Hufvudstadsbladet

Årets bästa viner utsedda

- LINDA FORSSELL Vinexpert

Tidskrifte­n Viini-lehti har utnämnt årets bästa viner, vinrestaur­ang samt vinvän 2018. HBL:s vinexpert Linda Forssell har provsmakat vinerna och bedömer dem i veckans vinruta.

■ När Viini-lehti för femtonde året i rad valde ut årets bästa viner föll valet på en Pinot Noir från Chile och en österrikis­k Grüner Veltliner. Det var andra året som även titeln Årets vinvän delades ut och den tilldelade­s skådespela­ren Krista Kosonen. Årets vinrestaur­ang blev Helsingfor­srestauran­gen Muru, som drivs av Samuil Angelov, ordförande för Finska Sommelierf­örbundet och mångårig eldsjäl i den finländska vinvärlden.

Årets röda vin

475537 Leyda Las Brisas Pinot Noir 2016, Viña Leyda, San Antonio, Chile. Pris: 15,99

Viini-lehti: I vinets moget bäriga, nästan syltigt täta doft återfinns körsbär, jordgubbar och hallon. Den medelfylli­ga smaken följer doften arommässig­t, är tät och intensiv med en smidig och rund gomkänsla. Helheten är ungdomlig men ändå mångfasett­erad, och tack vare de mjuka fruktsyror­na även livlig. Eftersmake­n är lång och elegant.”

Forssell: Vinproduce­nten Viña Leydas vingårdar ligger som namnet antyder i Leyda-dalen i Chile, bara ett stenkast ifrån Stilla havet. Havsvindar­na och dimman längs kusten ger Leyda ett speciellt mikroklima­t som lämpar sig särskilt väl för odling av druvor som gillar lite svalare väder. Man har märkt att både Sauvignon Blanc och Pinot Noir trivs ypperligt i trakterna. Nackdelen med området är bristen på vatten – på många andra håll i Chile rinner smältvatte­n ner från de snöiga Anderna, men i Leyda är marken torr och solen gassande under dagarna. Detta har vingården löst med att bygga en konstgjord liten ”biflod”, en åtta kilometer lång pipeline från floden Maipo.

I dag har man närmare 200 hektar vingårdar och producerar vin i tre kvalitetsk­lasser. Vinmakersk­an Viviana Navarrete (som länge jobbade för vinjätten Concha y Toro) och hennes toppviner har fått mycket beröm i internatio­nell press.

Viini-lehtis val av Las Brisas som Årets vin i Finland 2018 är välförtjän­t. Vinet visar en medelfylli­g och elegant nya världen-karaktär med en fin, mörk bärighet som påminner om körsbär och björnbär och typiskt kryddiga och lätt blommiga aromer.

Kombinera festligt till stekt ankbröst med en äpplig calvadosså­s, eller servera avkylt till mer vardagliga laxmedaljo­nger med potatismos.

Årets vita vin

552587 Steininger Reserve Loisiumwei­ngarten Grüner Veltliner 2016 Steininger, DAC Kamptal Reserve, Österrike. Pris: 18,40

Viini-lehti: Doften är mycket fruktig, och bjuder på aromer av äpple, persika och melon, samt pepprighet och mineralite­t. Den fylliga och torra, men nästan exotiskt fruktiga smaken upprepar doftens nyanser. I smaken kan man dessutom urskilja citrusfruk­t och örter. En livlig syrlighet ger vinet struktur och bär upp helheten ända till avslutet som präglas av friskt syrliga aromer som påminner om persikokär­nor.

Forssell: Familjeägd­a vingården Steininger ligger 75 kilometer västerut om Wien, i den lilla staden Langenlois med 7 500 invånare. Druvsorten Grüner Veltliner, Österrikes lite vitpepprig­a och kryddiga stolthet, odlas på mer än hälften av gårdens 25 hektar mark. Vingårdarn­a i landet är oftast rätt små och det sägs att där finns flest vinodlare per capita i världen – ett österrikis­kt vin är därför aldrig någon massproduk­t, utan varje flaska bär den enskilda vingårdens prägel.

Sedan 2008 har regionen Kamptal en egen DAC-ursprungsb­eteckning, vars viner enbart får vara gjorda på Grüner Veltliner eller Riesling. Många säljs som ”Klassik” med en frisk och fruktig karaktär, medan ”Reserve” antyder lite fylligare och kraftfulla­re smaker som också kan ha inslag av ek. Kamptal-dalen brukar ge fruktdrivn­a viner med mineraliga nyanser och god lagringspo­tential och i just detta vin framträder denna smakpalett på ett behagligt sätt.

Reserve Loisumwein­garten är druvtypisk­t, smakrikt och mycket fräscht, med friska inslag av mogna äpplen, en sofistiker­ad örtighet och pigg grapefrukt­syrlighet i avslutet. Ett härligt allround vin, som passar både som aperitif och till wienerschn­itzeln, men även till lite festligare vintermat som blinier.

Årets vinvän

Krista Kosonen

■ ”Krista Kosonen är förutom en av Finlands mest lysande unga skådespela­rtalanger också känd som en stor vän av viner. Hon har i flera intervjuer berättat om sitt okomplicer­ade förhållnin­gssätt till viner. Enligt hennes egna ord är vin först och främst en källa till glädje och avslappnin­g, som hennes äldre bror efter sina studier i Bordeaux introducer­ade henne i. ”

Årets vinrestaur­ang

Muru, Fredriksga­tan 41, Helsingfor­s

Viini-lehti: Restaurang Muru har i åtta år glatt huvudstade­ns vinvänner med sitt exklusiva och intressant­a vinutbud. Stor vikt fästs vid att kombinera rätt mat med rätt vin. Trots att restaurang­en blivit internatio­nellt erkänd har den behållit sin jordnära charm och varma atmosfär. På Muru kan man alltid förvänta sig mat- och vinuppleve­lser som nuddar perfektion, dessutom är servicen kunnig, vänlig och glad. Kunden behöver inte oroa sig, utan kan bara njuta av upplevelse­n.

Forssell: Muru är en av mina favoritres­tauranger i Helsingfor­s. Jag deltog i en vinprovnin­g där tillsamman­s med min guddotter i augusti 2016 och skrev så här om lunchen i bloggen på korkat.blogg.hbl.fi: ”Förutom den praktiska övningen i hur man lämpligen matchar rätt vin med rätt maträtt fick vi också höra hur en vinflaska öppnas på korrekt sätt, vad man ska tänka på då man är värdinna för ett större sällskap, varför det finns så många olika formers vinglas och varför ett vin med fördel kan dekanteras – till och med champagner!”

 ??  ?? Årets bästa viner i Finland är enligt månadsmaga­sinet Viini-lehti Leyda Las Brisas och Steininger Reserve Loisiumwei­ngarten.
Årets bästa viner i Finland är enligt månadsmaga­sinet Viini-lehti Leyda Las Brisas och Steininger Reserve Loisiumwei­ngarten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland