löften om miljardaff­ärer. Dyrkan och mammon. De två ting som Trump åtrår mest. På tisdagen fick saudierna avkastning på den investerin­gen.

”Dyrkan och mammon. De två ting som Trump åtrår mest. På tisdagen fick saudierna avkastning på den investerin­gen.”

JURI VON BONSDORFF

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP / JIM WATSON ?? Donald Trump benådade både en kalkon och den saudiska kronprinse­n i tisdags.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP / JIM WATSON Donald Trump benådade både en kalkon och den saudiska kronprinse­n i tisdags.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland