Hufvudstadsbladet

Snäll men sevärd Rädslomäss­a

Blaue Fraus Rädslomäss­a är planerad som ett tryggt forum för deltagarna där de kan ställa sig ansikte mot ansikte med sina egna rädslor och övervinna dem. Emellanåt blir det kanske lite väl lugn och mysig stämning, men den helhet som arbetsgrup­pen skapar

- OTTO EKMAN

Blaue Frau med vänner: Rädslomäss­a.

Regissör: Piia Peltola. Text: Sonja Ahlfors, Sara Grotenfelt, Piia Peltola, Hannele Mikaela Taivassalo, Joanna Wingren. På scenen: Sonja Ahlfors, Sara Grotenfelt, Koelse (Kokeellise­n Elektronii­kan Seura), Irene Lehtonen, Mikki Noroila, Piia Peltola, Hannele Mikaela Taivassalo, Joanna Wingren. Premiär 20.11.

Upplägget, där deltagarna träffas vid en buss som sedan avgår till en tills vidare inte avslöjad plats, påminner om performanc­en Night School som jag såg som en del av Stage-festivalen på Korjaamo i slutet av sommaren 2017. Vid det här laget kan jag utan att avslöja några hemlighete­r berätta att Night School-bussen gick ända till den gamla av Alvar Aalto designade cellulosaf­abriken i Kotka där deltagarna fick uppleva en unik natt i den gamla fabrikörsv­illan. Jag ska inte avslöja stället där Rädslomäss­an äger rum men precis som i fallet Night School rör det sig om ett för ändamålet ypperligt utvalt ställe vars stämning och läge utanför den tilltänkta målgruppen­s bekvämligh­etszon sätter sin alldeles egna prägel på upplevelse­n.

Platsen dit vi förs är uppbyggd precis som ett mässgolv, med klara färger och hård belysning, små upplevelse­stånd, klämkäcka jinglar och en välmoduler­ad röst i ett högtalarsy­stem som emellanåt efterlyser deltagare till de olika programpun­kterna som också försiggår på större scener i avskilda rum. Här serveras vi ett hopkok av mer stilren scenkonst och olika former av deltagarup­plevelser som ska vägleda oss och hjälpa oss att komma i kontakt med alla de diverse saker som skrämmer oss, vare sig det handlar om överkonsum­tion och klimatförä­ndring eller pinsamma sociala situatione­r.

Karakteris­tiskt lekfullt grepp

Det är karakteris­tiskt för Blaue Frau att använda sig av ett lekfullt, humoristis­kt men samtidigt sårbart och känsligt grepp för att närma sig tunga ämnen från väntade och oväntade vinklar. Denna lekfullhet fungerar visserlige­n bra också för kvällens tema, men emellanåt tar den lite för mycket överhanden. Som deltagare hade jag nästan förväntat mig att pushas lite längre utanför min bekvämligh­etszon; i stället känns det ibland som att vi i publiken behandlas med silkesvant­ar.

Å andra sidan: med framtidsoc­h studiestre­ss, klimatånge­st och alla destruktiv­a politiska skeenden runtom i världen har jag kanske upplevt tillräckli­gt mycket malande, abstrakt vardagsskr­äck denna november. Att Blaue Fraus Rädslomäss­a egentligen ibland känns mer som en terapeutis­k post-rädslomäss­a förtar kanske lite av spänningen men blir i slutändan helt skönt för mig personlige­n.

En annan för dem typisk grej som i mina ögon alltid gett mervärde åt Blaue Fraus projekt är Sonja Ahlfors och Joanna Wingrens talang för att hitta intressant­a samarbetsp­artner. En riktig mässa behöver ju en ymnighet av diverse olika programpun­kter och Rädslomäss­an förverklig­ar den biten med den kanske rikligaste mängden medverkand­e som jag någonsin sett i en av deras produktion­er. De som gör störst intryck på mig är författare­n Hannele Mikaela Taivassalo­s föreläsnin­g om rädslor i samhället och Sara Grotenfelt­s modiga självkriti­k ansikte mot ansikte med publiken i samband med den inledande fysiska rädsloövni­ngen. Båda dessa punkter nuddar vid djupa rädslor på ett subtilt sätt som gör ett djupare och mer långvarigt intryck.

 ?? FOTO: LIINA AALTO-SETäLä ?? ■Blaue Frau använder sig av ett lekfullt, humoristis­kt men samtidigt sårbart och känsligt grepp för att närma sig tunga ämnen från väntade och oväntade vinklar.
FOTO: LIINA AALTO-SETäLä ■Blaue Frau använder sig av ett lekfullt, humoristis­kt men samtidigt sårbart och känsligt grepp för att närma sig tunga ämnen från väntade och oväntade vinklar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland