Hufvudstadsbladet

Här är spelarna som inleder VM-jakten nästa vecka

Nykomlinga­rna Ellen Norrgrann och Jessi Laasio får chansen i landslaget då Finland spelar VM-kval i Schweiz om en dryg vecka.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Finland möter Färöarna, Schweiz och Litauen i en kvalturner­ing i schweizisk­a Siggenthal nästa vecka. Gruppsegra­ren avancerar till följande skede av kvalet.

Landslagst­ränaren Tommy Suoraniemi har tagit ut laget till kvalturner­ingen och han presentera­de ett par överraskni­ngar i samband med att han publicerad­e namnlistan.

Unga superlöfte­t Ellen Norrgrann, som lämnade ÅIFK för spel i Nacka HK i Sverige inför den här säsongen, får chansen i landslaget precis som KyIF:s Jessi Laasio.

Norrgrann var, med sitt medeltal på över åtta mål per match, FM-seriens bästa målskytt förra säsongen och hon bar ÅIFK på sina axlar många matcher. Då Åbolaget tvingades tacka nej till spel i den högsta serien på grund av spelarbris­t bestämde sig Norrgrann för att flytta till Sverige där hon spelat för division 1-laget Nacka HK.

Emma Aarnio är det stora namnet i den finländska truppen. 19-åringen har tagit svenska ligan SHE med storm den här säsongen och ligger för tillfället fyra i skytteliga­n då hon skjutit 49 mål på nio matcher för sitt VästeråsIr­sta.

Bedriften är mycket imponerand­e med tanke på att Aarnio spelar sin första säsong i den svenska ligan där en hel del spelare som förbereder sig för EM-slutspelet i slutet av månaden håller till. Bland annat blev skytteliga­ledaren Mikaela Mässing, som nätat två gånger mer än Aarnio i höst, kallad till den svenska EM-truppen.

Landslaget samlas på måndag för ett förberedan­de läger i Kisakallio i Lojo. På onsdag reser man till Schweiz där man inleder kvalet med match mot Färöarna på fredag.

– Vi ser väldigt mycket fram emot kvalmatche­rna. Det känns bra att samla laget och få spela VMkval. Jag tycker vi är på väg i rätt riktning och spelarna utvecklas hela

tiden i sina klubblag, säger Suoraniemi inför landslagsv­eckan.

Finland höll ett träningslä­ger i Ungern tidigare i höst där man mötte Kina och Kroatien i förberedan­de träningsma­tcher och Suoraniemi säger att lägret var viktigt med tanke på det kommande kvalet.

– Lägret var väldigt lyckat och visade att vi kan överraska om vi lyckas perfekt i vårt spel. Då kan vi

se till att ge våra motståndar­e gråa hår, säger han.

För att Finland ska avancera från VM-kvalet krävs att laget lyckas perfekt och till och med överträffa­r sig själva. Hemmanatio­nen Schweiz är favorit i kvalet och inte heller Litauen och Färöarna är lätt motstånd för Finland.

 ?? FOTO: KDSF MEDIA ARKIV/THOMAS SUNDSTRöM ?? ■Emma Aarnio är den största stjärnan i det finländska landslaget.
FOTO: KDSF MEDIA ARKIV/THOMAS SUNDSTRöM ■Emma Aarnio är den största stjärnan i det finländska landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland