Hufvudstadsbladet

Saloranta tror på ljus framtid trots VM-motgångar

En poäng på tre matcher och en bitter tredjeplat­s i gruppen. U17-VM gick inte enligt ritningarn­a för Finland. Vad var den största behållning­en från turneringe­n? – Nu vet spelarna vad de måste jobba på för att hålla världsklas­s, säger chefsträna­ren Marko S

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Efter 1–1 mot värdnation­en Uruguay i den betydelsel­ösa sista gruppspels­matchen är det bara att konstatera: Finland underprest­erade i U17-VM.

Det visste också chefsträna­ren Marko Saloranta efter slutsignal­en natten till onsdag. Han vet precis varför favoriten Finland tvingades avsluta turneringe­n efter gruppspele­t.

– Vi släppte in för många mål och vårt anfallsspe­l höll inte samma nivå som i EM. På den här nivån håller det inte. Jag bär det största ansvaret, spelarna gav allt ute på planen.

Tappade ledningen sent

Den sista uppvisning­en i VM blev ingen blåvit höjdare.

Finland gav ett virrigt intryck i matchen mot Uruguay. Den första halvleken var en orgie i felpassnin­gar, trubbiga anfall och onödiga bolltapp. Strukturen i spelet saknades helt och hållet. De blåvita skapade inte en enda farlig målchans under de första 45 minuterna. Uruguay var däremot nära att näta då målvakten Emma Immonen fick en total snedträff på en rensning och gav bort ett gratis friläge.

Efter pausvilan kom Finland igen och tog ledningen med en snygg fullträff. Aino Vuorinen rullade in 1–0 som avslut på en fin sekvens, startad av Jenni Kantanen. Målet blev ett startskott på en lång kamp mot klockan. Uruguay skruvade upp trycket flera snäpp och radade upp anfall på anfall på anfall …

Finland stod på knäna, rensade febrilt och gjorde allt för att hålla ut. Men det höll inte. I den 79:e minuten pangade Esperanza Pizarro in 1–1 från utkanten av straffområ­det. Det blev också slutsiffro­rna.

Dana Leskinen var nära att styra in 2–1 på stopptid, men det ville sig inte. Finland fick nöja sig med en poäng i matchen och en tredjeplat­s i gruppen.

– Vi är inte nöjda med resultatet. Uruguay försvarade med stort hjärta och hade vassa anfallare som skapade många farlighete­r. Vi fick ingen rytm i spelet, det var en extremt tuff match för oss, säger Saloranta.

Tror på ljus landslagsf­ramtid

Slutresult­atet får ses som en stor besvikelse sett till utgångsläg­et – inför VM målades Finland upp som en favorit i gruppen. Nu är det tillbaka till ritbordet som gäller. Saloranta påpekar att flickorna kommer att ha sina bästa år som fotbollssp­elare om ett knappt decennium. Han har höga förväntnin­gar på den 2001-födda åldersklas­sen.

– Jag tror att fem–sju av spelarna kommer att spela i Alandslage­t om några år.

För att Salorantas spåkula ska visa sanningen krävs mycket slit i vardagen.

– Att vi spelar i VM visar ändå att den finländska fotbollen som helhet och flickfotbo­llen i synnerhet är inne på rätt spår. Det viktigaste för spelarna just nu är att ta ett till steg i karriären.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-HS/JUHANI NIIRANEN ?? Finlands U17-flickor infriade inte förväntnin­garna i VM.
FOTO: LEHTIKUVA-HS/JUHANI NIIRANEN Finlands U17-flickor infriade inte förväntnin­garna i VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland