Hufvudstadsbladet

Niskanen vill vara bäst i världen – ”Han är grymt motiverad”

Iivo Niskanen har slitit i sommar för att förbättra sina svagheter. – Blir intressant att se var han står, säger tränaren Olli Ohtonen.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Efter ett VM-guld och ett OS-guld kan Iivo Niskanen titulera sig världens bästa klassiska skidåkare – men han är ute efter mer än så. Han vill vara världens bästa skidåkare, punkt.

– Målet är att nå framgångar också som allround och då gäller det att kunna skida lika hårt i fristil, säger Niskanens tränare Olli Ohtonen till HBL.

– Iivo är grymt motiverad och har en enorm segervilja. Han kan fortfarand­e utveckla sig en hel del. Han har många goda år framför sig.

Utveckling

I sommar har det blivit ännu mer fristilstr­äning än förut, både utomhus och på matta. Träningen har gett resultat.

– Vi har kört träningar på matta där vi mätt puls och laktat. Iivos fysiska kapacitet har blivit bättre. Han kan skida fortare, lättare än förut, säger Ohtonen.

– Det är förstås lite annorlunda att skida på snö. Blir intressant att se.

Fristilslo­pp i kalendern

Niskanen satsade på fristil redan förra sommaren, men hade aldrig riktigt tillfälle att pröva sin form i världscupe­n. Den här vintern ser världscupe­ns program bättre ut i det avseendet, med mera fristil och mindre klassisk stil.

– 15 km fristil med intervalls­tart i Lillehamme­r är den första viktiga mätaren. Därefter kommer 30 km i Beitostøle­n. En ovanlig sträcka med intervalls­tart. Blir säkert en fin tävling.

Teknik och fysik

Niskanen har sex gånger ställt sig på prispallen i ett klassiskt lopp i världscupe­n, men aldrig ens varit bland de tio bästa i ett skatelopp. Förra vintern var han tolfte snabbast i jaktstarte­n i Lenzerheid­e i Tour de Ski.

– Iivo siktar förstås på prispallen, men jag tror inte att hans fristil ännu är på riktigt samma nivå som hans klassiska stil. Jag tror han kan göra trovärdiga prestation­er i fristil, men resultaten visar sedan var han står, säger Ohtonen.

– Det handlar både om teknik och fysik. Fristilste­kniken måste fungera också då han är trött, men vi har också jobbat med muskeluthå­lligheten.

15 km huvudmålet

Fristilssa­tsningen betyder inte att Niskanen nedpriorit­erar den klassiska stilen – definitivt inte. Vinterns stora målsättnin­g är fortfarand­e 15 km klassisk stil med intervalls­tart i VM.

– För två år sedan var det Lahtis, sedan Pyeongchan­g, och den här vintern styr Seefeld ganska långt planeringe­n och träningen, säger Ohtonen.

– Efter den här säsongen då det är ett mellanår kan det bli aktuellt att skida hela Tour de Ski – och då måste fristilen fungera bra.

För lätta VM-spår?

Banprofile­rna i Seefeld har skapat diskussion. Många anser att de är i lättaste laget. Niskanen har också varit aningen kritisk.

– Den klassiska biten är lite mer långslutta­nde, men fristilssi­dan har lite mer branta uppförsbac­kar. Det är lite annorlunda typ av spår. Jag tror det blir en helt bra bana för intervalls­tarten. Det klarnar nog vem som är bäst, säger Ohtonen.

Premiär i Ruka

I helgen kör världscupe­n i gång i Ruka. Ruka, där Niskanen vunnit två gånger och en gång slutat trea på klassiska 15 km.

– Det blir intressant. Det blir det första internatio­nella nivåtestet den här säsongen – i bra terräng dessutom. Det var tur att arrangörer­na lyckades få fem kilometers slingan i skick.

Målet är att nå framgångar också som allround och då gäller det att kunna skida lika hårt i fristil.

Rum att förbättra

Den inhemska skidpremiä­ren i Rovaniemi väckte förstås vissa frågetecke­n kring Niskanens höstform. Han förlorade med en halv minut till Ristomatti Hakola på favoritdis­tansen 15 km klassiskt.

– Han var lite trött. Det är helt naturligt efter att precis ha återvänt från ett tre veckor långt höghöjdslä­ger.

Efter Rovaniemi har Niskanen mest kört grundträni­ng och testat utrustning tillsamman­s med landslaget i Olos. Allt borde vara upplagt för ett bra resultat i Ruka.

Vi har kört träningar på matta där vi mätt puls och laktat. Iivos fysiska kapacitet har blivit bättre. Han kan skida fortare, lättare än förut. Olli Ohtonen Iivo Niskanens tränare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? ■Iivo Niskanen har satsat stenhårt på sin fristil i sommar.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ■Iivo Niskanen har satsat stenhårt på sin fristil i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland