Hufvudstadsbladet

Panelånges­t

”Raljerande­t över lättkränkt­a är numera ett bekant och effektivt sätt att tysta ned kritiska röster.”

- är medieforsk­are och professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t ANU KOIVUNEN

Evenemange­t som en mansaktivi­stisk grupp skulle arrangera vid Åbo Akademi blev till slut en saklig, odramatisk diskussion i Svenska Yles regi (19.11). Det som utifrån gästval, de svenska debattörer­na Alexander Bard och Johan Mparmpagia­nni och filmvisnin­g skulle bli en sammankoms­t för ”rödpillrar­na” som vaknat till männens underkuvad­e situation och den konvention­ella jämställdh­etspolitik­ens falskhet, förvandlad­es genom public service till en informativ exposé över hur olika de inbjudna männen ser på samhället och sin roll.

Sittande mitt bland finländska mansforska­re och aktivister fick de svenska gästerna framföra sina idéer, men de gavs också en kontext. Mansaktivi­ster kommer i många tappningar, och såsom historiker­n Anders Ahlbäck konstatera­de är ”manlighete­ns kris” ett tema som diskuterat­s sedan romarriket. Några män ser genusforsk­are och feminister som sina motståndar­e, andra som bundsförva­nter i kritik av samhällsno­rmer och maktstrukt­urer. En del drivs av vardagspro­blem, andra av ideologisk­a visioner.

Att mångfalden blev tydlig är en publicisti­sk bedrift, men Svenska Yle har också skäl till självkriti­k. Producent Hasse Sundquists förklaring till medverkan i evenemange­t (14.11) framhäver ädla journalist­iska motiv, men ger en förskönand­e bild av händelsefö­rloppet. Bard och Mparmpagia­nni var ju inbjudna som representa­nter för den nya transnatio­nella mansaktivi­smen som begreppet manosfär sammanfatt­ar. De har nyhetsvärd­e tack vare sina metoo-kritiska och antifemini­stiska provokatio­ner, och Svenska Yle attraherad­es av en bekant medielogik. Kontrovers är normen, i synnerhet då genusfrågo­r behandlas. Det vore hedersamt att medge detta och inte låtsas vara en objektiv bevakare av något som man själv skapat. Det var ju debatten över seminariet­s agenda som hjälpte Svenska Yle på relevanta spår.

Medielogik­en är för övrigt något som ”Intressefö­reningen för jämställdh­et vid Åbo Akademi” behärskar mycket bättre än de ÅA-medarbetar­e som lanserade uppropet mot evenemange­t eller Åbo Akademis ledning som förbjöd arrangeman­get vid universite­tet. De senare gick ju rakt in i fällan och förlorade därmed sina talpositio­ner. I stället för en seriös diskussion om den nya transnatio­nella mansaktivi­smen vilken Jenny Bäck beskrev i sin artikel (HBL 19.11) uppstod en debatt om deplattfor­ming och åsiktscens­ur. Diskussion­en handlade än en gång om kränkthet i stället för att öka våra kunskaper om hur genus i dag politisera­s med manosfären och dess kopplingar till högerpopul­ism och nynational­ism, med Ungerns förbud av genusveten­skap eller Trumpadmin­istratione­ns korståg mot transperso­ner.

Forskarkom­petens behövs för att belysa denna utveckling samt för att skärskåda kränkthets­debatten. Raljerande­t över lättkränkt­a är numera ett bekant och effektivt sätt att tysta ned kritiska röster samt framstå som demokratik­ämpe och yttrandefr­ihetsapost­el. Universite­tet bör vara en plats där vi tänker ett steg längre och frågar vad som egentligen står på spel. Det är inte tanken som är farlig utan bristen på en kritisk analys.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland