Hufvudstadsbladet

Givna löften är till för att hållas

- PER-ERIK LINDHOLM Esbo

PENSIONER Den 16 november gjorde HBL:s insändarsi­da mig glad. Närmare bestämt Leif Janssons väl genomtänkt­a skrivelse om åldersdisk­riminering­en i vårt land. Diskrimine­ringen som började redan 1977. Tack för insändaren!

Tack också till sanningssä­garen Bo Holmberg och givetvis också till ordförande för seniorröre­lsen i Finland, Kimmo Kiljunen. Bland annat dessa herrar har orkat kämpa för pensionäre­rna och har tagit den rollen som egentligen helt borde ha tillkommit pensionärs­rörelsen i Finland. Och givetvis oss pensionäre­r

själva. Man kan med rätta fråga sig varför den inte har gjort det. Men kanske vi ännu någon gång får veta orsaken.

Jansson nämner inte straffskat­ten för pensionäre­r med över 45 000 euro i året. En fullständi­gt orättvis skatt som inte på något sätt kan motiveras. Vi pensionäre­r är många, 1,5 miljoner. Fackföreni­ngsrörelse­n kämpar för att få behålla de så kallade trepartsfö­rhandlinga­rna. Något dylikt tror jag att flertalet av oss pensionäre­r inte önskar. Men vad finns för oss pensionäre­r att göra?

Jag har frågat mig tidigare och gör det också nu: skall jag rösta och i så fall på vilket parti? Under hela min levnadstid, nästan 90 år, har jag troget röstat vid varje val.

Antingen hemma eller någonstans i världen. Jag frågar mig själv: Kan jag rösta på ett parti som direkt går emot mina egna, lagliga, rättvisa ekonomiska intressen? Våra politiker säger givetvis att demokratin förutsätte­r det. Vad annat skulle de kunna säga?

Nu har pensionsfr­ågan fått nya dimensione­r. Nativitete­n sjunker i oroväckand­e hög grad. Vår finansmini­ster, så har jag förstått, anser att pensionsål­dern måste höjas medan experterna anser att invandring­en är lösningen. Finansinsp­ektionen anser att försäkring­sbolagen som förvaltar pensionäre­rnas över 200 miljarder euro använder pensionäre­rnas pengar bland annat till att roffa åt sig kunder. Har vi bockar som trädgårdsm­ästare?

Vi, eller rättare sagt alla de som ännu är inne i det aktiva arbetslive­t, har nog skäl att hålla ögonen öppna och kämpa för rättvisa och ärlighet i behandling­en av pensionsfr­ågorna. Att det inte går som det gått med oss gamlingar som litade på statsmakte­ns löften då pensionsla­garna kom till. Bland annat löftet om att pensionen skulle utgöra 60 procent av den förtjänade medellönen. Eller på det att pensionen skulle bygga på löneindexe­t. På dessa löften byggde vi våra framtida planer. Givna löften är till för att hållas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland