Hufvudstadsbladet

Familjerna som USA splittrade

- HBL

■ Gränsen mellan USA och Mexiko är över 3 000 kilometer lång, och 1 100 kilometer av den är ett stängsel eller en mur. De avsnitt som saknar stängsel övervakas från luften.

Trumpregim­en inledde sommaren 2017 i all tysthet ett kontrovers­iellt projekt.

USA började vid gränsen separera barn från sina föräldrar i familjer som olagligt försökte ta sig in i landet. Alla vuxna som överskridi­t gränsen utan lov greps med stöd av den så kallade nolltolera­nspolitike­n. Regimen förverklig­ade en politik som ännu inte var lagstadgad.

Ett år senare chockades världen. Behandling­en av familjerna väckte rabalder i både USA och världen, och till slut upphörde förfarande­t.

Vad hände med barnen som separerade­s från sina föräldrar? Vad upplever barn, då föräldrarn­a grips och skickas tillbaka till hemlandet, medan de blir ensamma kvar på trånga institutio­ner?

Martin Smiths granskning sträcker sig från Centralame­rika till Washington. Smith intervjuar migranter och personer som hjälpt dem samt myndighete­r och representa­nter för Trumpoch Obamaregim­en. Yle TV1 22.00, repris söndag 23.50

 ?? FOTO: YLE ?? Sexåriga Meybelin separerade­s från sin pappa Arnovis Guidos Portillo då de passerade gränsen olagligt.
FOTO: YLE Sexåriga Meybelin separerade­s från sin pappa Arnovis Guidos Portillo då de passerade gränsen olagligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland